Korona opatrenia sa uvoľňujú postupne v celej Európe, vrátane Slovenska. Korona vírus však zasadil európskemu cestovnému ruchu ranu, z ktorej sa nebude liečiť pár mesiacov, ale pár rokov. Európska komisia (EK) preto v minulú stredu, 13. 5. 2020, zverejnila odporúčania pre členské štáty EÚ, na oživenie podnikania v oblasti turizmu a dopravy (Tourism and Travel Package). Táto komplexná stratégia zároveň rieši aj to, ako ponúknuť obyvateľom EÚ bezpečné možnosti pre oddych a rekreáciu, ktoré sú tak potrebné pre zotavenie sa z následkov korona krízy. Slovenskí podnikatelia v cestovnom ruchu – prevádzkari hotelov a reštaurácií ako aj ich dodávatelia – vítajú uvoľnenie 4. fázy v SR a zároveň dúfajú, že odporúčania EÚ budú čoskoro realizované aj na Slovensku.
Služby v cestovnom ruchu (CR) - cestovanie, doprava, ubytovanie, stravovanie, relax a kultúra - prispievajú k HDP EÚ desiatimi percentami a zamestnávajú 12 miliónov ľudí. V dôsledku korona krízy je teraz polovica týchto pracovných miest ohrozená. Navyše, pre príjmy v CR je kľúčová letná sezóna a preto je potrebné urobiť všetko, aby podnikatelia mali možnosť poskytovať svoje služby a neohroziť pritom svoje ani verejné zdravie.
Viaceré pivárne a reštaurácie na Slovensku po korone už neotvoria. Celé odvetvie potrebuje peniaze. ,,Skoro 15 % prevádzok už neotvorí. Polovica gastro zariadení neočakáva, že sa zákazníci hneď vrátia. Aktuálne je v ohrození zhruba 10 000 pracovníkov, ktorí do konca roka môžu prísť o prácu,“ uviedla hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny.
Z tohto dôvodu materiál EK predstavuje stratégiu na dlhšie obdobie, ktorá pokračuje aj po roku 2020. Zaoberá sa témami ako štátna pomoc a poukazy na služby, využitie finančných programov EÚ, nástroje na zachovanie zamestnanosti i podpora lokálneho turizmu. V kontexte týchto problémov závažného rozmeru navrhuje vytvoriť aj program na rozvoj európskeho turizmu v horizonte roku 2050.
EÚ predstavila veľký balík odporúčaní pre firmy, ktoré podnikajú v pohostinstve a cestovnom ruchu.
Pohľad podnikateľov v gastre a cestovom ruchu
Snahy EK vítajú podnikatelia v cestovom ruchu a ich dodávatelia združení v celoeurópskych organizáciách: HOTREC - zastupuje záujmy hotelov, reštaurácií a kaviarní, Food Drink Europe - zastupuje priemyselnú výrobu jedál a nápojov, Food Service Europe - reprezentuje poskytovateľov cateringových služieb, EFFAT - odborová organizácia pre oblasť stravovacích služieb, poľnohospodárstva a cestovného ruchu.
Epidémia koronavírusu (Covid-19) bude podľa expertov spoločnosti Euler Hermes pre rok 2020 znamenať hlavnú prekážku vo svetovom obchode. Odhadujú, že straty v obchode s tovarom a službami by mohli predstavovať 282,3 miliárd eur (320 miliárd USD), a to len za prvý štvrťrok.
Tieto organizácie upozorňujú, že európski podnikatelia v CR očakávajú straty za prvý kvartál 2020 vo výške 80 - 90%. Európania totiž zvyknú minúť na služby v gastro sektore (kaviarne, reštaurácie, krčmy) asi tretinu svojho rozpočtu na potraviny a nápoje. Kvôli korona opatreniam, ktoré zavreli gastro podniky, chýbajú teraz tieto peniaze nielen podnikateľom v gastre, ale aj ich dodávateľom – výrobcom potravín i alkoholických a nealkoholických nápojov. Bez ohľadu na to, kedy dôjde k úplnému uvoľneniu vládnych reštrikcií, sa podnikatelia v stravovacích službách musia pripraviť na dlhé obdobie fungovania v obmedzenom režime, ktoré bude zároveň spojené so zvýšenými nákladmi na hygienu a bezpečnosť.
EÚ preto vyzýva národné vlády, aby koordinovali svoje úsilie na pomoc sektoru cestovného ruchu. Odporúča vytvoriť program dlhodobej pomoci na obnovenie sektora služieb v reštauráciách, hoteloch, doprave a kultúre. Medzi navrhovanými opatreniami sú podpora zachovania zamestnanosti, zníženie DPH na stravovacie služby, vybrané druhy potravín a nápojov, rôzne typy poukazov na naštartovanie spotreby. Zároveň sa nezabúda na sprievodné hygienické opatrenia zamerané na ochranu zdravia, lebo tieto budú základom obnovenia dôvery zákazníkov v bezpečnosť využívania týchto služieb. Subjekty pôsobiace v cestovnom ruchu a ich dodávatelia vyzývajú vlády na čo najskoršie prijatie odporúčaní EK.
Dva mesiace v obmedzenom režime, otvorenie terás a interiérov za prísnych hygienických podmienok, zadlžovanie, ale aj zmeny v podobe zavedenia donáškových služieb a pultového predaja. Taká je realita vo väčšine gastro prevádzok na Slovensku, ktoré však stále nedostali ani sľúbené finančné príspevky. Gastro podnikatelia preto podľa svojich slov robia v týchto dňoch maximum, aby naplno rozbehli svoj biznis, ale upozorňujú, že len podpora zákazníkov im na ďalšie prežitie stačiť určite nebude. Konštatovala to vo štvrtok pre agentúru SITA iniciatíva Pomoc pre gastro.
Pivovarníci to vidia podobne
Podobne ako hotelieri a dodávatelia potravín a nápojov to vidia aj európski pivovarníci (Brewers of Europe). Vyzývajú EK, aby v rámci Európskeho plánu pre návrat do normálu po COVID- 19 zriadila pracovnú skupinu pre gastro a cestovný ruch.
Reštrikciami kvôli COVID-19 je postihnutá tretina európskeho trhu s pivom a mnohé pivárne a malé pivovary sa po „korone“ už neotvoria. Pivovarníci pripomínajú, že pivárne a reštaurácie budú medzi poslednými prevádzkami, ktoré sa otvoria. Vzhľadom na to, že pivovarníctvo je súčasťou európskych tradícií a kultúrneho dedičstva, vzťahuje sa na neho európska stratégia na záchranu cestovného ruchu. Pivovarníci preto zdôrazňujú dôležitosť koordinovaného postupu krajín pri uvoľňovaní zákazov a včasné zverejnenie podmienok znovuotvorenia.
Pre ekonomicky udržateľné oživovanie gastro sektora bude nevyhnutná podpora národných vlád. Účinné nástroje sú zníženie DPH na stravovacie služby, nealkoholické nápoje a čapované pivo, granty, pôžičky, či flexibilita v znižovaní spotrebnej dane pre malé pivovary. Pivovarníci však vítajú všetky riešenia, ktoré zredukujú straty pre reštaurácie i pivovary a zároveň neohrozia zdravie zákazníkov či zamestnancov.
rNUlife.sk / Marek Habuľák, generálny manažér Asociácia hotelov a reštaurácií SR / Jana Shepperd, prezidentka Slovenského zväz výrobcov piva a sladu / Katarína Remiaš, 1st CLASS AGENCY / SITA