Český zámok Lysice si uctí slávnu spisovateľku

Barokový zámok v malom mestečku Lysice na južnej Morave je pozoruhodný svojou históriou od 14. storočia. Tiež bohatou zbierkou nábytku, českého skla, zbraní, orientálnych a iných umeleckých predmetov, dvoma nádvoriami a knižnicami, okrasnými záhradami so skleníkmi a krytou promenádnou kolonádou v úrovni prvého poschodia. Počas leta túto českú národnú kultúrnu pamiatku spestrujú rôzne podujatia.

Do 27. augusta je v jeho renesančnom salóne s voľným vstupom výstava diel maliarky a keramičky Kateřiny Pavlicovej Gavlasovej Letní snění. V sobotu 29. augusta možno na veľkom nádvorí zažiť Hradozámockú noc s päťhodinovým hudobným a iným programom. Podujatie tiež s voľným vstupom má priliehavý podnázov Koktejl na konci leta. V rámci tradičných Dni európskeho kultúrneho dedičstva bude 13. septembra Deň pamiatok na lysickom zámku až do neskorých večerných hodín. Na koncerte Šťastné tango (12. 9.) sa predstavia hudobní a spevácki interpreti so skladbami Franza Lachnera, Johanna Nepomuka Hummela, Kaspara Kummera, ktoré spestrí prednes poézie Marie von Ebner Eschenbach.

Koncert sa koná pri príležitosti 190. výročí narodenia tejto významnej osobnosti veľmi spätej s lysickým zámkom. Potvrdzuje to aj nová expozícia pomenovaná po nej - Žena troch storočí. Marie von Ebner Eschenbach rodená grófka Dubská (1830 − 1916) bola z rodu Dubských z Třebomyslic, ktorý v 19. storočí získal zámok a dal mu súčasnú podobu. Marie sa stala slávnou rakúskou spisovateľkou a na zámku má knižnicu aj samostatný šiesty prehliadkový okruh. Okrem memoárových prác s mimoriadnou dokumentárnou hodnotou a jej vydaných kníh je tam mnoho osobných vecí. Návštevník sa z odborných dokumentov dozvie, že chcela byť hodinárkou.

Medzi významných členov rodu patria aj Vilém Dubský, František Dubský, Emanuel Dubský. Posledný majiteľ zámku Albrecht Dubský bol vlastníkom panstva až do svojej smrti v roku 1962, kedy rod vymrel po meči. On sa zaslúžil o to, aby všetci Dubskí boli pochovaní v rodinnej hrobke na miestnom cintoríne. Zámok bol zoštátnený a neskôr sprístupnený verejnosti. Na prelome 60. a 70. rokov sa uskutočnila jeho výrazná rekonštrukcia.

Prehliadkové trasy v zámku predstavujú reprezentačné salóny a apartmány s pôvodným interiérom, byt posledného majiteľa zámku, zbrojnicu a knižnicu svetového cestovateľa Erwina Dubského a iné interiéry. Medzi ďalšie tri okruhy patrí delená zámocká záhrada, ktorá sa dá prejsť bez sprievodcu a skleníky prístupné len so sprievodcom. Nahliadnuť možno aj do zámockého podzemia.

V bývalej barokovej koniarni je vystavený vzácny kočiar typu berlina ľahkého uzavretého priestoru na vysokých kolesách. Pozlátený kočiar z 18. storočia používala lysická šľachta iba pri slávnostných príležitostiach. Bol dlho mimo areálu zámku aj bez starostlivosti, tej sa mu dostalo až v roku 2005. Teraz ho možno v zlatistej kráse obdivovať v kaviarni, kde ma pre svoju vysokú hodnotu vlastnú expozíciu. Jeho výnimočnosť potvrdzuje skutočnosť, že zámok ho nikomu nepožičiava.       

Viac na : https://www.zamek-lysice.cz/cs/akce/12538-hradozamecka-noc-2020-na-lysickem-zamku

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/hradozamecka-noc-laka-k-navsteve-hradu-a-zamku

Pavol Erdziak / rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.