Blízko do hotela, blízko do prírody. Alebo aj do práce. Aj takto by sa dal opísať netradičný chov včiel na streche hotela FIS na Štrbskom Plese. Hoteliéri si takto jednoducho zabezpečujú sladučký med na raňajky pre svojich hostí, ktorí sa tak môžu tatranskou prírodou nielen pokochať ale jej produkty doslova aj ochutnať. A keďže tatranský med chutí, včelstiev by malo byť už čoskoro viac.
Chov včiel v horských podmienkach nie je jednoduchý. Na jednej strane krátke vegetačné obdobie, nižšie teploty, pozitívom je naopak čistejšie životné prostredie. Keď s chovom včiel v júni v roku 2018 na streche hotela FIS v nadmorskej výške 1380 m n.m. začínali, úle na streche sa stali domovom piatich včelstiev. „Boli sme sami zvedaví, ako to dopadne. A dnes vylietajú včielky už do svojej štvrtej hotelovej sezóny,“ hovorí s úsmevom riaditeľka hotela FIS Erika Fočárová. „V minulom roku sme vytočili 25 kg medu, rok predtým dokonca 80 kg. Snažíme sa o ekologický prístup, nepoužívame žiadne tvrdé chemikálie, časť znášky nechávame včelám na prikrmovanie na zimu, neberieme im ani peľ. Vytáčame len med, aby sme ho vedeli dať ochutnať našim hosťom. A keďže im naozaj chutí, v priebehu tohto leta by sme chceli rozšíriť stavy našich včelstiev na 6 až 7,“ dopĺňa Fočárová.
V snahe dopriať včelám čo najlepšie podmienky, nastúpili aj na cestu vlastného kolobehu vosku. „Tým, že nablízku nie sú žiadne chémiou ošetrované polia, v hoteli nepoužívajú pri starostlivosti o zeleň žiadnu chémiu a aj pri liečení používame len organické kyseliny, ani vo vosku neostávajú žiadne rezíduá tvrdej chémie. Vždy po sezóne staré dielo včielok roztopíme, vosk potom očistíme, dezinfikujeme a následne im opäť z toho istého vosku lisujeme nové medzistienky, ktoré potom budú zasa plniť medom,“ vysvetľuje včelár Vladimír Chovanec. Po tom, čo v polovici júna denné teploty na Štrbskom Plese vystúpili nad kritickú hranicu 15°C, začalo byť v úľoch rušno. „Ak sa nič nepredvídané nestane, včely budú usilovne pracovať až do augusta, kedy u nás končí znáška. Vtedy budeme musieť opäť vytočiť med, zakŕmiť, preliečiť a pripraviť sa na zimu,“ doplnil Chovanec.
Včelie úle sú umiestené na streche hotelového fitness tak, aby mali včely nerušený výlet priamo do tatranského lesa. Farebné úle vyrobené v slovenskom včelárstve vymaľoval ekologickými farbami personál hotela, ľudové motívy navrhla aj namaľovala pravidelná návštevníčka hotela Mária Roháľová nadšená z nápadu venovať sa včelárstvu na tomto mieste. Viac o včelách a ich význame sa hostia dozvedia z infopanelov v interiéri hotela.
počas ktorého hotelový včelár priblíži návštevníkom hotela nielen starostlivosť o hotelové včely,
ale aj špecifiká včelárstva vo vysokej nadmorskej výške, chýbať nebude ochutnávka medu
a možnosť vyskúšať medovú kozmetiku.
Kvalitu medu od hotelových včielok potvrdili aj odborníci v laboratóriách, ktorí vo vzorkách nenašli žiadne stopy ťažkých kovov a naopak, potvrdili prítomnosť minerálnych prvkov ako draslík (K), vápnik (Ca) a horčík (Mg). Zaujímavosťou je, že med od hotelových včielok, nie je na predaj a hostia ho môžu ochutnať len počas raňajok – aj keď momentálne opatrenia bránia tomu, aby si ho hostia naberali sami a v hoteli museli nájsť iné riešenie.
Medový zážitok hotelových hostí dopĺňa potom nielen ekologická kozmetika v podobe sprchovacích gélov a mydiel s podielom medovej zložky vyrobená v malom rodinnom podniku v neďalekom Poprade ale aj masáže prírodnou medovou kozmetikou.
rNUlife.sk / Marián Galajda, TMR