Česká republika má svetovú známku bezpečná turistická destinácia

Od Svetovej rady pre cestovný ruch World Tourism & Travel Council (WTTC) získala Česká republika medzinárodnú známku Safe Travels Stamp a pýši sa štatútom bezpečnej destinácie. O známku požiadala národná centrála cestovného ruchu CzechTourism, ktorá na základe podkladov od Hospodárskej komory ČR, odborových asociácií a Ministerstva zdravotníctva ČR vypracovala súbor preventívnych bezpečnostných a hygienických odporúčaní pre jednotlivé odvetvia cestovného ruchu záväzných pre udelenie Safe Travels Stamp. 

„Je skvelé, že Svetový deň cestovného ruchu oslavuje Česká republika získaním známky. Verím, že štatút bezpečnej turistickej destinácie, ktorým sa Česko a české podniky spĺňajúce štandardy známky budú prezentovať v zahraničí, privedie k nám ďalších turistov,“ hovorí ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová.      

Udelenie i užívanie známky Safe Travels je zdarma. Foto: Pixabay

Od 1. októbra 2021 môžu podnikatelia a asociácie v cestovnom ruchu žiadať o udelenie tejto známky prostredníctvom registračného formuláru na webových stránkach agentúry CzechTourism. Tam nájdu odporúčania a z nich vyplývajúce zásady, pravidlá a podmienky používania známky pre jednotlivé odvetvia (napríklad maloobchodné predajne, hotely, reštaurácie, sauny, kúpaliska, golfové areály, kiná, lanové dráhy a ďalšie), ktoré sa odoslaním formulára zaviažu dodržiavať. Udelenie i využívanie známky je zdarma. Dodržiavanie záväzných zdravotných a hygienických noriem v prevádzkach a podnikoch bude formou mystery shoppingu vykonávať externý dodávateľ.   

„Známka Safe Travels Stamp je podobne ako iniciatíva Otevřeno napořád založená na princípe samoregulácie. Oba naše projekty pomôžu nielen k tomu, aby zostalo otvorene stále, ale i prilákaní zahraničných turistov. Verím, že získanie známky bude pre českých podnikateľov dôležitá konkurenčná výhoda,“ konštatuje riaditeľ agentúry CzechTourism Jan Herget

Známka Safe Travels Stamp je ocenením pre destinácie a podnikateľov po celom svete, ktoré prijali globálne štandardizované odporúčania SafeTravels v oblasti zdravia a hygieny. Známka pomôže cestovateľom rozoznať krajiny a spoločnosti, ktoré tieto celosvetové štandardizované normy bezpečného cestovania implementovali. Svetová rada cestovného ruchu je autoritou v oblasti ekonomického a sociálneho prínosu cestovného ruchu. WTTC podporuje udržateľný rast odvetví cestovného ruchu, spolupracuje s vládami a medzinárodnými inštitúciami na vytváranie pracovných miest, podpore exportu a prosperite. Členovia Rady sú predsedovia, prezidenti a generálni riaditelia popredných svetových súkromných podnikov cestovného ruchu.    

rNUlife.sk / Pavol Erdziak / czechtourism

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.