Moravská Třebová má renesančné a barokové skvosty i egyptskú múmiu     

Mestské múzeum v Moravskej Třebovej ponúka návštevníkom cestu okolo sveta novou expozíciou s názvom Múzeum egyptskej princeznej. Prezentuje unikátne historické exponáty cestovateľa Ludwiga Holzmaistra (1849 – 1923), ktoré si doviezol z Indie, Barmy, Číny a iných exotických krajín.

Návštevník vidí japonských samurajov, tibetských mníchov i pravú egyptskú múmiu. Podtitul expozície Cesta okolo sveta je takto jednoducho splnený. Raritou sú štyri samurajské meče, jeden s čepeľou z 15. storočia. Najviac láka egyptská princezná Hereret, ktorá žila v prvom storočí pred našim letopočtom v Thébách. Mumifikovanú princeznú v originálnej dvojitej rakvy doviezol z Egypta moravskotřebovský rodák a mecenáš múzea, ktorý zbierku daroval mestu.

Vďaka počítačovému tomografu a 3D technológii po vyše dvoch tisícročiach možno vidieť princeznú v skutočnej podobe. Do Holzmaistrovej zbierky patrí i kolekcia 150 staroegyptských pamiatok, ktorá je po pražskom Náprstkovom múzeu druhá najväčšia vo verejných zbierkach Českej republiky. Sú tam i múmie posvätných zvierat, amulety, kolekcia náhrdelníkov i nádoby staré vyše 5000 rokov. Iná historická výstava Pol tisícročia gobelínov je v priestoroch zámku. Poskytuje dávny i súčasný pohľad na umenie gobelínov za vyše päť storočí. Renesančné a barokové tapisérie z hlavných centier európskej výroby - vo francúzskych a belgických dielňach sú prezentované s tvorbou najstaršej českej gobelínovej dielne z konca 19. storočia a doteraz činnej Moravskej gobelínovej manufaktúry vo Valašskom Meziříčí.      

Dominantou mesta je zámok považovaný za perlu renesančnej architektúry. S jedinečným manieristickým arkádovým nádvorím zo začiatku 17. storočia patrí k najvýznamnejším renesančným skvostom v strednej Európe. Vzácnosťou je zámocký portál z roku 1492, ktorý je aj najstaršou zachovanou renesančnou pamiatkou na sever od Álp.

Podľa písomných prameňov zámok od roku 1270 obývali viaceré šľachtické rody. Množstvo stavieb a umeleckých diel v meste dodnes pripomína hospodársky rozmach a vysokú kultúrnu úroveň za vlády pánov z Boskovic (1485 – 1589) a Ladislava Velena zo Žerotína (1589 – 1621), keď Moravská Třebová bola centrom humanistického vzdelávania a dostala prezývku Moravské Atény.

Poslední majitelia mestského panstva boli kniežatá z Lichtenštajna (1622 – 1945), ktorí v 17. storočí zámok stavebne rozšírili, v roku 1898 do neho zaviedli elektrický prúd a mestu dali tvár pamiatok v barokovom slohu. Po druhej svetovej vojne štát skonfiškoval zámok. Využívali ho zamestnanci lesného závodu, nádvorie slúžilo ako sklad dreva. Vzácny objekt chátral a väčších opráv sa zámok dočkal až v 90. rokoch 20. storočia, keď prešiel do vlastníctva mesta. Jeho postupná rekonštrukcia bola ukončená v roku 2012 aj s parkovou úpravou južnej časti nádvoria a zámockých záhrad. Rozsiahly areál je využívaný najmä na kultúrne účely.     

Hlavný turistický okruh v zámku má názov Poklady Moravskej Třebovej, obsahuje dejiny mesta od 15. do 20. storočia. K najvzácnejším exponátom patrí renesančná flanderska tapiséria Ifigenie na Tauride zo začiatku 16. storočia. Vo veži je od minulého roka nová expozícia o živote šľachticov. V iných priestoroch možno spoznať ako žili roľníci na vidieku. V miestnosti s erbami bývajú svadby, viaceré priestory majú freskovú výzdobu a hviezdicovú klenbu. Zaujímavá je i sochárska a reliéfna výzdoba zámku, na nádvorí unikátne a zložité renesančné slnečné hodiny so šiestimi ciferníkmi z roku 1558.

Na sociálnych sieťach kolujú videá o krutej histórii "Koncentráku pre kojencov", ktorý sa nachádzal v blízkosti Moravskej Třebovej.

Trochu strašidelne pôsobí stredoveká mučiareň v pivničných priestoroch z konca 15. storočia. Železné masky, naťahovanie na škripec a desiatky iných mučiacich nástrojov, ciachovanie trestancov i rôzne spôsoby popravy pripomínajú temnú kapitolu ľudských dejín v dobe hrdelného práva z roku 1406. Vedu s prímesou čar a kúziel odhaľuje zámocké alchymistické laboratórium majstra Bonacinu, ktorý bol dvorným alchymistom, astrológom a lekárom Ladislava Velena a na jeho panstve sa venoval hľadaniu elixíru mladosti i pitného zlata, čo potvrdzuje vystavená obrázková knižka.      

Turista v Moravskej Třebovej sa môže kochať námestím a ďalšími stavebnými objektami mesta ležiaceho na hranici Čiech a Moravy. V polovici 13. storočia ho založil šľachtic Boreš z Rýzmburka ako typické kolonizačné mesto s pôdorysom štvorcového námestia s pravidelnou zástavbou a kolmými ulicami z námestia. Mestská pamiatková rezervácia zahrňuje i historické centrum s 91 vzácne zachovanými pamiatkami zo 16. storočia, kde sú renesančné objekty, aké nemajú v Čechách obdobu kvalitou a množstvom.

Po významných stavbách dvoch zásadných staviteľských epoch prevádza Cesta od renesancie k baroku. Vedie z námestia s hodnotne sochársky zdobeným morovým stĺpom cez renesančnú radnicu so sgrafitovou výzdobou a vežou bez základov, okolo súboru meštianskych domov, cez barokový Kostol Nanebovzatia Panny Márie a modernú Bránu času s najvýznamnejšími historickými udalosťami mesta. Nasleduje cesta zo zámku cez Rybné námestie k povodňovým pamätným doskám, popri barokovým kaplnkám lemujúcich cestu na ďaleký Krížový vrch s monumentálnym barokovým súsoším Kalvárie i výhľadom do okolitej krajiny.  

Známou sa stala Moravská Třebová i vďaka reportáži ČT o gravitačnej anomálii.

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK / foto: ceskomoravskepomezi.cz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.