r/place : Internetová kultúra v kocke

Ambiciózny experiment Redditu, r/place, bol vzkriesený v roku 2022 a poskytuje čisté digitálne plátno pre používateľov internetu. Ako medzi sebou interagovali a čo vytvorili? V odpovedi, hovorí hosťujúci autor Sivaprakash, sa skrýva to najlepšie a najhoršie z internetu.

Reddit vždy využíval prvý apríl ako príležitosť spojiť sa s používateľmi prostredníctvom jedinečných sociálnych experimentov. The Place ( r/place ), ich experiment z roku 2017, bol obrovským úspechom v porovnaní s Button (2015) a Second (2021)

Reddit tento rok priniesol r/miesto späť, čo bol možno jeho najambicióznejší návrat vôbec.

Oznámenie Redditu o r/place 2022

Čo je r/place?

Reddit sa rozhodol zistiť, čo by milióny používateľov siete kolektívne vytvorili, keby dostali obrovské, bezplatné prázdne plátno .

Jediným pravidlom bolo, že môžete umiestniť iba jednu „dlaždičku“ (farebný pixel) a počkať päť minút, kým položíte ďalšiu: organizovaný chaos bez spamu.

Obrázok oznámenia r/space

Zábavný fakt : Tento nápad vytvoril Josh Wardle , mozog za Wordle.

1. kolo: 2017

Keď r/place debutovalo v roku 2017, plátno s rozlíšením 1 000 × 1 000 pixelov bolo pre tvorcov otvorené 72 hodín. Na vytvorení najväčšieho umeleckého projektu v histórii spolupracovalo približne 1,2 milióna redditorov, ktorí namaľovali plátno s miliónmi pixelov so 16,5 miliónmi dlaždíc.

Obrázok ako 2017 r/miesto
r/place cca 2017

Ľudia kolaborovali, budovali spojenectvá a bojovali v bitkách na obranu svojich území. Diskusie prebiehali v subredditoch a súkromných Discord chatoch. Konečným výsledkom nebolo nič iné ako umelecké dielo!

Boli znovu vytvorené pamätné obrazy ako Mona Lisa a Hviezdna noc.

Mona lisa a majstri pretvorení v pixeloch
Slávne umelecké diela boli znovu vytvorené v r/place

Nespočetné množstvo národných vlajok súťažilo o svoje územia, ale nakoniec vyhlásili prímerie zdieľaním sŕdc na svojich hraniciach. V prípade Nemecko vs Francúzsko bola vytvorená vlajka EÚ s mierovou holubicou.

Obrázky vlajok krajín so srdcom a holubicou
Brazília, Argentína a Fínsko majú spoločné srdce. Nemecko a Francúzsko zdieľali vlajku EÚ

Fanúšikovia posypali svoje popkultúrne odkazy cez plátno.

Obrázok fandomov pop art r/place
V smere hodinových ručičiek zľava hore – Rocket League, DOTA, Rick & Morty, Ako vycvičiť draka, CS;GO, One Piece

A potom prišlo prázdno a modrý kútik . 

The Blue Corner patril medzi prvé deštruktívne frakcie. Počnúc od pravého dolného rohu a šírili sa ako kobaltový požiar a po tom, čo čelili odporu komunity, ustúpili.

Obrázok modrej prázdnoty r/miesto
Modrý kútik sa šíril ako modrá vlna a potom, čo čelil spätnej reakcii, ustúpil do rohu

Prázdnota však mala nihilistický účel: Zničte každé umelecké dielo, ktoré mu stojí v ceste, zafarbením každého pixelu na čierno, ako keby sa slza šírila cez plátno. Mnohí to nenávideli, zatiaľ čo iní to považovali za životne dôležitú súčasť ekosystému r/place : Ako lesný požiar vytvárajúci cestu pre nový život. 

Obrázok čiernej prázdnoty v r/mieste
Prázdnota sa po plátne rozšírila ako čierna slza.
Mnoho menších obcí sa s tým snažilo bojovať a brániť svoje pamätníky

O 5 rokov neskôr: r/place 2022

Keď bolo 1. apríla 2022 netrpezlivo očakávané plátno vzkriesené, rýchlo sa objavili známe obrázky z pôvodného r/place. Pôvodne malo plátno rovnakú veľkosť ako v roku 2017, v deň 2 sa rozšírilo na dvojnásobok svojej šírky a na konci dňa 4 bolo štvornásobne väčšie ako originál.

r/miesto 2017 a 2022 vedľa seba
Plátno v roku 2022 rýchlo narástlo na štvornásobok veľkosti z roku 2017

Modrý kútik okamžite obsadil pravý dolný roh. Prázdnota sa začala objavovať vo vreckách a hrozilo, že celé komunity pohltí.

Čierna prázdnota v r/mieste
Prázdnota sa okamžite začala šíriť cez plátno a vytvorila zlovestnú formu

Umenie, ktoré sa začalo objavovať, zahŕňalo rôzne vlajky: vlajky pre jednotlivé krajiny, ako aj LGBTQ a vlajky hrdosti. Ukrajinská vlajka a obraz prezidenta Zelenského vyjadrili podporu krajine proti prebiehajúcej ruskej invázii.

2022 trans vlajka a Ukrajina
Hore vlajka Pride a nižšie umenie vytvorené tímom Ukrajiny.

India vytvorila svoju vlajku a pridala Taj, Indickú bránu, tigre a slona, ​​ktorý sa obtieral o nosy s dánskou husou. Francúzsko bolo zaneprázdnené nalievaním nápoja po vytvorení svojej vlajky, zatiaľ čo Holanďania znovu vytvorili obrazy od majstrov. 

IMage of India and French r/place art
Čiastočný pohľad na umenie vytvorené indickými a francúzskymi tímami

Fanúšikovia populárnej hry Among Us splnili svoje meno tým, že infiltrovali a pridali malých podvodníkov z posádky do umenia.

Medzi nami podvodníci sú v r/space
Fanúšikovia medzi nami pridali malé podvodné obrázky do existujúceho umenia

S explodujúcou popularitou internetových ovplyvňovateľov vždy existuje hrozba, že by mohli využiť svoju fanúšikovskú základňu na rozpútanie zmätku a presne to sa stalo.

Populárny streamer xQc sa rozhodol byť agentom chaosu a viedol okolo 100 000 svojich nasledovníkov v ničení umeleckých diel, ktoré starostlivo vytvorili menšie komunity. 

Obrázok streamera XQC
xQc prispieva k neplatnosti

Medzitým sa streameri ako Ludwig zamilovali do vytvárania a obnovovania nádherných umeleckých diel. 

Popkultúrne umenie od Ludwiga
Ludwig a jeho nasledovníci vytvorili pocty pre Avatar: The Last Airbender, My Neighbor Totoro a Cowboy Bebop

Anti-Void: Koniec r/miesta

Dňa 4. apríla 2022 zaznamenali redditori na r/place ohromujúci koniec . Komunite nakoniec zostala len jedna farebná dlaždica: biela. 

Obrázok bieleho zametania r/miesto 2020
Whiteout: Späť na začiatok

Bez inej možnosti vymazali všetku prácu, ktorú urobili cez víkend. Milióny používateľov, ktorí ničili umenie, ktoré vytvorili, bolo horkosladkou pripomienkou pominuteľnosti stvorenia a možno aj života samotného.

Časová kapsula kolektívneho úsilia

r/place je v podstate časová kapsula internetu. Predstavuje vývoj popularity vo videohrách, anime, filmoch, televíznych seriáloch a takmer vo všetkom.

Tento druh experimentu nie je originálny koncept. Niektoré skoré podobné príklady na internete boli domovská stránka Million Dollar v roku 2005 a Twitch Plays Pokémon v roku 2014.

r/place ukázal, ako sa ľudia stretávajú, aby medzi sebou interagovali. Všetci túžime vyryť svoju individualitu, no zároveň nás to vedie k tomu, aby sme spolu vytvorili niečo väčšie. r/place tiež predstavuje všetko, čo sa nám na internete a skutočnom svete nepáči: Toxicita, frakcie medzi komunitami a kultúra influencerov drviaca menšie hlasy.

rNUlife.sk / https://thehardcopy.co

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.