Prelomové albumy Dana Bártu Illustratosphere a Entropicture vychádzajú v remastrovanej podobe a prvýkrát aj na LP

Vychádzajú remastrované reedície prvých dvoch albumov Dana Bártu, ktoré nahral so skupinou Illustratosphere. Oba významné tituly sa prvýkrát objavujú aj na vinyle.

Intímny debut Illustratosphere (2000) Dana Bártu so zoskupením vyníkajúcich muzikantov za chrbtom, sa dočkal chvály a ocenenia od hudobných publicistov a predovšetkým od poslucháčov a ovplyvnil novú generáciu českých a slovenských muzikantov. Dobová tlač vyzdvihla nečakanú mieru citu a nežnosti, akú spolu so spoluhráčmi vložil do nahrávky.

Prekvapil hlavne jej komorný charakter a väčšina hlasov poukazovala na vyzretosť a ujasnenosť piesní. Album bol ocenený troma cenami Anděl (album, spevák, videoklip).  

„Bolo to ako ťažký pôrod, to jo, ale myslím, že sme s chalanmi vedeli a verili, že sa dotýkame niečoho výnimočného. Bolo to silné obdobie, kedy nás vlastne nič iného, než muzika nezaujímalo,“ spomína na vznik debutového albumu Dan Bárta.

Album Entropicture (2003) dôstojne nadviazal na svojho predchodcu ukľudňujúcim, hudobne bohatým kompletom skadieb, s dôrazom na jemnú rovnováhu tónov a citov, emócií a rozumu. Doprevádzal ho nezabudnuteľný poetický videoklip k piesni Živý. Mimoriadne výkony všetkých hráčov Illustratosphere sa snúbia tak ako pri debute s Bártovými textami (s občasným prispením súputníka Ota Klempířa) a prenášajú poslucháča do iného sveta. 

„Museli sme začať znova, odišiel Míra Chyška a prišiel Jarda Friedl. V tomto type spoluhrania je to vždy poznať. A Robertovo Trio sa stalo pevnou součásťou kapely, takže sme sa posunuli viac k akustickým nástrojom. Bolo to bezvadné obdobie hľadania a nachádzania… Dvadsať rokov už to je…,“ dodáva Bárta.

Pôvodne jednorázový projekt Illustratosphere, ventil autorského a hráčskeho pretlaku troch členov hudobnej skupiny J.A.R. - Dan Bárta, Filip Jelínek a Miroslav Chyška, doplnený Triom Roberta Balzara, ktorý vznikol na prelome tisícročia, sa cez viac personálnych zmien ukázal ako mimoriadne životaschopný. Kapela hraje v súčasnosti v zostave Dan Bárta (spev), Filip Jelínek (klávesy), Miroslav Chyška (gitary), Robert Balzar (kontrabas a basová gitara) a Martin Valihora (bicie).

Od 12. apríla bude nové vydania sprevádzať tiež koncertná tour s názvom Němá éra. Kapelu čaká 15 zastávok v Českej republike a 3 vystúpenia na Slovensku - 16. apríla v Kine Fontána v Piešťanoch, 22. apríla v DKC Veritas v Košiciach a 23. apríla v Dome Kultúry v Rimavskej Sobote.

„V ideálnom prípade zaznie na koncertoch väčšina piesní starého albumu. Stačí sa zísť, pripraviť, nadýchnuť sa a spustiť. Niektoré piesne sa sluší predniesť viac menej doslova, iné bude potrebné poňať originálnejšie, proste tak, ako to v živote chodí. Occamova britva je naša zlá a krutá kamarátka” hovorí o prípravách na koncerty Dan Bárta.

Jedenásť-násobného držiteľa Ceny Anděl, Dana Bártu sprevádza kapela Illustratosphere v zložení gitarista Miroslav Chyška, klávesák Filip Jelínek a kontrabasista a basgitarista Robert Balzar. Všetci traja sú uznávanými muzikantmi, skladateľmi a tiež členmi kultovej formácie J.A.R. Od roku 2014 je súčasťou Illustratosphere tiež slovenský bubeník a promotér Martin Valihora spolupracujúci s mnohými zahraničným hviezdami, v minulosti napríklad s japonskou klaviristkou Hiromi Uehara.

„Pôvodne to bolo myslené ako také jednorázové stretnutie ľudí a hráčov nad Filipovými, mojími a Mirovými piesňami. V tej dobe a v tom rozpoložení, v akom sme boli, nemal pojem budúcnosť takmer žiadne kontúry ani váhu, ale nakoniec z toho tá pracovná a tvorivá skupina vzišla. Kto by to bolo povedal? Bezmála štvrť storočia nie je v živote človeka zanedbateľný úsek,” uzavrel Dan Bárta.

Němá éra tour 2023

Facebook událost 16.4. Piešťany: https://fb.me/e/46wGLAnwd

Predpredaj 16.4. Piešťany: https://inviton.eu/e-13988/dan-barta-illustratosphere-nema-era-tour-kino-fontana-piestany

Facebook udalosť 22.4. Košice: https://fb.me/e/14H1poRy2

Predpredaj 22.4. Košice: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/dan-barta-illustratosphere-nema-era-tour-2023-04-22/

Facebook udalosť 23.4. Rimavská Sobota: https://fb.me/e/7IctMHiid

Predpredaj 23.4. Rimavská Sobota: http://www.kulturars.sk/klient-1472/kino-325/stranka-11545/film-589415

12.04. 2023     Praha - Divadlo pod Palmovkou

13.04. 2023     Sedlčany - KD Josefa Suka

14.04. 2023     Liberec - Lidové sady

15.04. 2023     Svitavy - Fabrika

16.04. 2023     Piešťany (SK) - Kino Fontána

17.04. 2023     Jazz Přerov, Přerov - Městský dům

21.04. 2023     Nový Jičín - Beskydské divadlo

22.04. 2023     Košice (SK) - DKC Veritas

23.04. 2023     Rimavská Sobota (SK) - Dom Kultúry

25.04. 2023     Chomutov - Městské divadlo

26.04. 2023     Mělník - Divadelní sál MKD

27.04. 2023     Kladno - Dům kultury

29.04. 2023     Mariánské Lázně - Club Na Dvorku

30.04. 2023     Ústí nad Labem - Dům kultury

28.06. 2023     Praha - Letní scéna Musea Kampa

Viac informácií na www.danbarta.cz/koncerty

rNUlife.sk / Renáta Tomášová, Warner music / Ricardo Delfino, PR / titl. foto: Lucie Maczeczková

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.