LUČENEC – Origin je názov novej reštaurácie, ktorá už onedlho otvorí svoju kuchyňu prvým zákazníkom. Za novinkou stoja Lukáš Heuser so snúbenicou Dominikou Sabovou, ktorí sa pre odvážny krok rozhodli po rokoch strávených vo Švajčiarsku, kde zbierali skúsenosti zo svetovej gastronómie i manažmentu.
Odhodlaný pár chce do Lučenca priniesť nové, modernejšie spôsoby prípravy jedál, dôraz na kvalitné suroviny a jedinečný zážitok z večere, ktorí obyvatelia Novohradu inde v regióne nenájdu.
Našiel sa v gastronómii
Lukáš Heuser je rodený Lučenčan, ktorý sa po skončení stavebnej priemyselnej školy rozhodol odísť do zahraničia. Jeho kroky v osemnástich rokoch smerovali do Švajčiarska, kde pracoval v otcovej parašutistickej firme. Keďže tá fungovala len cez leto, na chladnejšie mesiace si musel hľadať brigádu. Tú našiel v horskej reštaurácii. Vtedy ešte netušil, že nasledujúce roky svojho života zasvätí gastronómii.
„Ako mladý chalan som v kuchyni začal asi ako všetci bez skúseností - umývaním riadu. Gastro ma však od prvej chvíle oslovilo a už vtedy som vedel, že nechcem ostať len pri dreze. Zaujímal som sa o varenie a prácu kuchárov, čo si majiteľ všimol. V ďalšej sezóne mi ponúkol možnosť pripravovať studené jedlá a neskôr som sa dostal aj ku sporáku,“ povedal nášmu partnerskému webu Novohradske.sk 30-ročný Lučenčan.
Gastronómia ho oslovila natoľko, že zanechal prácu v otcovej firme a začal sa venovať len kuchyni. Časom vo Švajčiarsku s vyznamenaním absolvoval trojročnú kuchársku školu a začal sa obzerať po novom mieste.
„V prvej reštaurácii som odpracoval asi 7 rokov a bolo mi tam veľmi dobre, no lákala ma iná kuchyňa. Ponúkali sme tradičné jedlá pre množstvá zákazníkov, ja som však chcel vyskúšať kvalitnú zážitkovú kuchyňu. Našiel som si prácu v hotelovej reštaurácii vo Švajčiarsku, kde som sa od pomocného kuchára postupne vypracoval na sous chefa, teda pravú ruku šéfkuchára,“ opísal Heuser.
Návrat domov
V tom období sa jemu a jeho partnerke narodila dcérka a pre pracovnú vyťaženosť mu na rodinu neostávalo veľa času. Rozhodli sa preto pre radikálnu zmenu – opustiť stabilné, kvalitné a dobre ohodnotené zamestnanie vo Švajčiarsku a z našetrených peňazí si otvoriť vlastnú reštauráciu doma v Lučenci. Vlani v novembri sa začali obzerať po vhodných priestoroch. Tie našli v zrekonštruovanej smaltovni na Ulici Martina Rázusa. Špecifické miesto s jedinečným duchom pár oslovilo a pustili sa do práce.
Priestory novej reštaurácie už prechádzajú zmenami. O dizajn a stavebné úpravy sa stará firma EMPE Design manželov Petra a Miriam Sabovcov, ktorí sú Lukášovi svokrovci. Tí zariadili, že industriálnemu priestoru s modernými a luxusnejšími prvkami bude dominovať otvorená kuchyňa. Dopĺňať ju budú miesta pri pulte a zopár stolov.
Lukáš bude riadiť kuchyňu, Dominika, ktorá vo Švajčiarsku manažovala hotel, bude mať na starosti ekonomiku a chod podniku. Ten ponesie názov Origin (z anglického slova pôvod, pozn. red.), ktorý symbolizuje ich návrat do svojho rodiska.
Dôraz na kvalitu, detaily a zážitok
Susedmi reštaurácie Origin budú vegánsky podnik Vegstyle Bistro a Tančiareň a pivovar Franz. Tie podľa Heusera ponúkajú rozdielnu kuchyňu, a tak sa bitky o zákazníkov neobáva.
„Mohli sme otvoriť ďalšiu pizzériu, kebab stánok alebo vývarovňu, no chceme to robiť inak a priniesť obyvateľom mesta a regiónu niečo, čo len tak nenájdu. Zameriame sa na štýl zážitkovej gastronómie – menšia kapacita, moderná kuchyňa s malým tímom, menšie porcie, dôraz na detaily, chute a hlavne na najvyššiu možnú kvalitu. V ponuke budú aj niektoré tradičné jedlá v novom šate. Samozrejme, uvedomujeme si, že nemôžeme nastaviť ceny veľmi vysoko, preto chceme nájsť zdravý stred medzi adekvátnou cenou a ponúkanou kvalitou.“
Tú chcú dosiahnuť nakupovaním najlepších surovín od malých dodávateľov. Mäso z veľkovýroby alebo obchodných reťazcov v ich ponuke nenájdete. Dodávateľmi budú najmä regionálni chovatelia a producenti a jedálny lístok sa bude obmieňať podľa sezónnej ponuky.
„Vieme, ako sa vo veľkovýrobe zaobchádza so zvieratami a nechceme to podporovať. Tiež nechceme prispievať množstvom odpadu, preto plánujeme zužitkovať každú jednu časť konkrétnej zeleniny, mäsa či bylín. Napríklad z obyčajnej mrkvy sa dá využiť vňať, šupky aj odrezky,“ prezradil skúsený šéfkuchár.
Moderný koncept v srdci Lučenca
Reštaurácia Origin by prvých návštevníkov mohla privítať začiatkom leta. Cez deň bude v ponuke obed vo forme á la carte a večery budú patriť gastronómii v štýle zážitkovej kuchyne, pokojnej atmosfére a profesionálnemu servisu.
Moderný koncept reštaurácie v centre Novohradu v spojení s vyššími cenami energií a potravín so sebou prináša riziko, no odhodlaní majitelia veria, že ľudia si k nim nájdu cestu.
„Samozrejme, máme rešpekt, ale neplánujeme prepadnúť strachu. Máme pripravený zdravý plán hospodárenia, vieme, čo môžeme očakávať a tiež vieme, kde a za koľko budeme nakupovať. Verím, že si vytvoríme stabilnú klientelu zákazníkov, ktorí si budú vážiť našu prácu, budú cítiť lásku, ktorú do našej práce dávame a vždy sa k nám radi vrátia,“ uzavrel Lukáš Heuser.
rNUlife.sk / rimava