České zámky na Orlici obnovili súkromníci

Séria zámkov a hradov v údolí českej rieky Divoká Orlice je prirovnávaná k obdobným historickým skvostom pri francúzskej rieke Loira. Preto atraktívna oblasť v regióne Hradec Králové je nazývaná Česká Loira, získala medzinárodné ocenenie EDEN – Vynikajúca európska destinácia.

Tvoria ju stáročné šľachtické sídla s pestrou minulosťou, ktoré sú po reštitúciách opäť súkromným majetkom a patria prevažne pôvodným majiteľom. Ďalším unikátom je, že štyri romantické zámky v obciach Častolovice, Kostelec nad Orlicí, Doudleby nad Orlicí, Potštejn i dva majestátne hrady Potštejn a Litice sú v okruhu deväť kilometrov.

Renesančný zámok v Častoloviciach od roku 1694 patrí rodine Sternbergovej. Po zoštátnení (1948) tam bola internátna a materská škola, kovoslužba i múzeum pre verejnosť. Potomkovia rodu sa zo zahraničia do svojho sídla mohli vrátiť v roku 1992. Interiérová dizajnérka Franciska Diana Sternberg Phipps ihneď začala veľkú rekonštrukciu rozsiahleho objektu nielen v pravom krídle zámku, kde rodina býva.

Nádvorie zámku Častolovice

Dámske a pánske salóny, detská izba s množstvom hračiek, kaplnka, rytierska sieň s renesančným kazetovým stropom, knižnica, krytá arkádová chodba spestrená kvetmi a iné pôvodné priestory so vzácnymi zbierkami sú návštevníkom prístupné, nechýba ani zámocká kaviareň.

Zeleň zdobí aj štvorcové nádvorie s altánkom. Lákadlom nielen pre deti je zverinec s domácimi i exotickými zvieratami, ktoré možno kŕmiť. „Okrem tejto dotykovej ZOO máme oboru pre Dybovského jelene a biele daniele. V ružovej záhrade je 220 druhov ruží. Na zámku bolo v roku 2002 rokovanie prezidentov krajín V4. Robíme nočné prehliadky, koncerty na nádvorí aj vo vnútri, nedávnu tu bola výstava psov z útulku pre získanie ich nového domova,“ hovorí zámocky kastelán Zdeněk Bachman.    

Povestný hrad Potštejn, kudy z nudy

Oveľa mladšiu históriu má Nový zámok v Kostelci nad Orlicí, ktorý v empírovom štýle dal postaviť v rokoch 1829 - 1833 majiteľ kosteleckého panstva gróf Josef Kinský. S rodinou tam žil do roku 1948, potom štátna správa v biedermeierovom sídle zriadila Výskumný ústav pre chov prasiat. Kinským bol v havarijnom stave zámok vrátený v roku 1992. Po náročnej a dlhej obnove je v plnej kráse k dispozícii verejnosti aj s vyše 30 hektárovým anglickým parkom, ktorý je prírodnou rezerváciou.

Majiteľ zámockého areálu, šľachtic František Kinský, občas sprevádza hostí po svojom skvostnom sídle. Na prvom poschodí možno spoznať pôvodné obytné priestory, životný štýl i osud jeho rodiny. Druhé poschodie tvorí Galéria Kinský, kde sa striedajú výstavy a konajú rôzne podujatia. V jej trinástich miestnostiach je retrospektívna výstava z tvorby fotografa Jadrana Šetlíka.

František Kinský víta návštevníkov na svojom zámku

Až do 29. októbra tam možno spoznať osobností českej krajiny z rôznych oblasti (podnikanie, zdravotníctvo, cirkev, piloti Royal Air Force) či predstaviteľov českej šľachty, okrem súčasného majiteľa, ktorého zatiaľ neportrétoval. Pohľadom na zámok sa možno kochať aj z terasy blízkej kaviarne Toni Castle Café. Zámocký areál je miestom poznania, zábavy a relaxácie, 2. septembra tam bude Food Festival.

Zámok v Doudleby nad Orlicí, Kudy z nudy

Bohatou a vo svete ojedinelou sgrafitovou výzdobou kobercového vzoru púta pozornosť renesančno barokový Zámok v Doudleby nad Orlicí. Dal ho postaviť v roku 1588 Mikuláš starší z Bubna-Litic ako letné lovecké sídlo. Vlastníctvom rodu Bubnovcov je vyše 430 rokov s výnimkou zoštátnenia v období 1949 – 1993. Teraz sa o zámok stará Petr Dujka, syn Eleanory Dujkovej rodenej z Bubna-Litic.

Aj fasádu vnútorného nádvoria zdobí rovnaké sgrafito. Expozícia zámku je vyplnená dobovým nábytkom od renesancie až po 19. storočie. Raritou je obrovská baroková kachľová pec v jedálni, kaplnka s 27 obrazovými Madonami, zrkadlová sála, stropné maľby so skrytými hádankami – emblémami.

Sgrafito zámku Doudleby možno obdivovať aj spoza brány

Vedľa rekonštruovanej bývalej sýpky je najväčšie súkromné múzeum prírodovedy v Čechách aj s atraktívnou expozíciou Rok na dedine, kde figúrky z kukuričných listov predstavujú rôzne zvyky a činnosti ľudí. Je tam aj ZOO domácich zvierat, zámocká kaviareň, každý mesiac bývajú na zámku farmárske a remeselné trhy. Filmoví nadšenci možno spoznajú, že Juraj Jakubisko na tomto zámku nakrúcal film Báthory. 

Zámok Potštejn
Zámok Potštejn, Kudy z nudy

Aj zrekonštruovaný barokový zámok Potštejn je teraz súkromným majetkom, ale nie pôvodných majiteľov. Tým bol rod Harbuval Chamaré, keďže gróf Ján Ludvík Harbuval Chamaré ho dal postaviť v rokoch 1749 až 1755. Potštejnské panstvo svadbou prešlo na rod Dobřenských z Dobřenic. Na základe Benešových dekrétov ho zoštátnili. Areál bol využívaný ako školiace stredisko ROH.

Zničený zámok v roku 2004 kúpili manželia Nováčkovci a po oprave ho sprístupnili verejnosti. Okrem anglického parku so záhradou ruží prehliadka obsahuje 12 zámockých interiérov s dobovým mobiliárom, kde so sprievodcami v barokových kostýmoch možno spoznať život šľachty v 18. storočí.

Dominantným priestorom je mramorová sieň so vzácnym štukovým stropom v rokokovom štýle, kde bývajú rôzne spoločenské aktivity. Možno vidieť kaplnku Najsvätejšej Trojice, hudobný salónik a iné honosné priestory, ale tiež strašidelné podzemie. Okrem cukrárne je tam detské ihrisko, 22-lôžkový hotel i zámocké zvieratá. Na kopci za zámkom sa týčia zbytky majestátneho hradu Potštejn, o ktorý sa stará rovnomenná obec a je prístupný verejnosti.

Trochu ďalej uprostred lesa na skalnom pahorku sa týči Hrad Litice. Jeho najslávnejšie obdobie bolo v 15. storočí, keď ho kráľ Jiří z Poděbrad nechal nákladne opraviť a Litice sa stali „druhým Karlštejnom,“ i významnou českou pevnosťou. Tento stredoveký skvost je v správe Národného pamiatkového ústavu.

Hrad Litice nad Orlicí, kudy z nudy

V blízkosti je aj iný pozoruhodný historický objekt. Medzi obcami Borovnice a Lhota u Potštejna sa nachádza pútnicky kostol Sedembolestnej Panny Márie na vrchu Homol. Je to európska baroková perla s unikátnymi svätými schodmi Scala Santa na svahu kopca.

Ku kostolu vedie široké a zdanlivo nekonečné schodisko pozostávajúce zo 153 kamenných schodov a 16 odpočívadiel. Je postavené presne podľa ruženca, obľúbenej opakujúcej sa katolíckej modlitby. Počet schodov a odpočívadiel je rovnaký ako počet modlitieb Zdravas Mária a Otčenáš vo Veľkom ruženci. Pútnici kráčajúci hore na kolenách sa na každom schode modlili Zdravas Mária a na odpočívadle Otčenáš. Druhé také schody sú v Taliansku. Pútnické miesto na Homole dala vybudovať koncom 17. storočia grófka Terézia Eleonóra Ugarte.

rNUlife.sk / Text a foto: PAVOL ERDZIAK / titl. foto: Česká Loira aneb poznejte zámky na řece Orlici – Kudy z nudy

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.