Lovestream 2023: Vysoké teploty, príjemná festivalová atmosféra za účasti svetových hviezd, aj "nenažratí taxikári"

V našom hlavnom meste, konkrétne vo Vajnoroch na letisku, dominuje tento víkend hudba rôznych žánrov. Na starom letisku rozložil svoj rozsiahly festivalový areál druhý ročník Lovestream festivalu. Tisícky fanúšikov si prišli pozrieť a vypočuť skoro dvadsiatku svetových interpretov, ktorí sa v priebehu troch dní predstavia na hlavnom pódiu veľkých rozmerov, aké Slovensko každý deň nevidí.

Prvý i druhý deň festivalu Lovestream vo Vajnoroch navštívilo niečo okolo 20-tisíc festivalových návštevníkov denne.

Pop či alternatíva?

„My doslova začíname na zelenej lúke,“ povedala hovorkyňa festivalu Erika Barkolová. Ešte minulý týždeň bolo na mieste vidieť len dva indiánske strany, v piatok však vítal návštevníkov areál s nadrozmerným hlavným pódiom a ruským kolesom.

Je to obrovský rozdiel oproti vlaňajšiemu prvému ročníku, ktorý sa konal v neľahkej postcovidovej dobe na bratislavskom Národnom futbalovom štadióne. Vtedy vládla veľká neistota, či sa akcia vôbec uskutoční. Lovestream nakoniec prerobil milióny, vďaka koncertom skupiny Red Hot Chili Peppers a speváčky Duy Lipy sa mu však podarilo nakoniec zapísať do povedomia. A rozhodol sa presťahovať na nové miesto v Bratislave.

Z mestského koncertného festivalu sa teda premieňa na reálny veľký festival so všetkým, čo k tomu patrí vrátane kempovania pre návštevníkov festivalu.

V piatok sa nečakane a na veľké festivaly aj nevídane celý program posunul o polhodinu dopredu, čiže namiesto 15:00 sa prvý koncert nemeckého speváka a skladateľa Kamrada začal už 14:30, čo mnoho fanúšikov vôbec netušilo, keďže oznam bol zverejnený na sociálnej sieti len 7 hodím predtým, ako k posunu programu došlo.

Teda väčšina prichádzala do areálu okolo tretej, pričom Kamrad sprevádzal svojou hudbou ich kroky len počas únavného prechodu v sprievode horúcich lúčov slnka okolo areálu cez vstup až ku hlavnému pódiu. Keď sme prišli k hlavnému pódiu o 15:15, koncert sa čerstvo skončil, nestihli sme zaznamenať nič. Preto vznikol falošný dojem, že prvý koncert trval iba 15 minút, čo sa následne vyjasnilo objavenou správou na festivalovej stránke Facebooku.

V teplom letnom počasí pokračoval aj belgický Oscar and the Wolf za účasti už pomerne väčšieho množstva fanúšikov. Príjemný koncert v svižnom rytme si odspievali a odtancovali usmiati a vytešení ľudia.

O piatej sa hlavné pódium zaplnilo ako tak vo väčšom počte fanúšikmi britského hviezdneho XXL speváka menom Rag'n'Bone Man. So spevom začínal v skupine Rum Committee, v roku 2011 začal spoluprácu s hiphopovou spoločnosťou High Focus. Od roku 2013 je na sólovej dráhe. Zaujal už v roku 2014 EP platňou Wolves. Vo februári 2017 pridal debutový album Human. Ohlas u fanúšikov mali hlavne hity All You Ever Wanted, Giant, Skin a hlavne jeho prvý hit Human. Ani nie hodinový koncert opustil Rag'n'Bone Man za potlesku a ovácií divákov, ktorí sa dožadovali márne prídavku.

Headlinerom prvého večera bola známa americká skupina The Killers. "Zabijaci" začali vo veľkom štýle, show odpálili veľmi známou hitovkou Human. Fanúšikovia sa tešili, spievali, skákali i tancovali.

Následne po prvom songu frontman Brandon Flowers privítal fanúšikov pred pódiom: "Keď ste prišli na rock and roll, ste na správnom mieste, roztočíme tu spolu piatkový rock and roll." 

Partia muzikantov z Las Vegas, ktorá je na scéne od roku 2001, síce naplnila tieto slová, avšak miestami už zneli ošumelo, ležérne rovanko ako obohratá páska, pričom inštrumentákne akoby zanikli gitary a prebíjal ich síce výborný výkon bubeníka, ktorého bolo počuť zas "až príliš." Po zhruba trištvrtine koncertu pritomní ľudia od hlavného pódia postupne odchádzali bez toho, aby si koncert vychutnali až do samého konca, čím sa v predu uvoľnilo miesto.

Na svojom konte má kapela Killers sedem vydaných albumov, najnovší Pressure Machine vyšiel v auguste 2021. Výborná koncertná nálada vládla aj napriek spomínaným výpadkom, no najmä vďaka hitom ako Human, Spaceman, Shot at the Night či Somebody Told Me.

V sobotu priam rozhorúčené miesto konania o piatej dostali do atmosféry Kadebostany, čo je švajčiarsky hudobný elektro etno projekt, ktorý si v posledných rokoch na medzinárodnej hudobnej scéne získava čoraz väčšiu popularitu.

Štvrťhodinu po šiestej zazneli hispánske tóny a španielčina v latino rytmoch španielskeho spevák Alvara Solera. Rodák zo Sant Cugat del Valls neďaleko Barcelony na scénu vstúpil v júni 2015 s debutovým albumom Eterno Agosto. V Bratislave to v sobotu podvečer pekne roztočil aj vďaka svojej sprievodnej kapele. Pred pódiom sa ľudia dobre bavili a tancovali. Až sa zdalo, že všetci poznajú hity Candela, Magia, La Cintura a hlavne megahit Sofia. Pridal niektoré prevzaté hity, ktoré sú u nás ako tak známe. Alvaro vzbudil pozornosť ešte raz, keď sa po vystúpení v šiltovke a slnečných okuliaroch objavil v hľadisku medzi divákmi pri koncerte ďalšieho interpreta. Viaceré fanúšičky si odniesli domov vzácny darček v podobe spoločnej fotografie so spevákom.

Bolo otázne, či takú skvelú náladu a atmosféru udrží aj americký spevák, tanečník a textár Jason Derulo, ktorý svoju hudobnú kariéru začal v roku 2009. Na začiatku sa zdalo, že Jasona nahradil DJ. Avšak to bolo súčasťou jeho asi hodinového koncertu, z čoho polovičku odohral DJ a následne sa objavil Jason a zhruba polhodinu spolu s tanečníčkami a tanečníkmi zaspieval i kvalitne zatancoval nejaké tie svoje známejšie hity.

Medzi tie známejšie piesne patrili Want To Want Me, When Love Sucks či Take You Dancing. Navyše keď si na pódiu vyzliekol výrazne sfarbenú mikinu i tielko, prišli si na svoje dievčatá, ktoré obdivovali jeho vyšportovanú postavu.

Následne program hlavného pódia pokračoval v tanečnom rytme setov celosvetovo známych DJ´s, o 21vej Salvatore Ganacci a následne o pol jedenástej Hardwell.

Na ostatných dvoch tanečných pódiách (ministri a glo) sa návštevníci mohli vytancovať minimálne do 3 tej rána.

Headlinerom nielen dnešného tretieho dňa i celého festivalu bude americká superskupina Imagine Dragons, na ktorých účasť fanúšikov by mala prekročiť rekordných 60 tisíc.

Len pripomíname, že na Szigete predviedli skvelú zhruba 90 minútovú show s lineupom plným ich hitov pred preplnenou kulisou hlavného pódia a takmer vypredali v ten deň Sziget (vyše 95 tisíc návštevníkov).

Pred nimi na Lovestream vystúpia Celeste Buckingham, Michal Patrick Kelly, Jesssie Ware či známa anglická skupina Editors.

Negatívne stránky - kolabs posilnenej mhd, nenažratí taxikári s taxou 25 eur, spoplatnené WC v OC Vajnoria, horšia organizácia a nedostatok WC v areáli

Medzi tie horšie stránky, ktoré nemáme radi a ktoré sme si žiaľ všimli a zanamenali patrili najmä týchto TOP 5:

  1. Organizácia ešte v začiatkoch pokrivkávala, brigádnici často nevedeli, alebo sa museli opýtať, na meniace sa podmienky, napr. jeden deň si jedlo môžete vziať do areálu, druhý deň nie.. či nemožnosť platiť kartou v areály tiež mínusom, pri dobíjacích miestach sa tvorili fronty, vstupný poplatok 2 eurá a online dobíjanie nefungovalo. Na Szigete môžete platiť jednak náramkom jednak kartou, nikto Vás nenúti. Mínusom je i propagácia fajčenia el. cigariet glo, ktorí sú sponzormi 3. rovnomenného stage
  2. Nedostatok splachovacích WC i záchodov celkovo v areály, ktoré sú umiestnené úplne vzadu, ďaleko od hlavného pódia, pričom pri hlavnom pódiu sú wc len pre vip návštevníkov vo vip
  3. OC Vajnoria, najmä TESCO zažíva obrat roka - namiesto vďaky fanúšikom spoplatnili WC nakupujúcim hosťom sumou 1 euro, čo je nehoráznosť a v porovnaní napr. s top festovalom SZiGET niečo nenormálne, kde miestny Auchan praská v nákupoch i tržbách vo švíkoch, a v prípade takejto "dobroty" zo strany obchodu, by to tam szigeťania prevalcovali
  4. kolabs dopravy, stovky taxíkov, upochaté cesty.. Po skončení posledného koncertu na hlavnom pódiu okolo polnoci, stovky až tisícky čakajúcich ľudí, autobusy síce posilnené, ale nedokázali uspokojiť dopyt, a ľudia boli nútení buď čakať, alebo ísť pešo na zlaté piesky na špeciálnu nočnú električku, či využiť predražený taxík
  5. Najväčšia nehoráznosť na spôsob "tá naša povaha slovenská" je doslovná nenažratosť taxikárov, ktorý za akúkoľvek vzdialenosť v rámci hlavného mesta SR Bratislavy majú jednotnú taxu 25 eur!!! Obdobne sú predražené aj taxi aplikácie

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.