V brnenskom Divadle Husa na provázku sa predstavia The Tiger Lillies s tým najlepším dark kabaretom, aký kedy vytvorili

Dark kabaret v tom najlepšom prevedení. Britské trio The Tiger Lillies zavíta 4. decembra 2023 do brnenského Divadla Husa na provázku. Predstavia to najlepšie zo svojej tridsať ročnej tvorby – v show The Tiger Lillies: From the Circus to the Cemetery.

Sú považovaní za praotca dark kabaretu. Prinášajú temné príbehy plné nečakaných zvratov s jedinečnou zmesou punkového šansónu, Jacquesa Brela, gypsy music, námorníckych piesní a kabaretu. Ďalšou neodmysliteľnou zložkou neobyčajného a nenapodobiteľného sveta The Tiger Lillies je zmysel pre čierny humor.

The Tiger Lillies cestujú po celom svete, aby vyprávali príbeh, ktorý pozná každé mesto, v ktorom sú tmavé uličky nemým svedkom hrozných činov a vyskakujú z nich priam legendy o vrahoch, podvodníkoch, gangstroch a skutočný život sa odohrává v zasmradených pajzloch a ópiových brlohoch.

Zakladajúcim principálom tohoto temného kabaretu je Martyn Jacques (klavír, ukulele, akordeón), ktorého falzeto je poznávacím znamením TL. Doprevádza ho kontrabasista, hráč na theremin a hudobnú pílu Adrian Stout, ktorý je súčásťou kapely od roku 1995. Novou posilou je bubeník Budi Butenop nadväzujúcí na svojich predchodcov v predvádzaní klaunských fórov behom hry na bicie.

Skupina nahrala bezmála štyridsať albumov. Okrem nich realizovala i niekoľko divadelno-kabaretných predstavení (The Tiger Lillies Christmas Carol, The Ancient Mariner and the West End hit Shockheaded Peter) a získala viacero ocenení – napríklad prestížnu Olivier Award 2002.

Trio samozrejme stále pokračuje aj s novými projektami. Len behom posledných troch rokov nahrali desať nahrávok: štúdiové albumy, reedície a živé záznamy. Globálne problémy im nie sú cudzie, spracovali témy globálnej pandémie (Requiem for a Virus) a dôrazne se postavili proti ruskej agresii na Ukrajine. Trpiacemu ukrajinskému ľudu vyjadrili podporu v podobe albumu Ukraine. V lete sa stali prvou zahraničnou kapelou, ktorá zahrala na území Ukrajiny – v Kyjeve a Lvove – a to behom ruskej agresie.

Tato show vzbudila veľký ohlas, rešpekt vyjadrili sa renomované médiá: London Evening Standart vystúpenie charakterizoval ako melodrámu o bizardnej kráse. The Times tvrdí, že v ideálnom svete by The Tiger Lillies reprezentovali Veľkú Britániu na Eurovízii. Najslávnejší divadelný festival na svete Edinburgh Festival o tomto predstavení napísal: „Je ťažké dostatočne oceniť temnú brilantnú poetiku The Tiger Lillies, takže najlepšie urobíte, keď si na ich slávnu show obstaráte vstupenku.”

The Tiger Lillies (VB); 04.12.2023; Divadlo Husa na provázku, Brno

Vstupenky: From the Circus to the Cemetery: The Tiger Lillies | Vstupenky | GoOut

rNUlife.sk / Music Press Production

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.