Zimný festival jedla 2024 sa práve skončil

11. ročník Zimného festivalu jedla sa podarilo zorganizovať už po jedenásty krát.  Od 13. januára do 25. februára sme opäť mali možnosť ochutnať špeciálne menu v najzaujímavejších reštauráciách Slovenska, ktoré pre nás vybral prestížny bedeker Gurmán na Slovensku.

A bolo ich rekordných 46!

Covid nás obmedzil nielen v možnosti chodiť do našich obľúbených reštaurácií a stretávať sa s priateľmi, ale tiež vážne poškodil celé odvetvie serióznej gastronómie a cestovného ruchu. Následky cítime doteraz. Aj napriek ťažkej dobe a množstvu problémov sa darí kvalitným reštauráciám držať vysoký štandard ponúkaných služieb a ešte aj skvalitniť ponuku jedál. My sme pre vás vybrali zaujímavých 46 reštaurácií, ktoré  ponúkajú gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Nešlo o rekord za každú cenu, ale skôr o snahu všetkých zainteresovaných sa znovu nakopnúť. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku bohatých menu festivalových reštaurácií.

11. ročník bol rekordný

Nárast rezervácií bol o 8 % vyšší oproti doteraz najúspešnejšiemu roku 2023. Zúčastnilo sa 7 960 hostí a cez rezervačný systém bolo urobených ZFJ 3 840 rezervácií. „Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro – spoločnosť KON-RAD, spol. s r. o., ako hlavný partner ZFJ, festival podporil cez svoje značky San Pellegrino a Champagne Laurent-Perrier.A tento rok nás podporila aj Slovakia Travel tiež ako hlavný partner, vďaka ktorej sme mohli ozaj „Ochutnať celé Slovensko“. Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. Hlavnými mediálnymi partnermi boli Fun Rádio a Startitup. Ďalšími partnermi boli Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka, Pravda a Hotelovo.

Potešujúce je, že sa zapojili aj menšie reštaurácie z menších miest či novo etablované prevádzky z minulého roka. To zvýšilo nielen záujem o festival, ale aj povedomie o týchto reštauráciách u hostí z celého Slovenska. Takými boli Semillon Vráble, Sushi-YA food atelier Rovinka, Olivia’s zo Žiliny, Bubbles z Bratislavy, Koliba na Vršku Bytča, Áčko Šurany a Wakizashi Topoľčany.

Nováčikovia zabodovali

Nováčikom tohto ročníka sa vcelku darilo a oslovili gurmánov a nových hostí svojimi kreatívnymi menu:  Apolka z Bratislavy s prešporskou kuchyňou, Palatín vo Svätom Jure s rakúsko-uhorskou kuchyňou, Origin z Lučenca s modernou regionálnou kuchyňou a Bistro Bakoš z Košíc.

Okrem klasických reštaurácií zaujali aj hotelové reštaurácie, ako je Sissi v Hotely Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, či Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Grand Restaurant Residence Hotel & Club ***** na Donovaloch a Hotel Elizabeth**** v Trenčíne.

Jolly Jocker

Novinka z minulého roka sa osvedčila a prestížna reštaurácia z Rakúska, TRIAD, oceňovaného šéfkuchára Uwe Machreicha, sa zapojila aj tento rok.

Ďalšou NOVINKOU a vskutku bombastickou, bolo zapojenie 2 michelinskej reštaurácie Platán, šéfkuchára Ištvána Peštiho z Maďarska so svojim Bistrom Platan.

Najobľúbenejšie festivalové menu podľa hostí ZFJ ponúkli tieto reštaurácie:

Východné  Slovensko:

  • Ohnisko fire dining & brew bar, Košice
  • Reštaurácia Sissi - Hotel Lomnica, Vysoké Tatry
  • Doma u nás, Poprad

Stredné Slovensko:

  • Afrodita, Čereňany
  • Lovecký zámoček Antonstál, Nemšová
  • Origin, Lučenec

Západné Slovensko:

  • UFO
  • Mlyn 108
  • IASAI

Najviac rezervovaných menu mala reštaurácia UFO watch.taste.groove z Bratislavy.

Najviac rezervovaných menu z mimo bratislavských prevádzok mal Lovecký zámoček Antonstál - šéfkuchára Michala Škorca - už druhý rok po sebe!

Menu, ktoré najviac prekvapili nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením boli tento rok dve – Sushiya food atelier Rovinka a Bakoš bistro z Košíc.

Z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2024 najviac prekvapili Andrej Turček z reštaurácie Bubbles – Ponton Bratislava a Lukáš Heuser  z reštaurácie Origin z Lučenca.

Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2024 stali:

Chute regiónov:

  • Kelový prívarok, pohánka, kapusta, omáčka z jabĺk a misa - Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica
  • Rak riečny, vodnica, estragón - Semillon Vráble
  • Pomaly pečený bôčik z diviaka a karé z jeleňa s dusenou cukrovou repou a parmezánovými zemiakmi so slaninkou, omáčka z pečenej papriky  a cesnaku - Lovecký zámoček Antonštal

Ikonické jedlo:

  • Päť textúr mrkvy - UFO watch.taste.groove. Bratislava
  • Šťavnatá wellington panenka máčaná v koňaku, gratinované zemiaky – Afrodita, Čereňany
  • Krémový mousse zo zemiakov s hľúzovkovým maslom, foie gras, omáčka      so škoricou a borievkami, pufovaná quinoa a hľúzovka - Mlyn 108,  Modra

Kuchárova voľba:

  • Kačacie prsia v repovej omáčke s topinamburovým pyré  - IASAI
  • Jahňa, hľuzovka, kaleráb, kroketa - Doma u nás, Poprad
  • Lievanec s údeným úhorom, kyslou smotanou, chrenom, maslovou repou a pažítkou
  • Lievanec s marinovaným lososom, créme fraiche, pomarančovo-medovou horčicou a kôprom
  • Lievanec s ikrami so pstruha, prepeličím vajcom, uhorkou a kajmakom
  • Lievanec s údenými husacími prsami, melónom, fetou a pistáciami - Ohnisko fire dining & brew bar, Košice

ZFJ pre vás zorganizoval bedeker Gurmán na Slovensku lifestylový magazín pre gurmánov a bedeker najlepších reštaurácií Slovenska

rNUlife.sk / TS napísal: Radoslav Nackin – vydavateľ Gurmána na Slovensku

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.