11. ročník Zimného festivalu jedla sa podarilo zorganizovať už po jedenásty krát. Od 13. januára do 25. februára sme opäť mali možnosť ochutnať špeciálne menu v najzaujímavejších reštauráciách Slovenska, ktoré pre nás vybral prestížny bedeker Gurmán na Slovensku.
A bolo ich rekordných 46!
Covid nás obmedzil nielen v možnosti chodiť do našich obľúbených reštaurácií a stretávať sa s priateľmi, ale tiež vážne poškodil celé odvetvie serióznej gastronómie a cestovného ruchu. Následky cítime doteraz. Aj napriek ťažkej dobe a množstvu problémov sa darí kvalitným reštauráciám držať vysoký štandard ponúkaných služieb a ešte aj skvalitniť ponuku jedál. My sme pre vás vybrali zaujímavých 46 reštaurácií, ktoré ponúkajú gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Nešlo o rekord za každú cenu, ale skôr o snahu všetkých zainteresovaných sa znovu nakopnúť. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku bohatých menu festivalových reštaurácií.
11. ročník bol rekordný
Nárast rezervácií bol o 8 % vyšší oproti doteraz najúspešnejšiemu roku 2023. Zúčastnilo sa 7 960 hostí a cez rezervačný systém bolo urobených ZFJ 3 840 rezervácií. „Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro – spoločnosť KON-RAD, spol. s r. o., ako hlavný partner ZFJ, festival podporil cez svoje značky San Pellegrino a Champagne Laurent-Perrier.A tento rok nás podporila aj Slovakia Travel tiež ako hlavný partner, vďaka ktorej sme mohli ozaj „Ochutnať celé Slovensko“. Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. Hlavnými mediálnymi partnermi boli Fun Rádio a Startitup. Ďalšími partnermi boli Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka, Pravda a Hotelovo.
Potešujúce je, že sa zapojili aj menšie reštaurácie z menších miest či novo etablované prevádzky z minulého roka. To zvýšilo nielen záujem o festival, ale aj povedomie o týchto reštauráciách u hostí z celého Slovenska. Takými boli Semillon Vráble, Sushi-YA food atelier Rovinka, Olivia’s zo Žiliny, Bubbles z Bratislavy, Koliba na Vršku Bytča, Áčko Šurany a Wakizashi Topoľčany.
Nováčikovia zabodovali
Nováčikom tohto ročníka sa vcelku darilo a oslovili gurmánov a nových hostí svojimi kreatívnymi menu: Apolka z Bratislavy s prešporskou kuchyňou, Palatín vo Svätom Jure s rakúsko-uhorskou kuchyňou, Origin z Lučenca s modernou regionálnou kuchyňou a Bistro Bakoš z Košíc.
Okrem klasických reštaurácií zaujali aj hotelové reštaurácie, ako je Sissi v Hotely Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, či Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Grand Restaurant Residence Hotel & Club ***** na Donovaloch a Hotel Elizabeth**** v Trenčíne.
Jolly Jocker
Novinka z minulého roka sa osvedčila a prestížna reštaurácia z Rakúska, TRIAD, oceňovaného šéfkuchára Uwe Machreicha, sa zapojila aj tento rok.
Ďalšou NOVINKOU a vskutku bombastickou, bolo zapojenie 2 michelinskej reštaurácie Platán, šéfkuchára Ištvána Peštiho z Maďarska so svojim Bistrom Platan.
Najobľúbenejšie festivalové menu podľa hostí ZFJ ponúkli tieto reštaurácie:
Východné Slovensko:
- Ohnisko fire dining & brew bar, Košice
- Reštaurácia Sissi - Hotel Lomnica, Vysoké Tatry
- Doma u nás, Poprad
Stredné Slovensko:
- Afrodita, Čereňany
- Lovecký zámoček Antonstál, Nemšová
- Origin, Lučenec
Západné Slovensko:
- UFO
- Mlyn 108
- IASAI
Najviac rezervovaných menu mala reštaurácia UFO watch.taste.groove z Bratislavy.
Najviac rezervovaných menu z mimo bratislavských prevádzok mal Lovecký zámoček Antonstál - šéfkuchára Michala Škorca - už druhý rok po sebe!
Menu, ktoré najviac prekvapili nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením boli tento rok dve – Sushiya food atelier Rovinka a Bakoš bistro z Košíc.
Z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2024 najviac prekvapili Andrej Turček z reštaurácie Bubbles – Ponton Bratislava a Lukáš Heuser z reštaurácie Origin z Lučenca.
Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2024 stali:
Chute regiónov:
- Kelový prívarok, pohánka, kapusta, omáčka z jabĺk a misa - Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica
- Rak riečny, vodnica, estragón - Semillon Vráble
- Pomaly pečený bôčik z diviaka a karé z jeleňa s dusenou cukrovou repou a parmezánovými zemiakmi so slaninkou, omáčka z pečenej papriky a cesnaku - Lovecký zámoček Antonštal
Ikonické jedlo:
- Päť textúr mrkvy - UFO watch.taste.groove. Bratislava
- Šťavnatá wellington panenka máčaná v koňaku, gratinované zemiaky – Afrodita, Čereňany
- Krémový mousse zo zemiakov s hľúzovkovým maslom, foie gras, omáčka so škoricou a borievkami, pufovaná quinoa a hľúzovka - Mlyn 108, Modra
Kuchárova voľba:
- Kačacie prsia v repovej omáčke s topinamburovým pyré - IASAI
- Jahňa, hľuzovka, kaleráb, kroketa - Doma u nás, Poprad
- Lievanec s údeným úhorom, kyslou smotanou, chrenom, maslovou repou a pažítkou
- Lievanec s marinovaným lososom, créme fraiche, pomarančovo-medovou horčicou a kôprom
- Lievanec s ikrami so pstruha, prepeličím vajcom, uhorkou a kajmakom
- Lievanec s údenými husacími prsami, melónom, fetou a pistáciami - Ohnisko fire dining & brew bar, Košice
ZFJ pre vás zorganizoval bedeker Gurmán na Slovensku – lifestylový magazín pre gurmánov a bedeker najlepších reštaurácií Slovenska
rNUlife.sk / TS napísal: Radoslav Nackin – vydavateľ Gurmána na Slovensku