Rozdávali sa ocenenia Gurmán AWARD

Ocenenia udeľuje bedeker Gurmán na Slovensku za výbornú gastronómiu a reštauračné služby. Ceny za jednotlivé kategórie „Prémiová reštaurácia roka“, „Grand Prix“, „Zlaté vidličky“... sú udelené a rozdané!

V pondelok 23.4.2024 sa odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré udeľuje gastronomický bedeker Gurmán na Slovensku v spolupráci s odbornými hodnotiteľmi. Už 20 rokov patrí udeľovanie Zlatých vidličiek (slovenská obdoba Michelinu) pre najlepšie reštaurácie a kuchárov na Slovensku medzi prestížne ocenenia.

foto: Jakub Čajko

Každoročne je vydanie bedekra Gurmán na Slovensku očakávanou udalosťou v celej  gastronomickej obci. Je s ním spojené aj udeľovanie cien Gurmán AWARD vo viacerých kategóriách, ako je Reštaurácia roka či Kuchár roka, a tiež udeľovanie prestížnych Zlatých vidličiek.

„Po devastačnom období korony sa cestovný ruch a gastro sektor len veľmi pomaly spamätávajú. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli bedeker opäť vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali!“, hovorí vydavateľ Radoslav Nackin.

Nastalo veľa zmien a viaceré reštaurácie si polepšili. Treba však zdôrazniť, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt. Sme radi, že ich z roka na rok pribúda.  

Gurmán na Slovensku je už niekoľko rokov aj v online podobe a najnovšie aj v anglickej mutácii. Čo je dôležité – do hodnotení sa môžu zapojiť už aj samotní gurmáni a tlmočiť tak svoj názor a svoju skúsenosť s danou reštauráciou. Reštauráciám udeľujeme maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách:

  • KUCHYŇA – 50 bodov
  • SERVIS – 20 bodov
  • VÍNNA KARTA – 20 bodov
  • AMBIENT – 10 bodov

Gašperov mlyn a UFO potvrdili svoje 3 Zlaté vidličky

Jozef Breza a reštaurácia Gašperov mlyn; foto: Jakub Čajko

Na ich úroveň sa dostali aj dva úplne nové koncepty, a to reštaurácia Irin. šéfkuchára Lukáša Heskareštaurácia ECK, šéfkuchára Daniela Tilingera. Máme tak na Slovensku už 4 reštaurácie s troma vidličkami, čo je približne úroveň 1,5 – 2 michelinské  hviezdy.

Tri zlaté vidličky a Hospitality Award získala reštaurácia Irin so šéfkuchárom Lukášom Heskom. Foto: Jakub Čajko
Daniel Tilinger a reštaurácia ECK; foto: Jakub Čajko

Šéfkuchár  Daniel Tilinger z ECK  sa stal podľa hlasovania odborných hodnotiteľov Gurmána a tiež hlasov všetkých šéfkuchárov z reštaurácií v Gurmáne jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs za prínos pre slovenskú gastronómiu otvorením svojej signature reštaurácie. Najlepšiu hospitality majú v Irin. Bratislava, kde vás osobne privíta sám šéfkuchár Lukáš Hesko a aj servíruje jedlá.

Šéfkuchár roka Daniel Tilinger z ECK

Someliérom roka sa stala na základe nominácie Asociácie someliérov Slovenska, mladá nádejná somelierka, Patrícia Bačová.

Grand Prix za celoživotné dielo obdržal Richard Cisár, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska.

Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky. Dve zlaté vidličky obdržala reštaurácia Franz Jozef, Hotela Lomnica****, ktorá získala aj titul Hotelová reštauráciou roka.

Jednu zlatú vidličku prvýkrát obdržali bratislavské reštaurácie: Edomae sushi Matsuki, Sogu Bistro Martina Nováka, BUBBLES a Colette. Ďalej Pivnica u zlatej husi zo Slovenského Grobu a ARTE restaurant - Kaštieľ Pálffy zo Svätého Jura.

Ocenenie pre reštauráciu Edomae sushi Matsuki; foto: Jakub Čajko

Najviac bodov v Bratislave získal ECK, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval už desiaty rok za sebou Marián Filo so svojím Chateau Čereňany, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant a v Prešovskom a Košickom kraji je lídrom Gašperov mlyn.

Tri najlepšie reštaurácie podľa kategórií

Gurmán na Slovensku každoročne vyhodnocuje aj tri najlepšie reštaurácie v kategóriách Prémiová, Hotelová a Tématická reštaurácia.

V kategórii najlepšie Prémiové reštaurácie bolo poradie nasledovné:

  1. miesto ECK
  2. miesto Gašperov mlyn
  3. miesto Irin.

V kategórii najlepšie Hotelové reštaurácie:

  1. miesto Franz Jozef – Hotel Lomnica *****
  2. miesto Grand Hotel Kempinski High Tatras *****
  3. miesto Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica *****

V kategórii najlepšie Tematické reštaurácie:

  1. miesto  Edomae sushi Matsuki
  2. miesto IASAI Food Bar
  3. Penzión a reštaurácia Villa Rosa  z Dunajskej Stredy  
Lukáš Hesko a Diana Barnová z reštaurácie Irin.; foto: Jakub Čajko

Novinkou minulého  ročníka udeľovania cien bolo, že sme vytvorili aj celkový súhrnný rebríček všetkých reštaurácií bez rozdielu zamerania a úrovne luxusu, kde dominantnou bola podľa našich kritérií kuchyňa a následne servis. Tento rebríček bol nazvaný podľa nového a svetovo známeho partnera gastronómie, talianskej značky S.Pellegrino.

GURMÁN TOP 29 reštaurácií Slovenska – powered by S.Pellegrino:

  1. miesto ECK
  2. miesto Gašperov mlyn
  3. miesto Irin

Druhou NOVINKOU bolo udeľovanie prvých Zelených vidličiek pre reštaurácie, ktoré svoju prevádzku nasmerovali na udržateľný rozvoj a zero waste prístup. Hodnotí sa ich prístup k zdrojom, ktoré by mali byť z najbližšieho okolia a čo najmenej zaťažovať svoje okolie. Je to o zužitkovaní čo najväčšej časti surovín či zvierat tak, aby bola kuchyňa rozmanitá, zdravá a predovšetkým udržateľná. Zelené vidličky obhájili reštaurácie Gašperov mlynVilla Rosa a novoudelenou je Sýpka u Ludvíka z Bábu.

Ocenenie Zelená vidlička pre reštauráciu Sýpka u Ludvíka; foto: Jakub Čajko

Tohtoročnou NOVINKOU bolo udelenie ceny „ Objav roka“ pre mladých kuchárov, ktorí sa objavili na slovenskej gastroscéne a presadili sa v náročnej konkurenicii.

Objavmi roka 2024 sa stali: Lukáš HEUSER – Origin LučenecMatej BAKOŠ – Bakoš bistro Košice

„Veľmi sme na začiatku váhali a rozmýšľali, že kde by sme našu reštauráciu chceli otvoriť. Keďže sme si boli viac istí, že v takej Bratislave by sa niečo podobné určite chytilo kvôli väčšiemu dopytu a počtom, či už turistov, ako aj miestnych, no náklady na začatie a konkurencia sú tam o dosť väčšie, a takisto by nám tam chýbala rodina, ktorá nám takto vie viac pomôcť,“ prezradil pre NUlife.sk laureát ocenenia Gurmán Objav roka Lukáš Heuser, ktorý stojí za reštauráciou Origin a jej jedinečnom unikátnom gastro koncepte v malom meste na juhu stredného Slovenska, Lučenci. „No a v neposlednom rade nás lákala myšlienka priniesť do nášho rodného mesta niečo nové, čo ľudia len tak ľahko v tomto regióne nenájdu, a tým chceme, aj keď len z malej časti, ale predsa, prispieť k rozvoju tohto regiónu.“

Reštaurácia Origin Lučenec

Bakoš Bistro je bistro založené na unikátnosti a dokonalosti tradičných a slovenských jedál v „trochu inom“ prevedení. Stále sa snažia veci robiť aspoň na 101 % a hlavne nepoľavovať a držať či dokonca zvyšovať ich štandard. Kvalita surovín je pre nich priorita, aj preto podporujú lokálnych farmárov a malých podnikateľov.

Kto je Matej Bakoš?

Jeden z najmladších šéfkuchárov v Košiciach, ktorý nedávno otvoril svoje prvé autorské bistro. Jedinečné zručnosti zdokonalil v najlepších hoteloch v Košiciach, vo Vysokých Tatrách, či v zahraničí. Matejova kuchyňa sa opiera o kvalitné suroviny, prevažne od lokálnych slovenských výrobcov, z ktorých dokáže vytvoriť explóziu chutí. Nezvyčajné kombinácie, ktoré by človeku bežne nenapadli.

Možnosť ochutnať túto jedinečnú kuchyňu mala už aj prezidentka Slovenskej republiky- Zuzana Čaputová, spolu s jej tímom, pre ktorých Matej pripravil a servíroval chutný obed. Spojiť slovenské tradičné jedlá s tými svetovými, či modernými variantmi, s cieľom vytvoriť zdravé, ľahké jedlo.

„Je však náročné zohnať všetky suroviny na Slovensku, preto mnohokrát siahame aj po zahraničných výrobkoch,“ tvrdí. Je pravdou, že v okolí Bakoš bistra sa nachádza množstvo reštaurácií s obedovým menu či raňajkami.

„Sme radi, že vôkol nás vznikajú nové a moderné reštaurácie, my im to len prajeme. Každá reštaurácia sa snaží získať zákazníkov vlastným štýlom a práve zákazníci sú hnacím motorom, kvôli ktorému sa snažíme neustále zdokonaľovať a prinášať nové a zaujímavé koncepty jedla,“ ozrejmuje Matej.

Matej BAKOŠ – Bakoš bistro Košice

Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete. Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, nie každá je zariadená luxusne, trendy začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, kde vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte svojim priateľom! Pretože pozitívne promo potrebujú nielen samotné reštaurácie, ale aj celá slovenská gastronómia.

Želám vám dobrú chuť pri ochutnávaní tých najlepších reštaurácií Slovenska!

Radoslav R. Nackin, gurmán a vydavateľ bedekra, Gurmán na Slovensku

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.