Témou top haute couture podujatia Met Gala v New Yorku v roku 2024 bola „Záhrada času“

Podujatie, ktoré sa konalo v prvý májový pondelok v Metropolitnom múzeu umenia v New Yorku , hosťovali Jennifer Lopez a Zendaya

Prestížne haute couture podujatie Met Gala sa vrátilo vo veľkom štýle tradične v prvý májový pondelok s každoročnou oslavou nadchádzajúcej výstavy Costume Institute, ktorá pre rok 2024 nesie názov „Sleeping Beauty: Rewakening Fashion“. Hostia sa medzitým obliekli na tému „Záhrada času“, ktorá je inšpirovaná rovnomennou poviedkou J.G. Ballard. Výstava Metropolitného múzea umenia ( trvá od 10. mája do 2. septembra 2024 ) predstaví 250 historicky významných kúskov, ktoré sú označované ako „spiace krásky“ – kúskov, ktoré sú príliš krehké na to, aby sa dali znovu nosiť. Nebudú chýbať originálne návrhy od Elsa Schiaparelli, Christian Dior, Yves Saint Laurent a Hubert de Givenchy.

„Móda je jednou z najemotívnejších umeleckých foriem, pretože je spojená s telom,“ povedal Andrew Bolton, kurátor Wendy Yu zodpovedný za The Costume Institute. "Je presiaknutá ľudskou pamäťou a emóciami a veľmi sa s ňou spájame aj prostredníctvom našich zmyslov. Dúfam, že jedna vec, ktorú táto show aktivuje, je zmyslové vnímanie módy."

So Záhradou času súvisí aj to, že príbeh sa dotýka podobnej témy ako výstava – vývoj ľudských dejín a nekonečný cyklus stvorenia a ničenia. Nižšie uvádzame všetko, čo potrebujete vedieť o Met Gala 2024. Od témy až po hostiteľov, tu sú všetky detaily z najväčšej noci v móde.

Čo je to Met Gala?

Met Gala, ktorá je známa aj ako Costume Institute Benefit alebo Met Ball, je charitatívna udalosť, ktorá sa koná každú jar v Metropolitnom múzeu umenia v New Yorku – a vždy je jednou z najzaujímavejších celebritných módnych udalostí roka.

Podujatie, ktoré sa často nazýva „Oscary módy“, priťahuje najväčšie mená "áčkového listu", ktoré sa obliekajú podľa stanovenej témy, zvyčajne do kreácií na mieru od najvplyvnejších svetových módnych návrhárov. V predchádzajúcich rokoch sa hostia obliekli do tém „punk“, „tábor“ a „nebeské telá“, pričom sa konali aj podujatia, ktoré vzdali hold konkrétnym návrhárom, vrátane Alexandra McQueena, Karla Lagerfelda či Rei Kawakubo.

Ples vyzbiera milióny pre Inštitút kostýmov v Met – ktorý každoročne organizuje sprievodnú výstavu – prostredníctvom predaja vstupeniek, ktoré kupujú dizajnéri a značkové módn domy. Vstupenky stoja okolo 35 000 dolárov za kus, pričom stoly sa pohybujú od 200 000 do 300 000 dolárov.

Podujatie zvyčajne každoročne hostí okolo 450 účastníkov, hviezdy, mladých kreatívcov a predstaviteľov priemyslu. Znova sa pozrite na niektoré z najlepších vzhľadov od dlhoročných účastníkov, akými sú Blake Lively, Sarah Jessica Parker, Rihanna a ďalší.

Aká bola téma Met Gala 2024?

Téma výstavy „Spiaca kráska: Prebudená móda“ nielenže oslávi históriu módy predstavením niektorých z najkrajších archívnych návrhov, aké boli kedy vytvorené, ale súhlasne prikývne aj prírodnému svetu a spôsobu, akým sa využívajú prírodné materiály a inšpirované naturálnym dizajnom. Prostredníctvom tohto sa výstava zameriava aj na potrebu udržateľnosti v móde a na vývoj ľudskej histórie a nekonečný cyklus tvorby a ničenia. To je dôvod, prečo je téma obliekania 'Záhrada času'.

"Je to do veľkej miery óda na prírodu a emocionálnu poetiku módy," povedal Bolton a vysvetlil, že výstava bude navrhnutá okolo troch zón: pevniny, mora a oblohy. Každá bude symbolizovať materiál použitý v nej na vytvorenie odevov.

V múzeu bude vystavených okolo 250 predmetov, z ktorých mnohé doteraz nikto nevidel. Jedným z najkrehkejších z nich je alžbetínsky živôtik a hodvábne saténové spoločenské šaty z roku 1877 od amerického návrhára Charlesa Fredericka Wortha. Podľa tlačovej správy bude Met využívať aj video animáciu, svetelnú projekciu, zvukové úpravy, umelú inteligenciu a CGI, aby "utkala okolo každého dielu kontextovú štruktúru porozumenia."

Foto: Jamie McCarthy, John Shearer/WireImage, Gettyimages.com

rNUlife.sk / titl. foto Zendaya, zdroj: Evan Agostini/Invision/AP

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.