STARMUS: 98 ročný Sir David Attenborough ocenený medailou Stephena Hawkinga. Zároveň predĺžil rekord po 70 rokoch v televízii

Festival "hviezd a hudby" STARMUS má za sebou Slávnostné udeľovanie medailí STEPHEN HAWKINGA & KONCERT SONIC UNIVERSE. Medzi ocenenými nechýbal legendárny televízny moderátor a prírodovedec, David Attenborough Sir David Attenborough len pred pár dňami oslávil svoje 98. narodeniny, keďže legenda televízneho vysielania a prírodovedec predĺžil svoj svetový rekord. Popredný britský prírodovedec, ktorý vyrastal v Leicesteri, je držiteľom Guinessovej knihy rekordov za najdlhšiu kariéru televízneho moderátora a televízneho prírodovedca.

Vďaka svojej poslednej sérii prírodopisných filmov s názvom Cicavce, ktorá nedávno odvysielala svoju poslednú epizódu, Sir David Attenborough predĺžil svoje rekordy o najdlhšiu kariéru televízneho moderátora a najdlhšiu kariéru televízneho prírodovedca, a to na neuveriteľných 70 rokov 246 dní.

Sir David (98) debutoval ako moderátor 2. septembra 1953 v televíznej relácii BBC pre deti v programe s názvom Animal Disguises, ktorá bola vedľajším produktom seriálu Animal Patterns, ktorý v tom istom roku produkoval a režíroval. S televíznymi titulmi trvajúcimi osem desaťročí je jediným človekom, ktorý vyhral ceny BAFTA za seriály v čiernobielom, farebnom, HD a 3D formáte.

Sir David, ktorý pravidelne aktualizuje a inovuje svoj prístup k publiku, aby zodpovedal dobe, prekonal v roku 2020 rekord v najrýchlejšom čase, keď dosiahol 1 milión sledovateľov na Instagrame. Za 4 hodiny 44 minút prekonal rekord Jennifer Aniston o rovných 32 minút.

"Svet je v problémoch," povedal v prvom videu zverejnenom na svojom účte, ktoré prestal používať o šesť týždňov neskôr, a podpísal vyhlásenie: "Čo bude ďalej, je na nás." Herec z Harryho Pottera Rupert Grint o dva mesiace neskôr prekonal rekord Sira Davida na Instagrame a ten teraz patrí K-popovej hviezde Kim Taehyung aka „V“ z BTS. Vďaka monumentálnej zábavnej a vzdelávacej práci Sira Davida v spojení s jeho významnou environmentálnou kampaňou získal viac ako 30 čestných titulov a dve rytierske hodnosti.

A v roku 2022 bol zapísaný do Siene slávy Guinessovej knihy rekordov. Keď s ním vtedy robili rozhovor, povedal, že najnáročnejšou sériou, na ktorej kedy pracoval, bol Life on Earth (1979): „Bola to 13-dielna séria, ktorá pokrývala celú živočíšnu a rastlinnú ríšu. Výroba trvala tri roky a vyžadovala si cestu okolo sveta nie raz, ale dvakrát!“

V roku 2022 bol Programom OSN pre životné prostredie (UNEP) vymenovaný za „Šampióna Zeme“ ako uznanie záväzku environmentalistov zdieľať príbehy o prírode a klimatických zmenách.

Na otázku, ktoré vyhynuté zviera by priviedol späť do života, Sir David povedal: „Quetzalcoatlus, najväčší pterosaurus a zároveň aj najväčší lietajúci tvor, ktorý kedy žil na našej planéte. Vytvárame o tom programy, ale stále nevieme, ako sa to uchytilo."

David Attenborough pri otvorení prírodnej rezervácie Attenborough v roku 1966. zdroj: Nottingham Guardian

Pokiaľ ide o to, ako sa môžu mladí ľudia viac zapojiť do ochrany prírody, povedal: „Odporúčal by som pripojiť sa k ich miestnym fondom pre voľne žijúcich zvierat na úrovni okresov.

Najnovší televízny seriál Sira Davida skúma dôvody, prečo cicavce dobyli planétu, ako je ich vynikajúca inteligencia, prispôsobivosť a sociálne zručnosti. Začiatkom tohto roka tiež predstavil ďalšiu sériu Secret World of Sound, ktorá využívala audio technológiu na získanie bezprecedentného pohľadu na správanie zvierat, ako napríklad boj levov a hyen v tme pomocou zvuku.

Televízny producent Mike Gunton, ktorý po boku Sira Davida pracoval od 80. rokov, pre tlačovú agentúru Reuters uviedol, že 98-ročný muž neplánuje odísť do dôchodku. Citujúc nedávny rozhovor so Sirom Davidom, kde sa vysielateľa pýtali, či by odišiel do dôchodku, pán Gunton si spomenul na svoju odpoveď: "'Odchod do dôchodku? Ani to slovo nepoznám'."

Napriek tomu, že má dva roky pred stovkou, Sir David neplánuje v blízkej dobe odísť do dôchodku, keďže výskum a produkcia na Modrej planéte III – najnovšom diele jeho kriticky uznávanej série natáčanej pod vodou – už začali.

Starmus VII - The Future Of Our Home Planet 

STARMUS je NAJVÄČŠÍ SVETOVÝ FESTIVAL VEDY, HUDBY A INÝCH UMENÍ, ktorý spája najbystrejšie mysle a najtalentovanejších umelcov so spoločným cieľom: 

POPULARIZOVAŤ VEDU a POKROK PROSTREDNÍCTVOM KOMBINÁCIE VEDY A UMENIA. Prestížny festival STARMUS založili astrofyzik Garik Israelian, PhD a gitarista Queen Brian May – ktorý má doktorát z astrofyziky. Podujatie vzniklo s poslaním INŠPIROVAŤ ĎALŠÚ GENERÁCIU OBJAVITEĽOV A OTVÁRAŤ NAJVÄČŠIE OTÁZKY NAŠEJ DOBY.

Ústrednou témou siedmeho ročníka festivalu STARMUS s podtitulom „STARMUS Earth, budúcnosť našej planéty“ je pocta planéte Zem, ktorú organizátori vnímajú ako najúžasnejšiu planétu v rámci vesmíru.

Slávnostné udeľovanie medailí STEPHEN HAWKINGA & KONCERT SONIC UNIVERSE =Prestížna Medaila Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu STARMUS - jedinečná pocta najväčšiemu vedcovi 20. až 21. storočia Stephenovi Hawkingovi, oceňuje výnimočnosť vo vedeckej komunikácii v štyroch kategóriách: Hudba a umenie, Vedecké písanie, Filmy a zábava a Celoživotné dielo.

- Po odovzdávaní ocenení sa uskutočnil SONIC UNIVERSE CONCERT, jedinečný koncert v podaní svetovo uznávaných umelcov ako The Offspring, Tony Hadley a mnohými ďalšími interpretmi, ako Celeste Buckingham, či symfonický orchester Slovenskej filharmónie.

Laureáti

Starmus s hrdosťou vyhlasuje víťazov tohtoročnej medaily Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu, pričom oceňuje výnimočných jednotlivcov, ktorí významne prispeli k priblíženiu vedy verejnosti 🌍🌟

🏅 Christopher Nolan

🏅 Laurie Anderson

🏅 David Attenborough

🏅 Sylvia Earle

Ako uznanie za ich pozoruhodný prínos srdečne blahoželáme laureátom tohtoročnej medaily Stephena Hawkinga.

rNUlife.sk / starmus, guinnessworldrecords, bbc

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.