Rod Stewart zaspieva aj svoje najväčšie hity už o pár dní na špeciálnej rockovej show v Bratislave

Miluje futbal, založil charitu, no najviac miluje skladanie hudby a spev. Swing, blues, soul a čierna hudba boli pre neho celoživotnou inšpiráciou a príde v rámci svojho turné koncertovať aj na Slovensko.

Na Slovensko, konkrétne do Bratislavy, mieri jedna svetová legenda za druhou. Už túto stredu privíta Bratislava ďalšieho velikána hudobnej scény - Roda Stewarta. Legendárny hudobník, ktorí dosiahol takmer všetko, o čom sníval. Vstúpil do Rockenrollovej siene slávy, získal množstvo prestížnych hudobných ocenení, vydal desiatky albumov. Jeho single trhali svetové hitparády niekoľko desaťročí.

Medzi jeho najznámejšie koncerty sa jednoznačne radí vystúpenie na pláži Copacabana, ktorým sa zapísal do knihy Guinessových rekordov. Koncertu sa 31.12.1994 zúčastnilo 3,5 milióna ľudí. Možno aj to inšpirovalo Madonnu, aby na obrovskej pláži uskutočnila začiatkom mája jeden zo svojich koncertov, a to úplne zadarmo. Rodov rekord však nepokorila, keďže sa jej vystúpenia podľa webu Time zúčastnilo „len“ 1,6 milióna fanúšikov.

Rod Stewart je tiež držiteľom Guinessovho rekordu, keď na pláži Copacabana odohral živý koncert pre viac ako 3,5 milióna ľudí. To sa len tak ľahko niekomu nepodarí zopakovať.

Roderick David Stewart sa narodil ako piate dieťa škótskych rodičov Roberta a Else Stewartovcov. Tí ho ako mimoriadne nadaného podporovali vo futbalovej kariére a dokonca podpísal aj kontrakt s klubom FC Brentfort, no neskôr ho pohltila iná vášeň, čo rodičov sprvu zarmútilo.

Celosvetovo sa však nepreslávil ako futbalista, ale ako hudobník. V 60-tych rokoch, keď začal svoju kariéru, hrával po uliciach, ako muzikant precestoval Taliansko, Španielsko, Belgicko či Francúzsko a neskôr okrem iného pôsobil aj v skupine The Jeff Beck Group. Potom sa osamostatnil a stal sa sólo hudobníkom. Jeho prvý album An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down kombinoval rock, pop aj blues a aj napriek zaujímavej kombinácii publikum zaujal.

Dnes 79-ročný Rod Stewart je stále hrdý Škót a futbalový nadšenec, ktorý navštevuje zápasy FC Celtic Glasgow. V 78 rokoch si dokonca dal vytetovať klubový znak FC Celtic Glasgow.

Rod Stewart má stále dostatok energie, aby sa vydal na koncertné turné. Po úspešných koncertoch v Amerike a Ázií sa Rod so svojou kapelou presúva do Európy. Už 22. mája vystúpi prvýkrát v histórii aj v Bratislave. Ako sám povedal, fanúšikovia sa môžu tešiť na poriadnu rockovú show s jeho najväčšími hitmi.

Uvedomujem si, že už nie som žiadny mladík, no skladanie hudby stále zbožňujem, rovnako ako aj živé koncerty. Energiu mi dodáva publikom. Dobíjajú ma aj moji členovia kapely, sme ako veľká rodina a navzájom sa podporujeme. Aj vďaka nim nebývam pred koncertom nervózny, vždy si všetko naplno užijem“, hovorí Rod o tom, že chuť koncertovať ho stále neprešla.

Rod už niekoľkokrát v živote zažil, keď jeho album dosiahol najvyšší stupienok v rebríčku predajnosti. Podľa neho nič neprebije ten pocit, keď sa to stalo prvýkrát. No podarilo sa mu to opäť. Vo februári vydal album so swingovými evergreenmi 30. a 40. rokov s názvom „Swing Fever“. Album nahral spolu s Joolsom Hollandom a celý tím sa modlil, aby po vydaní dosiahli aspoň TOP 5, no Rod dobil rebríček predajnosti aj tentokrát.

Stewart získal množstvo ocenení, svoju hviezdu má na Hollywoodskom chodníku slávy, dostal sa do Rockenrollovej siene slávy, získal Grammy aj Brit Awards či American Music Awards. Špeciálne si cení zisk titulu Sir, ktorý mu udelil Buckinghamský palác za zásluhy v hudbe aj charite. Pasovanie za čestného rytiera sa udialo 11. okótbra 2016 a medailu mu udelil britský princ William.

Búrlivák prinášal jeden album za druhým, vydával úspešné single a usporiadal aj niekoľko veľkých turné. Spolu so Stingom a Bryanom Adamsom sa dokonca pustili aj do filmovej hudby a pre Troch mušketierov z roku 1992 zložili pieseň All For Love, ktorú milujú milióny fanúšikov po celom svete.

Aj keď tým možno nie je až taký známy, ešte v roku 1992 založil charitu Rod Stewart Foundation a podporuje projekty a organizácie pomáhajúce deťom, mládeži a rodinám v oblasti zdravia, vzdelávania a kultúry. Keď sa začala vojna na Ukrajine, neváhal a do krajiny poslal dodávku s materiálnou pomocou. Svoju pomoc ešte rozšíril, keď pomohol niekoľkým rodinám priamo na hraniciach, zaplatil im prevoz do Anglicka a niekoľkým poskytol domov u seba doma.

Nezameniteľný hlas Roda Stewarta je vždy rozpoznateľný „na prvú šupu“. Je tvorcom a interpretom legendárnych hitov, ako sú „Maggie May“ a „Young Turks.“

Medzi jeho najväčšie hity patrí aj skladba „Do Ya Think I´m Sexy?“ (1978), ktorá vytvorila nový štýl pre disco éru. Prekrásne balady „Sailing“ (1975) a „Have I Told You Lately“ (1989) patria medzi najkrajšie rockové balady všetkých čias.

Miluje svoju veľkú rodinu

Dnes je Rod Stewart tretíkrát ženatý a s poslednou manželkou Penny Lancaster, ktorá je modelka a fotografka, má dvoch synov. Stewart je otcom ôsmich detí: dcér Renee (31), Ruby (36), Kimberly (44) a Sarah (59), ako aj synov Aidena, Alastaira, Liama (29) a Seana (43).

Rod Stewart pokračuje v rodinnej tradícii so svojimi dvoma synmi. Speváčka "Maggie May" (78) sa odfotila s manželkou Penny Lancaster (52) a ich dvoma synmi, 12-ročným Aidenom a Alastairom, 18. Všetci traja muži boli oblečení v tradičných škótskych kiltoch na rodinnej fotografii oslavujúcej nový rok. „Venovanie môjmu úžasnému škótskemu otcovi."

V novembrovom rozhovore rocková legenda odhalila svoju hrdosť na svojich potomkov, keď diskutovala o tom, ako je k nim „veľmi zhovievavý.“ „Nemyslím si, že som na svoje deti taký prísny, ako bola moja mama a otec – najmä môj otec –,“ povedal Stewart pre titulku Haute Living v rozhovore z novembra 2023. „Som k nim veľmi zhovievavý. Nikto sa nedostal do vážnych problémov. Pár fušoval s drogami, ale teraz je všetko hotové. Som na nich všetkých veľmi hrdý." Stewart tiež dodal, že keď je na cestách, jeho rodina mu „tak veľmi chýba“ a že jeho milovaní sú „úžasným luxusom“, keď sa vráti domov.

Počas rozhovoru pre Haute Living ikonický spevák tiež prezradil, že jeho rodičia skutočne podporovali jeho kariéru v hudbe. „Veľmi so mnou spolupracovali,“ povedal a dodal, že jeho otec mu kúpil prvú gitaru, aj keď Stewart chcel namiesto nej modelovú súčiastku pre svoju vlakovú súpravu. „Povedali: ‚Choď do toho, synu.‘ Vtedy byť v rockovej kapele bolo ako ‚Načo to chceš robiť?‘ Môj otec bol obzvlášť povzbudzujúci,“ vysvetlil.

Kimberly Stewart/ Instagram / Rod Stewart a jeho rodina

Rod Stewart rád prekvapuje a začiatkom roka to dokázal aj v jednom hoteli, v ktorom bol ubytovaný so svojou rodinou. Svoju spokojnosť so službami dal najavo tak, že personálu zanechal tringelt vo výške 10-tisíc libier (v prepočte takmer 12-tisíc eur). Ako povedal portálu The Daily Record, jeho pobyt v hoteli bol skvelý a poskytované služby boli výnimočné: „Personál vykonáva skutočne ťažkú prácu v náročných časoch, zaslúži si každý cent. Škótska pohostinnosť je tá najlepšia.“

Na koncerte v Bratislave, ktorý sa bude konať už budúci týždeň, swingové skladby neodznejú. Rod totiž pripravuje pre svojich fanúšikov poriadnu rockovú show, plnú najznámejších hitov a spoločného spievania. „Bude to farebná, sexi a veľmi živá show. Na pódiu budeme takmer dve hodiny a určite zahráme všetky skladby, ktoré chcete počuť. A bude toho viac. Mám v pláne vykopnúť do publika niekoľko futbalových lôpt, ktoré podpíšem. Veľmi sa už na toto turné teším!“

Hudobný fenomén, energický rocker aj milovník swingovej hudby sa predstaví so svojou energickou show už 22. mája 2024 v bratislavskej Tipos Aréne – Zimný štadión Ondreja Nepelu. Pôjde o ďalšiu výnimočnú udalosť roka, ktorú si určite nenechajte ujsť.

Lístky na koncert v predaji v sieti Ticketportal a na www.vivien.sk

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.