Pozíciu najväčšieho veriteľa na svete si v roku 2023 udržalo Japonsko

Čisté zahraničné aktíva Japonska vzrástli v roku 2023 na rekordných 471,3 bilióna jenov (2,77 bilióna eur) a zvýšili sa už šiesty rok po sebe, keďže slabý jen a zahraničné firemné akvizície zvýšili hodnotu jeho zahraničných aktív, uviedlo v utorok ministerstvo financií. V dôsledku toho si Japonsko udržalo svoju pozíciu najväčšieho veriteľa na svete.

Slabý jen spolu s nárastom priamych investícií v zahraničí pomohol Japonsku zaznamenať ročný nárast hodnoty čistých zahraničných aktív držaných japonskou vládou, podnikmi a jednotlivcami o 51 biliónov jenov. Hrubé zahraničné aktíva predstavovali 1,488 bilióna jenov a zahraničný dlh dosiahol 1,017 bilióna jenov.

Ministerstvo zverejnilo aj revidované údaje o zostatku bežného účtu. Za celý rok 2023 Japonsko zaznamenalo prebytok bežného účtu vo výške 21,4 bilióna jenov oproti predbežnému prebytku 20,6 bilióna jenov.

Japonsko si tak udržalo post najväčšieho veriteľa na svete. Za ním nasledovalo podľa údajov japonského ministerstva financií Nemecko s objemom čistých zahraničných aktív v prepočte 2,67 bilióna eur a Čína, ktorej zahraničné aktíva predstavovali ku koncu roka 2023 v prepočte hodnotu 2,43 bilióna eur.

*(1 EUR = 170,07 JPY)

rNUlife.sk / BT, RT

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.