Pod záštitou rezortu zahraničných vecí sa v Martine uskutočnila medzinárodná konferencia o významných Slovenkách

Pri príležitosti 200. výročia narodenia dvoch významných Sloveniek – Adely Ostrolúckej a Aničky Jurkovičovej vyhlásila Matica slovenská rok 2024 Rokom slovenských žien v národnom hnutí. Pri tejto príležitosti zorganizovala v Martine pod záštitou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v dňoch 13. a 14. júna 2024 vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou „Slovenské ženy v národnom hnutí". Ide zároveň o prvé spoločné podujatie rezortu diplomacie a Matice slovenskej vyplývajúce zo vzájomne uzatvoreného memoranda o partnerstve.

Vedeckú konferenciu zameranú na prínos žien v slovenskej histórii k formovaniu národného povedomia a slovenského kultúrneho dedičstva otvoril vo štvrtok 13. júna 2024 minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár. Vyzdvihol najmä významnú úlohu ženských osobností v rôznych sférach spoločenského života. 

„Život, tvorba a odkaz pôsobenia významných žien, ktoré odprezentovali rečníci priamo na pôde historickej budovy Matice slovenskej, zdôraznili ich nezastupiteľné poslanie, a to nielen v našej vlasti, ale aj za hranicami Slovenska v rámci našich krajanských komunít. Svojím entuziazmom, intelektom a talentom dokázali napriek náročným podmienkam ovplyvniť svoje okolie a spolupôsobiť pri upevňovaní prirodzeného vlastenectva a slovenských tradícií. Máme byť právom na čo hrdí,“ priblížil šéf slovenskej diplomacie a zároveň ocenil prítomnosť slovenských delegátov z Matice slovenskej v Srbsku, ktorí sa aktívne zúčastnili na dvojdňovej konferencii spolu so zástupcami domácich vedeckých inštitúcií a Spolku Slovákov žijúcich v Bulharsku.

Súčasťou oficiálneho programu bola tiež vernisáž výstavy „Slovenské ženy v národnom hnutí“ prezentujúca 12 významných slovenských žien 19. a 20. storočia. Sú medzi nimi spisovateľky, herečky i národné aktivistky, ako Elena Maróthy-Šoltésová, Ľudmila Podjavorinská či Mária Rázusová Martáková. Mnohé z nich dosiahli európsky význam. „Ich príbehy nám ukazujú, že každý z nás môže prispieť k zlepšeniu spoločnosti, a to aj v náročných podmienkach. Ich diela sú dodnes silnou inšpiráciou,“ uviedol Juraj Blanár a doplnil, že výstava sa predstaví nielen v rôznych častiach Slovenska, no stane sa putovnou rovnako v rámci zahraničných oblastí, v ktorých žijú a pôsobia slovenské komunity.

Mnohé zo žien, ktorých životné príbehy predstavilo odborné podujatie v Martine, pôsobili v národnom hnutí práve aj za podpory Matice slovenskej či Živeny. Minister zahraničných vecí vyjadril podporu Matici slovenskej ako inštitúcii chrániacej slovenskú históriu, kultúru a štátnosť. „Matica slovenská si od svojho vzniku pred 161 rokmi prešla mnohými prekážkami. Napriek tomu však vytrvala, prežila, a to je dôkaz, že má svoje miesto nielen v našej histórii, ale i súčasnosti. Naším cieľom by malo byť zachovať pre ďalšie generácie Sloveniek a Slovákov činnosť inštitúcie s takými silnými historickými koreňmi, ktorá od svojho začiatku podporuje to slovenské a našu národnú štátnosť,“ uzavrel J. Blanár.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.