Turistické novinky stredných Čiech: expozícia zlata, eko kemp, velikáni hudby i vodný projekt

Najväčší český región Stredné Čechy leží ako prstenec okolo hlavného mesta - Prahy. Je známy zaujímavými a ľahko dostupnými turistickými cieľmi. Má najviac hradov a zámkov, vyše 40 technických pamiatok, 30 rozhľadní, 20 pivovarov, najpestrejšiu rozmanitosť prírody, kráľovské i malebné mesta. Okrem bohatej panovníckej histórie, prírodných úkazov, remeselných a iných živých tradícií ponúka nové turistické aktivity. Tie pre sezónu 2024 na tlačovej konferencii v Bratislave predstavila Stredočeská centrála cestovného ruchu (SCCR), ktorá pozýva do nových expozícií, pamiatok, kempov, na oslavy českej kultúry i k vode.

Mesto Kutná Hora zapísané v zozname UNESCO sprístupnilo novú dominantu v podobe renovovaného Sankturinovského domu. Do tohto impozantného paláca s barokovou fasádou na Palackého námestí sa vrátilo Infocentrum s požičovňou bicyklov a Galéria Felixa Jeneweina, ktorá okrem výstav spravuje umelecké zbierky, prevádzkuje Expozíciu alchýmie a renesančných vied.

Pôvodne gotický, neskôr barokovo prestavaný objekt vznikol v 13. storočí ako opevnená vežová stavba s výrobným areálom na spracovanie striebra. V roku 1481 dom kúpil kráľovský zlatník Beneš z Trmic a prestaval na luxusný palác. Pri rozsiahlom požiari mesta v roku 1770 budova vyhorela a prestavbou (1787 - 1793) získala dnešnú podobu.

Novú expozíciu zlata otvorí koncom júna Regionálne múzeum v Jílovom pri Prahe, ktoré sa venuje i významu zlata v odvetviach ľudskej činnosti. Nebudú chýbať dobové ťažobné stroje, stredoveké banské náradie ani prírodné exponáty. V reprezentatívnej miestnosti expozícia Zlato pre korunu predstaví korunovačné klenoty. Podľa historických záznamov možno zlatonosný revír Jílové považovať za najvýznamnejší v Česku.

„Veľkorysý priestor po renovácii umožní návštevníkom nahliadnuť na zlato u nás aj vo svete z rôznych uhlov. Moderná inštalácia sľubuje interaktívny zážitok. Prvý, s kým sa pri vstupe ľudia stretnú, je postava magistra Edwarda Kelleyho. Nahliadnuť sa dá do jeho alchymistickej dielne a vďaka rozšírenej realite uvidia oživenú postavu mága a jeho tajuplné pokusy. Možno prejsť ´štôlňou,´ kde sú vo vitrínach umiestnené vzorky zlata z jílovského revíru aj svetových lokalít,“ informoval Václav Švenda, zástupca mestskej rady pre kultúru, pamiatkovú starostlivosť a cestovný ruch Stredočeského kraja.

Národné múzeum pivovarníctva v Kostelci nad Černými lesy má od mája 2024 novú expozíciu. Nachádza sa v autentických priestoroch historickej sladovne, pivovaru a sladového gápeľa, kde je funkčná technológia z rokov 1839 - 1841 zásadne modernizovaná v období prvej republiky.

Srdce pivovaru - varňa je postavená s pôvodným pivovarom, ktorého jedinečnosť spočíva v zachovanom priamom vykurovaní drevom. Veľkosť varne v kombinácii s touto technológiou je svetový unikát, raritou je pivovarský zvon. K expozícii patrí nový prehliadkový okruh s výstavou o podnikaní židovskej komunity na Kolínsku, Kostelecku, Českobrodsku a Kouřimsku. Múzeum je v komplexe Černokosteleckého pivovaru, ktoré okrem jedla ponúka vlastné piva Dešťoffka, Vycpaná vydra a Černá svině.  

Hrabalova chata v Kersku je tiež od mája otvorená pre verejnosť z príležitosti 120. výročia narodenia známeho spisovateľa Bohumila Hrabala. V rokoch 1965 - 1996 bola jeho životným a tvorivým domovom. Stredočeský kraj ju kúpil koncom roka 2021 a spravuje ju Polabské múzeum, ktoré má k dispozícii aj časť pôvodného vybavenia. Expozícia pripomína Hrabalov život, tvorbu a vzťah k rekreačnej a záhradkárskej osade Kersko. „Jedným z cieľov obnovy bolo to, aby sa chata a záhrada vrátili do čo najvernejšej podoby, akú mali, keď sa tam Bohumil Hrabal zdržiaval,“ zdôvodnil Václav Švenda.

Zvonica Borek u Suchomast má po 30 rokoch opäť svoj vyše 500 ročný zvon z dielne majstra Bartoloměja v Novom meste Pražskom. Tam ho odliali v roku 1517 pre zvonicu na Borku, ktorá patrí k najstarším zachovaným zvoniciach v Česku. Vlani rekonštruovali jej zdevastovanú barokovú murovanú stavbu na návrší v blízkosti Kostola sv. Mikuláša, odkiaľ je krásny výhľad na okolitú krajinu. Stavba vznikla v druhej polovici 18. storočia na mieste pôvodnej drevenej zvonice z roku 1517. Turisti môžu do nej nahliadnuť.

Zvonica Borek u Suchomast / Kudyznudy.cz

Dom prírody Českého krasu je dlho očakávané reprezentatívne návštevnícke centrum chránenej krajinnej oblasti Český kras. Za prítomnosti ministra životného prostredia Petra Hladíka ho 28. marca 2024 slávnostne otvorili. Dom je i vstupným priestorom do Koněpruských jaskýň. Ich trojrozmerný unikátny model v mierke 1:100 vytvorený po dôkladnom preskúmaní častí jaskýň bol odliaty z bronzu a umiestnený v altánku je veľkou atrakciou. Z parkoviska k Domu prírody návštevníkov uchváti geotrail s úplne charakteristickými blokmi 30 druhov skál dokumentujúcich zloženie a geologický vývoj stredočeskej panvy od obdobia pred 600 miliónmi rokov po holocén.

Zrekonštruovaný náučný chodník má 14 zastávok na takmer štyroch km, predstavuje kľúčové miesta prírodnej pamiatky. Český kras predvlani oslávil 50 rokov od svojho vyhlásenia. Je najväčšia vápencová oblasť v Čechách s takmer 7000 zaznamenanými jaskyňami. Nachádza sa medzi Prahou a Ždicami. patrí medzi najcennejšie geologické a paleontologické lokality v strednej Európe.

Roku českej hudby 2024 sprístupnia verejnosti 28. 6. v Nelahozevsi Pamätník Antonína Dvořáka. Vznikol v rodnom dome skladateľa a nachádza sa v blízkosti nelahozevského zámku. Inovatívna muzeálna expozícia spája Dvořákovu hudbu s genius loci jeho rodiska, kde žil prvých 12 rokov. Po dlhoročnom kolektívnom výskume prezentuje prostredie stredočeskej obce tak, ako vyzerala v polovici 19. storočia, v časoch detstva budúceho hudobného génia. Rozprávanie o ňom vychádza z interpretácie skutočných príbehov a udalostí. Zvukovými sprievodcami predstavuje jeho život a profesijnú cestu od skromných rodinných pomerov k svetovému uznaniu. Návštevník spozná Dvořákove prostredie, inšpiratívne vplyvy a hudobné motívy interaktívnymi prvkami, audiovizuálnou technológiou i kreatívne riešenou expozíciou s autentickými historickými exponátmi.

Architektonický návrh rekonštrukcie domu vytvorilo renomované britské štúdio Wright & Wright. Návrh múzejnej expozície pripravila Ralph Appelbaum Associates, jedna z najprestížnejších spoločností zameraných na dizajn múzejných expozícií. Areál spravuje nezisková spoločnosť Lobkowicz Collections, ktorá dom premenila na hudobne zamerané kultúrne a vzdelávacie centrum.

Rodný dům Antonína Dvořáka – otevření nové expozice v létě 2024
Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/pamatnik-antonina-dvoraka-v-nelahozevsi

Aj projekt Smetana 200 je súčasťou Roka českej hudby. Ním si organizátori podujatí na oslavu českej kultúry pripomínajú 200 rokov od narodenia ďalšej jubilujúcej slávnej hudobnej osobnosti - Bedřicha Smetanu. „Odkaz celosvetovo známeho skladateľa si pripomenú aj stredné Čechy. Oslavy a spomienky sa chystajú v Jabkeniciach, v Chateau Mcely alebo na zámku Loučeň, kde Bedřich Smetana hrával. Prehľad ďalších akcií bude postupne zverejňovaný na www.strednicechy.cz,“ uviedol riaditeľ SCCR Jakub Kulhánek.

Pustiť k vode je nový projekt pre aktívnych milovníkov prírody. Priehrady Orlík, Slapy a ďalšie vodné nádrže sú častým cieľom rekreantov v stredných Čechách. Medzi tradičné vodácke rieky patrí Sázava a Berounka. Mohutnejšie Labe a Vltava sú ako stvorené pre rekreačnú plavbu a výletné lode. Pre pokojný odpočinok pri vode si návštevníci vyberajú pieskovne a kúpaliská. „V máji sme otvorili nový turistický produkt pod názvom Pustiť k vode. Cieľom je predstaviť návštevníkom komplexnú ponuku služieb, aktivít a zážitkov pri vode i na vode,“ uviedol za SCCR Patrik Macho, koordinátor vodnej, cyklistickej a železničnej turistiky.

Nový eko glamping a kemp pre karavany a stany je v Levanduľovom údolí. Rozprestiera sa na vápencových moriach s liečivou silou minerálnych morí Barrandien geoparku a pod troma svätými horami: Plešivec, Svätý Jan pod Skalou a Kotýz. Eko kemp ponúka 10 glampingových domčekov so zameraním na kúpeľnú starostlivosť s využitím miestnych bio bylín, minerálov a liečivej vody. Okrem bylinných záhrad možno využiť celostné procedúry i balíčky. Okolie láka na pešie a cyklistické výlety k hradom a ďalším turistickým lokalitám.

Karavany a obytné vozidlá majú viac priestoru aj na brehoch Orlického jazera, v najväčšom kempe Trhovky, ktoré prevádzkuje obec Milešov. Pribudlo tam 36 nových státí vrátane prípojok na vodu, odpad a elektrinu. Obľúbený kemp má 200 metrovú pláž, v susedstve tenisové kurty, ihrisko na plážový volejbal alebo squash. K dispozícii je obchod s potravinami a tri reštaurácie. Neďaleko možno navštíviť pútnické miesto Svätá Hora pri Příbrami alebo zámok Orlík.

Stredné Čechy sú desaťročia späté s filmovým priemyslom, na ich území vzniklo vyše 200 filmov a seriálov. Domáci aj zahraniční tvorcovia rozprávok, dramatických i oscarových filmov vyhľadávajú lokality, ktoré im poskytujú kulisy pre svoje diela. Podľa nich si turisti vyberajú filmové putovanie na hrady, zámky, do historických miest, skanzenov, technických pamiatok, vidieckej či divokej prírody. V regióne pomáha filmárom s výberom lokalít Stredné Čechy Filmová kancelária, ktorá je súčasťou SCCR. Stredné Čechy Convention Bureau sa zameriava na propagáciu MICE segmentu.

Příroda, památky a kulturní akce - Střední Čechy (strednicechy.cz)

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.