Koľko si priplatíme za leto? Zmrzlina je lacnejšia, ceny benzínu porovnateľné ako vlani

Počas letných mesiacov sa každoročne menia aj nákupné preferencie spotrebiteľov. Viac ako inokedy siahame po zmrzline, nápojoch či ovocí a zelenine, doprajeme si oddych na dovolenke alebo pri vode. Za čo si tento rok Slováci a Slovenky priplatia a čo ich bude stáť naopak menej ako vlani? V aktuálnej analýze sa analytička WOOD & Company Eva Sadovská venovala tomu, koľko si za tovary a služby preferované počas prázdninových mesiacov najviac priplatíme, ktoré nás vyjdú lacnejšie, ako sa ceny zmenili v obľúbených dovolenkových destináciách v zahraničí a ako prázdninové míňanie zvládnuť s rozumom a finančne sa z neho nezblázniť.

V analýze sa dozviete:

  • Koľko si tento rok priplatíme za typicky letné potraviny?
  • O koľko viac budeme platiť za ubytovanie v hoteli, návštevu reštaurácie či za benzín?
  • Ktoré európske dovolenkové destinácie zdraželi najviac?
  • Ako prázdninové výdavky zvládnuť s rozumom?

Vyjde nás toto leto lacnejšie alebo drahšie ako vlani?

V máji 2024 ceny tovarov a služieb medziročne vzrástli o 2,2 %. Oproti aprílu (na úrovni 2,1 %) tak inflácia mierne zrýchlila, avšak naďalej ide o jednu z jej najnižších úrovní za posledné tri roky.

Očakávame, že tempo zdražovania v krajine sa bude na obdobne nízkych úrovniach držať aj počas nasledujúcich, teda letných mesiacov.

Počas prázdnin si viac ako inokedy doprajeme zmrzlinu, nápoje, ovocie a zeleninu, v rámci trávenia času na dovolenke častejšie cestujeme a návštevujeme reštaurácie či ubytovacie zariadenia. Za niektoré z týchto položiek zaplatíme menej ako pred rokom, za mnohé si ale opäť priplatíme, avšak nie až tak výrazne ako počas uplynulých dvoch letných sezón.

Zmrzlina, ovocie a zelenina sú lacnejšie ako vlani, viac zaplatíme za nápoje


Na základe podrobnejších a najaktuálnejších údajov Eurostatu (za 5_2024) sme sa pozreli aj na typicky „letné“ potraviny.

Potraviny a nealkoholické nápoje sú aktuálne drahšie ako pred rokom o 0,7 %. Spomedzi nich si priplácame v obchodoch najmä za chlieb a obilniny (3,3 %), sladké potraviny (2,5 %)a za ryby a morské plody (2,4 %). Mäso nás vychádza aktuálne medziročne drahšie o 1,9 %. Naopak, menej ako pred rokom platíme za mlieko, syry a vajcia (- 2,9 %)a za oleje a tuky (- 2,8 %). Ovocie a zelenina sú taktiež lacnejšie a to o – 1,3 % a – 1,2 %. Nealkoholické nápoje nás vychádzajú drahšie ako pred rokom o 1,9 %. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR za máj 2024.

Lacnejšie ako pred rokom nás vyjde čerstvá zelenina a to o – 6,1 %. Menej by sme mali platiť aj za čerstvé ovocie (o – 2,8 %). K letu neodmysliteľne patrí aj zmrzlina, ktorej cena je medziročne nižšia o – 8,4 %. Lacnejšie sú taktiež i čipsy a to o – 5,3 %. Naopak, za cukrárenské výrobky platíme viac ako vlani o 7,6 %. Vyššie cenovky nájdeme aj na minerálnych vodách či šťavách a to o 5,8 % a 4,0 %. Nealkoholické pivo išlo medziročne s cenou nahor v priemere o 6,2 %.

Aj za ďalšie tovary a služby, ktoré preferujeme viac v lete ako počas iných mesiacov roka, si priplácame. Reštaurácie či kaviarne nás vychádzajú viac ako vlani o 7,2 % a ubytovanie v hoteli či penzióne je medziročne drahšie o 8,1 %. Rekreačné a športové služby zdraželi o 8,6 %, za pomôcky na šport, kempovanie a rekreáciu v prírode si priplatíme obdobných 8,3 %. Organizované dovolenkové zájazdy sú podľa posledných štatistík medziročne drahšie o 7,4 %. Oblečenie a obuv zdraželi o 3,8 % a 1,3 %. V letnom období ich ceny môžu ešte smerom nadol posunúť výpredaje. Obdobná situácia je aj v prípade spotrebičov s už aktuálnym poklesom cien oproti minulému roku (elektrické spotrebiče na osobnú starostlivosť o – 4,4 %, veľké domáce spotrebiče o – 1,1 % a malé domáce spotrebiče o – 0,3 %).   

Cesta autom nás vychádza porovnateľne ako vlani, za autobus si priplatíme

Aktuálne ceny pohonných látok (v 24. týždni 2024) sú porovnateľné s cenami spred roka. Benzín nankujeme za 1,58 eur za liter, čo je rovnaká hodnota ako vlani. Nafta násvychádza na 1,48 eur za liter, čo je medziročne viac o 3,1 %. Plná 50 litrová nádrž benzínu nás tak vyjde v priemere na 79,0 eur. Za 50 litrovú nádrž nafty zaplatíme v priemere 73,9 eur, čo je o 2,2 eur viac ako vlani. Momentálne predpokladáme, že aj počas prázdninových mesiacovby sme mohli tankovať za porovnateľné ceny ako pred rokom, teda bez výraznejších výkyvov cien. Avšak závisieť to bude aj od vývoja cien ropy na svetových trhoch.

Ak sa Slováci rozhodnú cestovať osobnou cestnou dopravou, teda autobusmi, priplatia si za cestovné 14,6 % oproti vlaňajšku. V prípade osobnej vlakovej dopravy prišlo k zvýšeniu cien o miernejších 1,1 %. Osobná letecká doprava nás aktuálne vychádza drahšie ako vlani o 6,2 %.

Ako sa zmenili ceny v obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov?

Slováci trávia leto aj za hranicami Slovenska a to nielen organizovane prostredníctvom cestovných kancelárií, ale aj takpovediac „na vlastnú päsť“. Pozreli sme sa preto na medziročné zmeny cien potravín a nealkoholických nápojov, pohonných látok, reštaurácií či ubytovacích zariadení vo vybraných obľúbených európskych destináciách Slovákov.

V prípade potravín a nealkoholických nápojov by nás ani v zahraničí nemali prekvapiť výrazne vyššie ceny ako pred rokom. Spomedzi analyzovaných krajín najrýchlejší rast cien vykázali na Malte a v Španielsku a to o 4,8 % a 4,4 %. Naopak, najviac klesli ceny potravín v ČR (o – 3,8 %). Za pohonné látky si v máji 2024 oproti minulému roku (11 % až 12 %) priplácali na Cypre, v Česku a v Chorvátsku. Na Malte sa tankuje za rovnaké sumy ako vlani a zdraženie o necelé dve percentá je realitou vo Francúzsku. V reštauráciách a kaviarňach ceny najviac poskočili, o vyše desatinu, v Rumunsku a v Chorvátsku. Najpomalší rast cien, cez 3 %, sa týka francúzskych a talianskych reštaurácií. Ubytovanie najviac zdraželo v Chorvátsku (14,7 %), v Portugalsku (13,4 %) a v Českej republike (10,8 %). Najpomalší rast cien evidovali na Malte a vo Francúzsku a to o 1,4 % a 2,8 %.

Ako letné prázdniny zvládnuť s rozumom, neplytvať a finančne sa z nich nezblázniť?

FINANČNÝ PLÁN: Pred každou dovolenkou, výletom, ale aj bežným dňom voľna (na Slovensku aj v zahraničí) odporúčame urobiť si finančný plánstanoviť si maximálnu sumu, ktorú môžete minúť. K naplánovanej sume ale pre istotu pripočítajte rezervu vo výške 20 % na spontánne nápady či nepredvídateľné situácie.
LETO BEZ DLHOV: Ak viete, že potrebnú sumu nemáte alebo nebudete mať k dispozícii, začnite si pravidelne ukladať finančné prostriedky v dostatočnom predstihu. Rozhodne sa kvôli prázdninám nezadlžujte a nesiahajte ani na finančnú rezervu určenú na nečakané výdavky.
TIME MANAŽMENT: Urobte si nielen finančný, ale aj časový harmonogram. Dobrý „time manažment“ vám počas leta môže priniesť nielen viac zážitkov, ale aj finančnú úsporu.
ZĽAVY: Rozumne využívajte zľavové kupóny či zákaznícke karty. Pre obchody s oblečením, obuvou či elektronikou sú v lete typické výpredaje.  Dávajte si ale pozor na to, aby ste nenakúpili tovar iba preto, že je v zľave a nakupujte iba to, čo naozaj potrebujete. Nezabúdajte, že aj počas leta je kvalita dôležitejšia ako kvantita. V prípade dovoleniek viete ušetriť aj vďaka kúpe first minute či last minute pobytov.
NEPLYTVAŤ: Počas leta viac konzumujeme ovocie, zeleninu, ale aj nápoje. Neplytvajte nimi a nákupy si dobre naplánujte. Dôležité je aj ich správne uskladnenie v chladničke či v špajze. Vzniknutý bioodpad (napríklad šupky) kompostujte alebo vytrieďte do hnedých nádob. Rozhodne kuchynským bioodpadom nezahlcujte čierne nádoby určené na zmesový nerecyklovateľný odpad. V rámci pitného režimu skúste využiť vlastné fľašky určené na opakované použitie. Jednorazové fľašky vráťte späť do obchodu.
Zdroj: WOOD & Company

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.