Coldplay na Glastonbury 2024 priniesli divákom koncertné predstavenie na celý život

Ak archeológovia niekedy v ďalekej budúcnosti vykopú leyline, o ktorej sa hovorí, že tečie pod priestormi pred hlavným pódiom Glastonbury festivalu, Pyramid Stage, bude to pravdepodobne vyzerať takto. Trblietavý oceán 200 000 svietiacich neónových škvŕn, ktorý sa vlní cez údolie za zvuku trblietavého synth rocku s nezmazateľnou pečaťou s výrazným názvom COLDPLAY.

Dnešná veľkolepá ukážka najveľkolepejšej hudobnej šou s prívalom obrovskej energie prichádza pod láskavým doprevádzaním obrovského množstva LED náramkov rozdávaných pre fanúšikov a následne počas celého koncertu mávajúcich vo výške. Tak ako Chris Martin výdatne ďakuje „najväčšiemu hudobnému mestu na svete“ za možnosť hrať, Glastonbury má šťastie, že ho tu má.

Coldplay boli headlinermi na Pyramídovom pódiu na festivale Glastonbury v sobotu 29. júna 2024

Coldplay's turné Music of the Spheres zasiahla Glastonbury takmer po troch rokoch, pričom kapela už dvakrát prešla Spojeným kráľovstvom. Podľa správ musela byť kapela presvedčená, aby odohrala svoj rekordný piaty hlavný koncert na Glastonbury, čo by mohlo byť považované za prehnané. Avšak, dav, ktorý urobil z piesne „Viva La Vida“ jeden z najviac zjednocujúcich a oslavných momentov, aké kedy z tohto posvätného pódia zazneli, bol veľmi pripravený byť „prehnaný“.

The Music of the Spheres World Tour je prebiehajúce ôsme koncertné turné britskej rockovej skupiny Coldplay. Bolo ohlásené 14. októbra 2021 súčasne ako podpora ich deviateho (Music of the Spheres, 2021) a desiateho (Moon Music, 2024) štúdiového albumu, pričom vystúpenia tiež znamenajú ich návrat k živým vystúpeniam po pandémii COVID-19. Kapela neabsolvovala turné k svojej predchádzajúcej nahrávke Everyday Life (2019) kvôli obavám o životné prostredie. Podľa plánov, ktoré vypracovali počas predchádzajúcich dvoch rokov, sa emisie CO2 znížia o 50 % v porovnaní s turné Head Full of Dreams Tour (2016 – 2017).

Turné bolo niečo ako ich vlastná voľná verzia Eras – hodina dominovaná skorými klasikami, potom hodina ich novších hyperpopových tendencií. Glastonbury však ponúka skôr veľkolepú zmes toho všetkého. Hodiny BBC zo 70. rokov odpočítavajú do otvorenia skladby „Yellow“, a potom kapela prechádza medzi albumami, pričom Martin poskakuje i tancuje po pódiu ako keby miestny druid privolal vtelenie čistej melodickej radosti.

Pulzujúca „Paradise“ ustupuje skoršiemu zahratiu „The Scientist“, ktorú Martin hrá na obité „Hey Jude“ piano pokryté hviezdami a čmáranicami, ale tiež na štvrť milióna srdcových strún. „Clocks“ – búchajúca, nasvietená do zelena – uvádza elektro-popový nával „Hymn For The Weekend“ a energický folk rockový „Charlie Brown“. Hodina ubehne rýchlo, ako to pri legendárnych hlavnej časti Glastonbury setoch zvyčajne býva.

Coldplay sa priblížia k realizácii svojej nezaslúženej povesti obyčajnosti len vtedy, keď sa vzdajú svojich hymnických schopností v prospech zvukovej priepasť EDM popu. Teraz sa veľa diskutuje o pokračujúcom vzťahu Glastonbury s popovou hudbou. Hudobný redaktor Independent Adam White presvedčivo tvrdí, že pop, ktorý má tu takú masovú príťažlivosť (pozri Sugababageddon a XCXocalypse), si zaslúži hlavný čas na hlavnom pódiu, namiesto toho, aby bol odsúvaný na nebezpečne preplnené vedľajšie scény.

Netreba však zabúdať, že mimo gigantov kontrakultúry ako Glastonbury, bola popová hudba vždy nesmierne populárna a vždy bude – už to má v názve. A dobré poznámky boli urobené aj o kariérnej trajektórii Coldplay, ktorá zrkadlí vývoj tohto festivalu. Obidve farebné výstredné extravagancie sa stali tak veľkými, že museli prijať mainstreamový stroj, aby si udržali svoj neprimeraný úspech, keď streaming pohltil rock.

Keď Coldplay rozhodne tvrdia, že prestanú robiť hudbu v roku 2025 (dobrých 10 rokov po tom, čo začali avizovať koniec cesty), môže to byť zlá správa pre budúci smer Glastonbury: keď raz prejdeš na úplný pop, implikácia je, že si dosiahol koniec kreatívnej línie. Nie je kam ísť, iba späť k menším veciam.

Na čo sa však dá spoľahnúť, bez ohľadu na ich žánrové preferencie, je to, že obidva (Coldplay aj Glastonbury) ponúknu zážitok na celý život. Aj keď sa venujú Pharrellom priateľským rytmom v „Adventures of a Lifetime“ alebo K-popovej spolupráci s BTS na „My Universe“, míňajú viac rozpočtu na balóny, konfety a ohňostroje, než Moskva momentálne míňa na zaplnenie tvojho časového plánu obsahom z Reform UK.

Pre „Something Just Like This“, ich sci-fi rave spoluprácu s The Chainsmokers, si nasadia karikatúrne hlavy mimozemšťanov. Martin zastaví „A Sky Full of Stars“ tesne pred jeho baleárskym výbuchom pre „stretnutie kapely“, požiada každého, aby odložili telefóny a „považovali sa za súčasť vystúpenia pre túto jednu pieseň“, a potom zaplaví Pyramídu aurora borealis.

Tiež ukazujú niektoré spôsoby, ako sa vrátiť späť. V strede setu sa objaví Little Simz a pridá zrnitý verš k premiére nového rapového popového tracku „We Pray“ – pravdepodobne sa objaví na pripravovanom 10. albume Moon Music – čo značí oveľa temnejší smer ako lesklejšie veci z nedávna.

„Arabesque“ je sprevádzaná video výstupom Femiho Kutiho a bažinatou sekciou rohov, ktoré majú nie malý vúdú efekt, zatiaľ čo na okraji pódia sa objaví gospelový zbor oblečený v bielom pre soulový chorál „Violet Hill“ vedený Laurou Mvulou. Čaká nás soul noir óda kariéry Coldplay? Sme zvedaví.

Obidva, kapela aj festival, tiež vedia, akú hodnotu majú „udalosťové“ momenty. Po strohom prevedení jazzovej balady „Sparks“ z debutového albumu, Martin uchopí akustickú gitaru a začne na mieste vymýšľať piesne, opisujúc členov publika, ktorí sa objavujú na obrazovke: muž s modelom Pyramid Stage na hlave; Michael Eavis, „najväčší farmár na svete“; prekvapivý hosťujúci gitarista Michael J Fox.

rNUlife.sk / Independent, BBC music

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.