Čerokézovia z New Yorku – The Casualties v Randal Clube

Od ďalekého Kazachstanu až po Európu. Takto vyzerá veľké turné legendárnej americkej street punkovej kapely The Casualties. Ich temperamentné vystúpenie môžete zažiť už 10. júla v bratislavskom Randal Clube.

Kult všetkých kultov. Nástupcovia The Exploited s ešte surovejším a priamočiarejším zvukom. The Casualties z New Yorku si za viac ako tridsať rokov vybudovali dominantné postavenie na street punkovej scéne. Začínali na dedičstve punkovej vlny z osemdesiatych rokov, kde sa pohybovali GBH, Discharge, UK Subs a predovšetkým The Exploited. Spojenie punku a hardcoru dokázala americká punk rocková vetva ohlodať až na kosť. Práve preto stáli v prvej opozícii štadiónového pop punku typu Green Day či Offspring.

S albumami 1997's For the Punx, 2001's Stay Out of Order, Underground Army a predovšetkým s povesťou energických koncertov si vybudovali armádu lojálnych fanúšikov po celom svete. Doma v Amerike sa stali súčasťou značky Warped Tour, keď koncertovali spolu s The Exploited, Hatebreed, Flogging Molly, Circle Jerks atď. Silnú základňu fanúšikov majú v Južnej Amerike, ale aj v Európe. Len pred pár dňami zahrali vo Francúzsku na Hellfeste, kde sa na ich koncerte združila metalová, punková a hardcore komunita.

Kapela vyrástla s generáciou, ktorá už mala dosť syntetizátorovej hudby a namiesto nej chceli priamočiaru poctivo odmakanú muziku. Hlásili sa k OI! a zo street punku si povyberali melodické a hymnické refrény s údernou rytmikou. S tým súvisia aj témy s akými prichádzajú: boj proti sociálnej nerovnosti, policajná brutalita, zdvihnutý prostredný prst vláde a nadnárodným korporáciám.

Na zatiaľ poslednej štúdiovej doske Writetn In Blood, ktorá vyšla pre Cleopatra Records, sa sólového spevu ujal David Rodriguez zo Starving Wolves, Krum Bums. Ten je v kapele od roku 2017 a dopĺňa basgitaristu Douga Wellmona, gitaristu –  zakladajúceho člena Jake Kolatisa a bubeníka

Marca „Meggersa“ Eggersa.

Punkoví veteráni The Casualties sú aktuálne na turné Ashes Of My Enemies, s ktorým zavítajú 10. júla 2024 do bratislavského Randal Clubu.

Informácie:

The Casualties (USA); 10. 07.2024; Randal Club, Bratislava

Vstupenky

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.