TVORCOVIA NAJOČAKÁVANEJŠIEHO SLOVENSKÉHO FILMU ROKA PREDSTAVUJÚ TRAILER: TOTO JE MIKI

Tvorcovia dnes predstavujú trailer k filmu MIKI, ktorý vezme divákov do obdobia divokých ’90. rokov, keď sa k moci dostávali ľudia silou a keď mizli posledné zvyšky morálnych zábran. V politike i mimo nej. A v ktorom uspel i niekdajší boss slovenského podsvetia, ktorého príbehom je film MIKI inšpirovaný. Snímka MIKI príde do kín už 15. augusta.

Milan Ondrík, Dušan Cinkota, Gregor Hološka a Michal Kubovčík. To sú mená hercov, ktorí si v novom filme režiséra Jakuba Kronera zahrali členov azda najznámejšej skupiny slovenského podvetia ’90. rokov. Milan Ondrík ako predstaviteľ hlavnej postavy filmu MIKI skonštatoval, že spolu s režisérom síce nekopírovali reálneho Mikuláša Černáka, ale snažili sa “zachovať niektoré charakteristické črty.”

Jeho dvoch najbližších priateľov a partnerov si zahrali Dušan Cinkota a Gregor Hološka. “O príprave sa dá hovoriť ľahko, pretože všetci poznáme túto našu nedávnu históriu,” povedal Dušan Cinkota. “Ja som ju dokonca zažil, pretože ma revolúcia zastihla v 2. ročníku na vysokej škole a ešte aj pochádzam z Banskej Bystrice. Takže som bol v pomerne tesnej blízkosti týchto chalanov a chodil som aj na gymnázium do Brezna. Akurát ma to minulo tým, že som v 17 rokoch odišiel na vysokú školu do Bratislavy, takže som aj vďačný.

Gregor Hološka nemal k Horehroniu tak blízko, práca na postave bola pre neho o to zaujímavejšia. “Je to nový a prekvapujúci žáner a som rád, že som sa mohol zúčastniť a vďaka tomuto filmu objavovať nové pole svojej hereckej pôsobnosti,” povedal. Vo filme MIKI budú mať diváci možnosť spoznať vynikajúcich slovenských hercov v nových a nečakaných polohách. Ukážku hereckého majstrovstva možno vidieť už v traileri.

MIKI príde do kín 15. augusta a už od ohlásenia začiatku nakrúcania bol najočakávanejším filmom roka 2024. “Ľudia už ten film vychválili, už ho aj odsúdili a neprečítali jednu jedinú stránku zo scenára,” povedal Milan Ondrík. “Veľmi sa teším na konfrontáciu, ktorá príde, keď sa budeme stretávať naživo na premiérach, diskusiách a budeme o tom komunikovať.”

Realizácia filmu MIKI vyvolala veľké diskusie, najmä kvôli hlavnej postave, viacnásobnému vrahovi, ktorého predobraz vyvoláva v spoločnosti stále silné emócie - ako sa ukázalo aj pri aktuálne prebiehajúcom súdnom procese. Tvorcovia sú ale presvedčení, že porozprávať tento príbeh  je mimoriadne dôležité,, “pretože morálne rozloženie spoločnosti, ktoré nastalo v ’90. rokoch, má svoje dozvuky až do dnešných dní.”

Na zásadný význam filmu má jasný názor aj herec Dušan Cinkota. “Odkaz tohto filmu je veľmi dôležitý,” povedal. ”Najmä ten, aby to mladých ľudí neinšpirovalo k niečomu podobnému. Aby takéto partie vedeli, že majú krátku životnosť a že do tohto sveta sa to nehodí. Najmä, aby sa to nezopakovalo.”

Scenár mal v rukách mimoriadne uznávaný slovenský scenárista Miro Šifra, ktorý si pre potreby projektu musel naštudovať obrovské množstvo spisov, historických faktov, medializovaných informácií i osobných výpovedí. Veľký kus práce však urobili aj menej viditeľní členovia štábu. Napríklad umelecká maskérka Andrea Štrbová vedela určite ešte pred začiatkom filmovania, že sa pri maskách násilných činov “zapotí”. “Výzvou boli všetci tí mŕtvi, ktorých som počas nakrúcania robila, každej postave sme museli venovať veľkú pozornosť, masky boli pracné,” povedala a zároveň dodala, že na tomto filme bola náročná aj príprava, naštudovanie a následné vychádzanie z reálnych skutkov. Skvelú prácu odviedla aj  kostýmová výtvarníčka Sandra Žigová, ktorá pre potreby filmu pripravila viac ako 800 dobových a charakterotvorných kostýmov.

Vo filme účinkuje viac ako 100 hercov, diváci uvidia aj Annu Javorkovú, Martina Nahálku, Rebeku Polákovú a množstvo ďalších hereckých osobností.

Film MIKI vzniká v koprodukcii spoločností PubRes (SK – Učiteľka; Mečiar; MEKY, Ema a smrtihlav), Regia Civitas Productions (SK) a Europeana Production (CZ – Vianočný príbeh), a jeho vznik finančne podporil Audiovizuálny fond. Do kín ho prinesie distribučná spoločnosť CinemArt SK 15. augusta 2024.

Krátka synopsa filmu:

Pravdu má ten, kto má moc.

Bez ohľadu na to, ako ju získal…

MIKI je príbeh muža, ktorý sa vráti zo zahraničia naspäť do svojej rodnej dediny, do krajiny, ktorá sa rýchlo mení a v ktorej sa otvárajú nové veľké možnosti aj v oblasti organizovaného zločinu. Miki, pôvodným povolaním šofér autobusu, v sebe postupne objaví a aktivuje schopnosti na to, aby vybudoval jednu z najväčších a najobávanejších mafiánskych skupín v krajine.

scenár: Miro Šifra
réžia: Jakub Kroner
kamera: Mário Ondriš
architekti: Erik Ivančík, Braňo Mihálik
kostýmová výtvarníčka: Sandra Žigová
umelecká maskérka: Andrea Štrbová
strih: Michal Kondrla
hudobný skladateľ: David Kollar
zvukový majster: Stanislav Kollár, Viktor Krivosudský
vizuálne efekty: Tibor Meliš
producenti filmu: Zuzana Mistríková, Radovan Gerek, David Blümel
hrajú: Milan Ondrík, Dušan Cinkota, Gregor Hološka, Michal Kubovčík, Rebeka Poláková, Anna Javorková, Martin Nahálka, Marek Fučík a ďalší

www.mikifilm.sk

FB: https://www.facebook.com/p/MIKI-film-100091131912352/

IG: https://www.instagram.com/mikifilm.sk/

rNUlife.sk / TS

Fotografie sú schválené na použitie s podmienkou uvedenia ich autorov Josepha Marčinského
a spoločnosti PubRes (© Joseph Marčinský/PubRes) alebo Pavla Gašpara a spoločnosti PubRes (© Pavol Gašpar/PubRes), alebo Antona Faraonova a spoločnosti PubRes (© Anton Faraonov/PubRes). Prosíme o správne uvedenie autora k danej fotografii.

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.