Do finále súťaže Maľba 2024 sa dostalo až 13 nových mien

Najznámejšia súťaž, ktorá na Slovensku už 19 rokov zviditeľňuje a podporuje nastupujúce generácie výtvarných talentov, zverejňuje zoznam aktuálnych finalistov. Spomedzi vyše 90 prihlásených mladých maliarov a maliarok sa v súťaži objavilo až 66 nových mien. Medzinárodná odborná porota zostavila na základe zaslaných vizuálov diel shortlist. Tentokrát sa do finálovej dvadsiatky prebojovalo po prvýkrát až 13 umelcov. Trojica víťazných autorov bude známa v októbri. Nadácia VÚB sa postará opäť o ich podporu celkovou sumou 30-tisíc eur. Zároveň už tradične sprístupní 20 najlepších obrazov formou bezplatnej výstavy.

Aktuálny 19. ročník iniciatívy „Maľba - Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov,“ ktorá má dlhodobé poslanie otvárať dvere na profesionálnu výtvarnú scénu a popularizovať súčasné maliarske umenie medzi verejnosťou, predstavuje svojich 20 finalistov. O úspech v ďalšej fáze súťaže zabojujú (v abecednom poradí): Viktória Baffy Zatrochová, Daša Ďurišová, Eva Fajčíková, Lilla Gomboš, Paulína Halasová, Monika Hurajová, David Javorský, Samuel Kollárik, Richard Marco, Ľubomír Mati, Aleš Porubský, Miroslav Sandanus, Denisa Slavkovská, Kamil Šlapák, Nikola Šušovicová, Šimon Tóth, Kristína Vacek, Eva Vaňová, Tatiana Weissová a Sára Zahorjanová.

Zatiaľ čo 7 súťažiacich sa dostalo do finálového výberu odbornej poroty už aj počas minulých ročníkov Maľby, až 13 autoriek a autorov z aktuálneho zoznamu predstavuje nové nádeje slovenského maliarstva.Za doterajšiu históriu súťaže Nadácia VÚB ocenila už 49 mladých tvorcov a venovala im celkovú finančnú podporu vo výške 370-tisíc eur. Súťaž sa pritom stala každoročne významným impulzom pre zviditeľnenie nielen maliarov na prvých troch priečkach, ale aj ostatných finalistov.

Odborná porota vyberie víťazov v októbri

Diela všetkých prihlásených uchádzačov prešli hodnotením štyroch expertiek a experta, ktorí tvoria odbornú porotu s opäť unikátnym zložením. Aktuálnu dvadsiatku ako aj samotných víťazov tento rok vyberajú nemecká historička umenia a kurátorka Katharina Schilling, historička umenia, kurátorka a kritička pôsobiaca v Rakúsku a Maďarsku Rita Kálmán a Jan Kudrna, historik umenia a kurátor z Českej republiky. Za Slovensko uzatvára tím porotcov a porotkýň historik a kritik umenia Peter Megyeši.

Druhé kolo hodnotenia prebehne začiatkom októbra, kedy na základe fyzického posúdenia finálových diel určia experti troch víťazov. VÚB, člen bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, im prostredníctvom svojej nadácie udelí odmeny vo výške 5-, 10- a 15-tisíc eur. Už tradične zorganizuje taktiež verejnú výstavu v Galérii Nedbalka s bezplatným vstupom. Obrazy postupujúcich umelcov a bližšie informácie o súťaži Maľba 2024 sú k dispozícii na stránke www.malba.nadaciavub.sk.

Finalisti a diela

menonázov diela
Viktória Baffy Zatrochová Matka a dieťa
Daša Ďurišová Neón bliká
Eva Fajčíková Blesk z jasného neba
Lilla Gomboš Tree hollow
Paulína Halasová   Šedá zóna domestikovaného človeka...
Monika Hurajová   Expiry date 2050
David Javorský   Flashback
Samuel Kollárik   Bad religion
Richard Marco   Ubi sunt (literally "where are they")
Ľubomír Mati Brodenie
Aleš Porubský  The Pilgrim/Pútnik
Miroslav Sandanus   "SAFE"
Denisa Slavkovská  Synthetic identity
Kamil Šlapák Rana v procese
Nikola Šušovicová   Odborník/ The specialist
Šimon Tóth   Úsečka
Kristína Vacek   Subtile Boundary of Self
Eva Vaňová Pod lampou
Tatiana Weissová Roman
Sára Zahorjanová   Pokušenia Cranachovho prameňa mladosti

POROTA  /  JURY

Katharina SCHILLING (Nemecko)

historička umenia a kurátorka 

Umelecká riaditeľka Haus am Lützowplatz (HaL), svetoznámej inštitúcie, ktorá v Berlíne, pôsobí od roku 1960 ako výstavný priestor Asociácie nemeckých výtvarných umelcov, poskytujúci možnosť prezentácie predstaviteľom súčasnej výtvarnej scény. Vyštudovala dejiny umenia a lingvistiku na Univerzite RWTH v Aachene a Freie Universität Berlin. Od ukončenia štúdia dejín umenia kurátorsky pripravila množstvo výstav známych nemeckých i zahraničných umelcov.

Rita KÁLMÁN (Rakúsko – Maďarsko)

historička umenia, kurátorka a kritička

Zakladateľka kurátorskej rezidencie Dot.To.Dot. V rokoch 2008 – 2012 pracovala na medzinárodnom oddelení Ludwig Museum v Budapešti ACAX | Agentúra pre výmenu súčasného umenia, ktorej hlavným cieľom bolo budovať nové medzinárodné prepojenia medzi maďarskou umeleckou scénou a medzinárodným umeleckým svetom. Ako kurátorka realizovala množstvo výstav a projektov súčasného umenia, ako aj intervencií umenia do mestského prostredia v Maďarsku a iných európskych krajinách. V súčasnosti pôsobí vo Viedni ako freelance kurátorka.

Jan KUDRNA (Česko)

historik umenia a kurátor

Venuje sa nezávislej kurátorskej činnosti, najmä v oblasti maľby. Zaoberá sa predovšetkým českou maľbou od 80-tych rokov do súčasnosti a tiež európskou maľbou posledných dvoch dekád. V minulosti zastával post vedúceho odborného oddelenia v Galérii výtvarného umenia v Ostrave. Je kurátorom zbierky Roberta Runtáka a stál aj pri zrode Telegraph Gallery, kde pôsobí ako externý poradca pre kurátorskú činnosť a dramaturgiu výstavných projektov. V súčasnosti pôsobí ako expert v oblasti českého súčasného umenia pre Fond Artefin.

Peter MEGYEŠI (Slovensko)

historik a kritik umenia

Vyštudoval dejiny a teóriu umenia na FF TU v Trnave (2011. V rokoch 2014 – 2021 pôsobil ako odborný asistent na Katedre teórie a dejín umenia FU TU v Košiciach. V súčasnosti pôsobí na Katedre dejín a teórie umenia TU v Trnave a ako vedecký pracovník Centra vied o umení SAV v Bratislave. Od roku 2024 je prezidentom slovenskej sekcie AICA (Medzinárodná asociácia kritikov umenia). Venuje sa výskumu umenia stredoveku a raného novoveku, ikonografii a emblematike, ale aj reflexii súčasného umenia, výtvarnej kritike a problematike interpretácie. Je autorom množstva publikácií, vedeckých prác a  a kritických statí o súčasnom výtvarnom umení a tvorbe súčasných slovenských umelcov.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.