30. ročník Szigetu ako vždy vo veľkom štýle. Najväčšia a najlepšia ostrovná žúrka roka vypukne už o týždeň - Všetky info v tomto článku!

Jubilejný 30. ročník Sziget Festivalu sa tento rok udeje od 7. do 12. augusta a bude to obrovská párty oslava slobody szigeťanov z celého sveta! Sziget opäť predstaví týždeň plný najväčších hudobných hviezd ako Kylie Minogue, Fred Again.., Halsey, Liam Gallagher, Skrillex, Four Tet, Martin Garrix, ako aj "tancovačku" do východu slnka v unikátnom Colosseu.

Sziget je viac ako hudobný festival. Sziget je Ostrov slobody, ktorý vám s prichýli – na deň či na celý festival, prenesie vás do inej dimenzie, v ktorej máte možnosť vychutnať si krásny ostrov na ktorom nájdete veľa zábavy a umenia, stretnúť Szigeťanov z celého sveta a zažiť koncerty svetových hviezd či najnovších talentov mnohých žánrov. A to všetko na krásnom zelenom budapeštianskom ostrove Óbuda na viac ako 50 pódiách a programových miestach.

Na ktorého interpreta sa tešíš najviac?

Už máš kúpený lístok na jeden z najväčších letných festivalov Európy, ale nevieš, ako sa tam dostaneš? Poprípade ešte stále váhaš, lebo netušíš, čo ťa v areáli čaká? Či už si prvý, alebo druhý prípad, pripravili sme si pre teba základný prehľad o tohtoročnom festivale Sziget, v ktorom sa dozvieš program, možnosti dopravy, ubytovania a platenia v areáli.

🎵Hudobný program – hviezdy na každom tvojom kroku na Ostrove slobody

Line-up Szigetu je aj tento rok nabitý až po okraj svetovými hviezdami a skvelou hudbou. Na hlavnom pódiu sa tento rok predstavia mená Fred Again.., Halsey, Kylie Minogue, Liam Gallagher, Martin Garrix, Sam Smith, Skrillex, Stormzy, RAYE, Tom Odell a Fisher.

Skvelý program však ponúka aj obrý červený stan Revolut stage s menami ako MØ, Four Tet, Aurora, Big Thief, Fontaines D.C., Marc Rebillet alebo Crystal Fighters. Kroky fanúšikov elektronickej hudby budú určite smerovať do unikátneho Colossea či Párty Arény, kde sa program končí až o 6.00 ráno. Milovníci techna si rozhodne užijú vystúpenie Jorisa Voorna, Enrica Sanguliana, dua ARTBAT, Nica Morena či Sama Paganiniho.

Časový harmonogram koncertov nájdeš na Sziget Timetable – Sziget Festival - The Island of Freedom - 7-12 Aug, resp. v tvojej Sziget appke, kde si môžeš dopredu vybrať obľúbené koncerty, na ktoré potom dostaneš upozornenie a vytvoríš si svoj špeciálny line up, ktorý chceš vidieť!

Čo nezabudnuteľné môžete ešte zažiť na SZiGET Festivale?

Kroky fanúšikov elektronickej hudby budú určite smerovať do unikátneho Colossea, ktoré je špeciálne nadizajnované pre Sziget zo stoviek drevených paliet či Párty Arény, kde program končí až do 6:00. O skvelú párty sa postarajú medzi inými aj ARTBAT, Sven Väth, Honey Dijon, Richie Hawtin.

Sziget nie je len o veľkých menách či hlavných pódiách. Festival je známy tým, že dáva priestor aj mladým a perspektívnym talentom z rôznych kútov sveta a takmer všetkých žánrov, stačí zájsť na niektoré z ďalších festivalových pódií.

Vizuálne umenie i adrenalín

Program Szigetu je bohatý aj na denný program. Na návštevníkov čaká Cirque de Sziget, veľké cirkusové šapitó s predstaveniami najlepších svetových akrobatov, Giant Street Theatre v podaní geniálneho francúzskeho súboru Cie Gratte Ciel i pouličné divadlo, ktoré hrá počas celého dňa. O skvelú zábavu sa postará aj lunapark či tanečné a divadelné predstavenia v Theatre and Dance Corner.

Milovníci adrenalínu si prídu na svoje na rôznych atrakciách ako bungee jumping alebo zipline. Pre športových nadšencov budú pripravené športové turnaje a fitness zóny, kde si môžu zašportovať alebo sa len tak zrelaxovať pri joge.

Rodiny s deťmi budú vítané v rodinnej zóne, ktorá ponúkne množstvo hier a aktivít pre najmenších. Návštevníci sa môžu tešiť aj na rôzne tematické party, ktoré sa budú konať každý večer, vrátane kostýmových večerov a tanečných maratónov.

Párty na lodi či hrade. A krásy Budapešti

Szigetom nežije len festivalový ostrov, ale aj Budapešť. Exkluzívne párty s unikátnou príležitosťou zatancovať si pod holým nebom s nádhernými výhľadmi na Budapešť je možná len počas festivalu. Párty na lodi na Dunaji či v rybárskej bašte pri Budapeštianskom hrade a hudba s DJmi.

Poriadnu párty zažiješ aj na lodi, ktorá sa bude od 7. do 12. augusta plaviť po Dunaji. Na palube párty lode sa môžeš tešiť na set v podaní top DJ-ov ako Kungs, LF Systems či Alle FArben. Pokiaľ si kúpiš VIP vstupenku na Sziget, čaká ťa na lodi okrem skvelej hudby a výhľadu na Budapešť aj neobmedzené občerstvenie.

Budapešť zároveň láka svojimi krásami, ktoré sa dajú objaviť počas dňa, či už ide o prechádzky po ikonických pamiatkach alebo relax v termálnych kúpeľoch, či návšteva ikonických ruin pubs. Počas dňa oddych v tieni stromov či na Sziget pláži, množstvo workshopov, umeleckých inštalácií, lunapark, športoviská a medzinárodnú komunitu, ktorá sa každý rok stretáva na ostrove plnom zelene uprostred Budapešti. Nezabudni si pozrieť, čo ponúka Budapest Card Sziget Edition (szigetfestival.com).

Päť dôvodov, prečo by ste si nemali nechať újsť festival Sziget

  1. Už len samotný fakt, vychutnať si pravý nefalšovaný top festival v okolí a mega párty leta naživo
  2. Kvalitný a prepracovaný hudobný line-up na niekoľkých pódiách rozmiestnených po celom ostrove
  3. Bohatý a pestrý kultúrny (ne)hudobný program - divadlo, tanec, street art, cirkus...
  4. Krásna Budapešť za priateľné ceny a dovolenkové prostredie ostrova priamo v centre veľkomesta
  5. Špeciálne balíčky za extra poplatok pre Szigeťanov (angl. Szitizens), od komfortného ubytovania priamo na ostrove až po Budapest Card, Hradnú Párty, Párty na lodi či VIP

PÄŤ TIPOV ČO SI ZBALIŤ

1. Vstupenka

Buď v papierovej forme alebo eTicket. Je to to najdôležitejšie pre samotný vstup na ostrov do areálu festivalu. Tak na to určite nezabudni a maj svôj nabitý smartphone (pre istotu aj powerbank) s uloženým lístkom na festival.

2. Stan, spacák, karimatka, baterkarúško alebo šatka

Ak nechceš spať v pripavenom ubytovaní priamo na Szigete, či už pripravené stamy, domčeky, hostel, či kemp, resp. si nevyberieš z ponúk, ktoré ponúkajú ubytovacie zariadenia v Budapešti, či nebodaj nechceš spať pod holým nebom, tak si nezabudni vziať svoj vlastný stan a spacák, nakoľko napriek teplému letnému počasiu, noci na ostrove pri vode bývajú chladnejšie.

Dobré je zbaliť si aj karimatku či rozkladaciu stoličku na posedenie pri stane. Samozrejme na večer do stanu kempingová baterka či lampáš, aby si lepšie videl. Takisto veľmi dobre poslúži aj nafukovacia posteľ, najmä ak ideš na celý fesťák, nezabudni pumpu, ústami je to pracné a nekonečné. 

Zíde sa aj rúškošatka resp. iné prekrytie horných dýchacích ciest, najmä ako ochrana proti nadýchaniu sa prachom, keďže veľa ľudí počas horúceho suchého leta rozvíri prach zo zeme a veľa ľudí z toho môže pociťovať respiračné problémy. Najmä posledný ročník festivalu ukázal, že prach počas suchého leta dal szigeťanom viac než zabrať!

Možností ubytovania na festivale za príplatok je hneď niekoľko: stany, domčeky, glamping, hostel. Respektíve možností ubytovania v Budapešti mimo festival je dosť.

Ak ti stačí stan a ideš na viac ako na dva dni (po sebe nasledujúcich), tak ťa potešíme, pretože Basic camping je zadarmo. No pokiaľ si chceš zážitok zo stanovania o niečo vylepšiť a mať v blízkosti extra služby, môžeš si kúpiť lístok Siesta Camping (125 € na všetky dni). Veľké plus Siesta Campingu je to, že je blízko Sziget pláže, a tak máš rieku Dunaj doslova na skok.

Aktuálne voľné vstupenky kemp v časti Ubytovanie: TU

3. Kozmetika a veci osobnej hygieny

Aj keď sa SZIGET festival stará o pohodu svojich návštevníkov aj vďaka svojim partnerom a sponzorom, netreba sa vždy spoliehať na to, že sa nejaká mini vzorka sprchového gélu, šampónu či zubnej pasty vždy ujde aj tebe. Preto si radšej  nezabudni pribaliť pre istotu opaľovací krém, sprchový gél, šampón a pre istotu aj nejaký dezodorant, či sprej a uterák. A veľmi dôležitá súčasť kozmetickej tašky je zubná kefka aj s pastou.

4. Niečo na seba 

Je to na tebe, čo si oblečieš, každý má svoj vkus, aby vynikol či splynul s davom, no pre istotu, pár dobrých tipov: prikrývku na hlavu (šiltovku, klobúk, šatku), šatku na tvár (často v suchom teplom letnom počasí bolo na ostrove príliš prašno), pršiplášť (dáždniky sú zakázané), môžu sa zísť aj gumáky, ak sa predpovedajú prehánky či búrky, malý ruksak či plátenku, do ktorej si odložíš napr.doklady, či iné osobné veci vr. vratného pohára, nejaký sveter a dlhé nohavice, netreba počítať len s rekordným teplom a noci bývajú chladnejšie.

5. Doklady a vreckové

Pri vstupe sa každý návštevník registruje, preto je potrebný občiansky preukaz alebo pas, na ktoré si treba počas festivalu dávať pozor, aby sa nestratili. Je možné využiť aj bezpečnostnú skrinku pre os. doklady či iné cennosti, lístok si treba zakúpiť. A v neposlednom rade nejaké vreckové na dobré jedlo a nejaký ten drink. Na ostrove sa platí cashless, to je bezhotovostne, kde si dobíjate náramok, ktorý máte na ruke, buď hotovosťou alebo bankomatovou kartou. Viac na: Festival info.

Budapest Card Sziget Edition (szigetfestival.com)

🗺️Ako sa dostaneš na Sziget?

Auto, vlak, autobus... Sú rôzne spôsoby, ako sa dopravíš na festival. 

🚗Doprava autom

Ísť na festival autom je tou najrýchlejšou a najpohodlnejšou voľbou. Ak pôjdeš napríklad z Bratislavy, cesta na festival ti bude trvať približne dva a pol hodiny (207 kilometrov) po diaľnici M1. Nezabudni si kúpiť maďarskú diaľničnú známku, 10-dňová ťa vyjde na 16 €.

No a ako vyriešiš parkovanie? Máš dve možnosti. Buď si kúpiš oficiálny parking spot v areáli festivalu, alebo si nájdeš platené parkovné miesto niekde blízko Szigetu. V centre Budapešti zaplatíš približne 1,5 € za hodinu parkovania.

🚌Doprava autobusom

Ak bývaš v okolí Bratislavy, môžeš využiť spoje z autobusovej stanice Nivy, ktoré ťa dopravia priamo pred vstupnú bránu festivalu. Upozorňujeme ťa, že lístok si treba vopred kúpiť online. Čím skôr to urobíš, tým sa vyhneš riziku, že budú všetky miesta obsadené. Cesta na Ostrov slobody ti bude trvať asi 3 hodiny.

Asi budeš teda súhlasiť, že byť šoférom na festivale je ako za trest. No niekto to robiť musí a obvykle je to „ten kamoš“ s najväčším autom. Ak sa chceš tejto situácii vyhnúť a si z okolia Bratislavy, môžeš využiť priame spoje z autobusovej stanice Nivy priamo na festival. Jednosmerný lístok ťa vyjde 29 eur. Daj si však pozor, lístok si musíš kúpiť vopred online alebo v pokladnici autobusovej stanice. Tento autobus ťa dovezie priamo pred vstupnú bránu a rovnako ťa môže odviesť aj späť domov!

🚊Doprava vlakom

Ďalšia možnosť je vlak. Ak chceš ísť bez zbytočných prestupov z Bratislavy priamo na železničnú stanicu Nyugati v Budapešti, zvoľ si EC vlak. Zo stanice Nyugati sa na Sziget dostaneš električkou (číslo 4 alebo 6) smer Széll Kálmán tér, potom prestúpiš na Margit Híd Budai Hídfő na HÉV (H5) do Filatorigátu.

Sziget Festival 2024 sa bude konať od 7. do 12. augusta. V predaji sú permanentky na celý festival (369 €), ale aj lístky na 1 či 3 dni.

Festival má tento rok aj skvelú novinku – ak máš do 21 rokov, 6-dňová vstupenka ťa vyjde na 309 €. Všetky detaily a informácie nájdeš na www.szigetfestival.com.

💵Platenie na festivale

Sziget je „cashless“, čo znamená, že v areáli neplatíš hotovosťou, ale kartou, hodinkami, mobilom alebo špeciálnym festivalovým náramkom. Ten si potrebuješ nabiť buď cez web, alebo aplikáciu Sziget, poprípade na určených miestach v areáli (Festipay). Ak si zvolíš dobíjanie (hotovosťou alebo kartou) na dobíjacích miestach Festipay, môžeš si požiadať o vrátenie zostatku v kiosku/helpdesku Festipay do 13. augusta 12.00.

Svojím nabitým náramkom zaplatíš čokoľvek v areáli festivalu. Čaká ťa kopec gastrostánkov so sezónnymi a s miestnymi surovinami a nebudú chýbať ani ponuky pre vegetariánov či vegánov.📌 Dôležitý tip: Na festivale nájdeš aj stánky s drinkami, avšak nezabúdaj na kvalitný pitný režim. Medzi 10. až 15. augustom majú byť počas Szigetu veľké horúčavy, takže nieže tam niekde odpadneš od dehydratácie. Festival v celom areáli ponúka vodu na FreshWater Points, nájdeš ich na mape ako symboly kvapky vody.

No a v neposlednom rade sa nezabudni naladiť na festivalovú atmosféru oficiálnym Sziget playlistom, ktorý nájdeš tu: https://open.spotify.com/embed/playlist/4XfYvoCL1xrQRmT5BQsaAK?utm_source=generator

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.