O týždeň v Banskej Štiavnici začne filmový festival 4 živly, ponúkne aj program pre rodiny s deťmi

26. Letný filmový festival 4 živly: SVETLO

7. 11. 8. 2024, Banská Štiavnica

Ak hľadáte miesto, na ktorom bude môcť vaša rodina s deťmi stráviť kvalitný letný čas, budúci týždeň ním rozhodne bude Banská Štiavnica. Okrem toho, že ponúka množstvo turistických atrakcií, v stredu 7. augusta v nej začne 26. Letný filmový festival 4 živly, ktorý ponúkne vo svojom programe aj viacero filmov pre detské publikum, alebo dvojicu tvorivých dielní, na ktorej sa vaše potomstvo bude môcť zoznámiť so základmi filmovej animácie.

Kľúčovou postavou tohtoročných Detských 4 živlov, ako sa volá festivalová sekcia venovaná rodinám s deťmi, bude český filmár Karel Zeman. V programe nájdete hneď dva jeho filmy. Prvým bude nestarnúca snímku Cesta do pravěku(1955), v ktorej sa štvorica kamarátov dostane v čase do hlbokej minulosti a zažije nezabudnuteľné dobrodružstvo medzi dinosaurami či mamutmi. V druhom Zemanovom filme, nazvanom Ukradená vzducholoď (1966), zase detskí hrdinovia vyrazia na let balónom v príbehu na motívy románu Julesa Vernea Dva roky prázdnin.

Majstrovstvu Karla Zemana vzdá hold aj jedna z dvoch tvorivých dielní, ktoré Detské 4 živly pripravili. Pod vedením skúsených lektoriek sa budú môcť deti vo veku od 5 rokov zoznámiť s filmovými „kúzlami“, ktoré legendárny tvorca využíval. Druhá z tvorivých dielní bude venovaná rôznym formám animačných techník a deti si z nej budú môcť odniesť vlastnoručne vyrobené predmety na pamiatku. Vstup na obe tvorivé dielne je voľný.

Snímka Myši patria do neba (2021) vznikla v česko-francúzsko-slovensko-poľskej koprodukcii a ponúka príbeh dvoch outsiderov, ktorí spoja svoje úplne odlišné osobnosti a spôsoby rozmýšľania, vďaka čomu sa im podarí prekonať obrovské prekážky. Po nešťastnej nehode sa dvaja smrteľní nepriatelia – malá Myš a Líška – stretnú vo zvieracom nebi. Prídu o svoje prirodzené inštinkty a stanú sa najlepšími priateľmi. Podarí sa im vďaka sile priateľstva zostať kamarátmi aj po návrate na zem? Bábková snímka Myši patria do neba je filmom o nádeji, hľadaní lásky a odvahy, o prekonávaní predsudkov a starých bolestí.

Väčšie deti iste zaujme oceňovaná holandská snímka Kiddo (2023) o spoznávaní odlúčenej matky a dcéry na spoločnej ceste. Jedenásťročná Lu žije v pestúnskej rodine a sníva o tom, že po veľmi dlhom čase opäť uvidí svoju matku Karinu. Zdá sa, že žije ako skutočná filmová hviezda v Hollywoode – dokonca robí vlastné kaskadérske kúsky. Zrazu sa Karina nečakane objaví a vezme Lu bez vedomia jej pestúnskych rodičov na dobrodružnú cestu za babičkou do Poľska vo svojom otlčenom aute…Čo budú obe ochotné urobiť aby spolu zostali už navždy?

Rodiny, ktoré sa rozhodnú festival navštíviť, môžu zaujať aj ďalšie časti programu, ktoré si užijú aj detské návštevníčky a návštevníci festivalu – napríklad prednáška o filmových miestach Slovenska, na ktorých sa nakrúcali známe domáce i zahraničné snímky, prehliadka múzea starých máp a podzemia Slovenského banského archívu či bezcieľna zvuková prechádzka mestom.

Kompletný program festivalu je k dispozícii na webstránke www.4zivly.sk, kde nájdu záujemcovia a záujemkyne aj informácie o možnostiach vstupného. Detský lístok na spomenuté premietania stojí 4 eurá, lístok pre dospelých je v predaji za 6 eur, pričom sa dá ušetriť zakúpením celofestivalovej permanentky (tzv. cinepassu) v práve prebiehajúcom predpredaji.

rNUlife.sk /TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.