Festival 4 živly s témou CESTA skúmal možnosti filmu i zákutia Banskej Štiavnice

Letný filmový festival 4 živly má na svojom konte už 26 ročníkov, každý z nich venovaný inej téme. Posledný, ktorý sa skončil v nedeľu 11. augusta, zasvätil organizátorský tím téme CESTA a okolo nej vystaval bohatý filmový i sprievodný program. Dohromady premietol 28 celovečerných filmov, 5 krátkometrážnych a svojmu publiku ponúkol aj 12 sprievodných akcií.

            Vo filmovom programe sa vedľa seba stretli rôznorodé diela, ktoré sa líšili žánrom, krajinou vzniku či rokom výroby. Kým najstaršia snímka vznikla v roku 1948, dvojica najnovších filmov bola na 4 živloch uvedená v slovenskej predpremiére a ešte len čaká na uvedenie do kín. Dokumentaristka Paula Ďurinová, producent Matej Sotník a kameraman Denis Kozerawski predstavili štiavnickému publiku experimentálny dokument Lapilli, ktorý definuje ako intímnu cestu, zatínajúcu hlboko do tvrdej hmoty. Vyrovnáva sa v ňom so stratou starých rodičov a odhaľuje fázy trúchlenia za životom, ktorý už nie je. Režisérka Eva Križková spoločne so zvukovým majstrom Tobiášom Potočným predstavila publiku dokumentárny film Vtáčnik o bratislavskej mestskej štvrti, ktorá vďaka zásahom developerov prechádza výraznou zmenou. Táto snímka vstúpi do kinodistribúcie už vo štvrtok 15. augusta.

Tvorcovia filmu Lapilli, kameraman Denis Kozerawski, producent Matej Sotnik a režisérka Paula Ďurinová

Medzi filmovými projekciami nechýbali ani kultové snímky ako Pravdivá romanca (True Romance, 1993), Thelma a Louise (Thelma & Louise, 1991), Šialený Max (Mad Max, 1979) či Bezstarostná jazda (Easy Rider, 1969), ktoré festival premietol na obľúbenom banskoštiavnickom amfiteátri s výhľadom na celé mesto.

Mesto sa stalo dôležitým dejiskom viacerých častí sprievodného programu – svoje priestory a zbierku historických máp počas festivalu sprístupnil Slovenský banský archív, ktorý sídli v centre Štiavnice. Účastníci a účastníčky 4 živlov sa tiež mohli vydať na zvukovú prechádzku mestom, ktorej cieľ nebol určený a menil sa v priebehu samotnej cesty. V závere festival dokonca pripravil pre odvážlivcov a odvážlivkyne hravú cestu nočným lesom, ukončenú táborákom so živou hudbou.

Režisérka Eva Križková

Sprievodný program ďalej tvorila štvorica diskusií, ktorých témami sa stali motívy cesty v kinematografii, inšpirácie na výlety po Slovensku a spôsoby, ako si zamilovať krajinu, v ktorej žijeme, ale napríklad aj príbeh rumunskej dediny, ktorú postupne zaplavuje toxické bahno, alebo dôležitá oblasť medziľudských vzťahov a spôsobov, ako opustiť partnerský vzťah plný násilia. Nechýbala ani prednáška o filmových miestach Slovenska, výstava, koncert či dvojica tvorivých dielní pre deti.

26. ročník Letného filmového festivalu 4 živly radia organizátorky a organizátori medzi mimoriadne vydarené a hneď po jeho skončení začínajú pracovať na prípravách nasledujúceho. Uskutoční sa v auguste 2025 a jeho témou sa stane RADOSŤ.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.