Coldplay majú najziskovejšie rockové turné v histórii. Príjmy sa blížia miliarde dolárov

Coldplay si na konto pripísali najúspešnejšie rockové turné vôbec a druhé najúspešnejšie bez ohľadu na žáner. Prekonáva ich len Taylor Swift.

Medzi fanúšikmi najdiskutovanejších a najúspešnejších hudobníkov dneška patria Taylor Swift, Beyoncé, Drake alebo Kendrick Lamar, a v poslednom čase sa do centra pozornosti dostala aj Charli XCX. Keď sa však o nich prestane hovoriť, všetci sa zjavne vyberú na koncerty britských Coldplay. Ich aktuálne turné, ktoré ešte nie je u konca, sa totiž práve stalo najziskovejším rockovým turné v histórii.

Podľa správy webu Billboard Boxscore, ktorý sleduje koncertné tržby už takmer štyridsať rokov, má turné s názvom The Music of the Spheres World Tour na konte už 945,7 milióna dolárov! Okrem prvenstva v rockovom žánri to znamená aj druhé miesto v zozname najúspešnejších turné vôbec. Coldplay prekonáva len Taylor Swift, ktorej turné The Eras Tour ako prvé v histórii zarobilo viac ako miliardu dolárov – v súčasnosti sa uvádza suma 1,039 miliardy, ktorá však ešte nie je konečná. Swift má pred sebou ešte 18 koncertov, posledný prebehne v decembri.

Do prvej desiatky najziskovejších rockových turné patria mená ako Elton John, U2, The Rolling Stones, Roger Waters alebo Red Hot Chili Peppers. Pred Coldplay držal prvenstvo od konca roka 2022 Elton John. Jeho masívne, päťročné rozlúčenie s koncertovaním Farewell Yellow Brick Road medzi rokmi 2018 a 2023 zarobilo 939,1 milióna dolárov. Coldplay tak v príjmoch prekonali aj popových mega hudobníkov ako Ed Sheeran, Harry Styles alebo Beyoncé.

Je dôležité zdôrazniť, že Briti neporážajú ostatných len vďaka drahým vstupenkám alebo vylúčeniu inflácie z čísel. Dominujú aj z hľadiska návštevnosti. Od marca 2022, keď turné The Music of the Spheres World Tour začalo, ich naživo videlo 8,8 milióna ľudí – pre porovnanie, u Eltona Johna to bolo 6 miliónov, u U2 7,2 milióna a u The Rolling Stones 6,4 milióna. Finálna návštevnosť turné Coldplay by mohla dosiahnuť až desať miliónov.

Koncerty, ktoré trvajú okolo dvoch hodín, sú rozdelené do štyroch sekcií s cieľom previesť publikum súvislým príbehom o vydávaní sa do neznáma a návrate domov s nadobudnutou múdrosťou. Coldplay pritom hrajú skladby naprieč celou svojou diskografiou, od debutového albumu Parachutes, cez obľúbené Viva la Vida až po Music of the Spheres z roku 2021 a tiež pripravovanú novinku Moon Music.

Tento týždeň, počnúc stredou, čakajú hudobníkov hneď štyri koncerty vo Viedni a do konca turné The Music of the Spheres potom ešte pätnásť ďalších v Írsku, Austrálii a na Novom Zélande. Za posledných 1,5 roka sa slávna kapela vydala do Spojených štátov, Mexika, Brazílie, Spojeného kráľovstva, Nemecka, Francúzska, Talianska, Poľska, na Taiwan a do mnohých ďalších krajín.

Coldplay - 2024 Tour Dates & Concert Schedule - Live Nation

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.