Coldplay prilákalo na prvý koncert vo Viedni masy

Ako sa mohla taká konzervatívna, čistá popová hudobná formácia z Británie stať najväčšou kapelou na svete? Ešte pred niekoľkými rokmi sa zdalo nepredstaviteľné, že by sa Coldplay mohli stať kapelou, ktorá vyplní štadióny. Ich hudba sa zdala príliš konvenčná, zvuk, ktorý podávali, príliš klinicky čistý. Ich prvý album Parachutes je pre fanúšikov popu s vycibreným vkusom považovaný za ich najlepší. Stať sa atraktívnym pre masy je však možné len vtedy, keď získate poslucháčov, ktorí sú mimo rozporov v popmusicovom diskurze o definícii a distinkcii. A Coldplay sa skutočne stali sociálnym fenoménom, ktorý sa vymkol z užších sfér popovej hudby. Aby sme pochopili, čo sa s kapelou stalo, musíme otázku formulovať inak: Aký to je svet, v ktorom sa Coldplay mohli stať najobľúbenejšou kapelou?

Nepriamo povedané, je to zranený svet. Pandémia, vzplanutie vojen a predovšetkým pocit konca, ktorý zasahuje mladých ľudí, sú základom globálneho úspechu Coldplay. Chris Martin už dávno nahradil Bona ako hlavnú osobnosť patetickej popovej hudby. Kým sa spevák U2 v osemdesiatych rokoch staral len o Afriku, agenda Chrisa Martina sa rozšírila na celý svet. Zlepšenie sveta by bolo príliš malým cieľom. Coldplay sa neusilujú o nič menšie ako záchranu celej planéty.

Táto orientácia sa prejavila už v predprogramoch. Na prvý pohľad spievali miestna speváčka a skladateľka Oska a americká country-popová speváčka (v tom najlepšom zmysle) Maggie Rogers. V skutočnosti však hrali hlavnú úlohu správy, ktoré sa zobrazovali na LCD obrazovkách. Tieto obrazovky podrobne dokumentovali environmentálne opatrenia, na ktoré boli smerované časti príjmov.

Coldplay robia dobré veci a spievajú o tom

Každý, kto si kúpil lístok, prispel k dobrému účelu. Na obnovu morí a oceánov, na zalesňovanie lesov v Južnej Amerike, na rehabilitáciu divokých zvierat v Afrike a mnoho ďalšieho. Tí, ktorým to nestačilo, si mohli na špeciálnych kinetických tanečných plochách alebo pri šliapaní na Powerbikoch priamo vyrobiť elektrinu pre pódium v Ernst-Happel-Stadione. Coldplay robia dobré veci a hovoria o tom aj spievajú. Ich hudba je už dávno soundtrackom harmónie túžiacej generácie. Kúpou albumu Coldplay alebo lístka na koncert sa stávate súčasťou hnutia, ktoré bojuje proti agónii a rezignácii.

Keď sa na začiatku ozvala „Flying Theme“ od Johna Williamsa z filmu E.T., mnohí už boli dojatí svojou angažovanosťou a pripravení na dve a pol hodiny jemného Coldplay softcore. Prvý akt, Music of the Spheres, začal piesňou Higher Power s jemnou melódickou líniou, ktorá skúmala, čo vnútri vesmíru drží pohromade. A áno, nebolo prekvapením, keď sa ukázalo, že je to láska. Toto posolstvo prišlo v rádiu-priateľskej forme, čo je nevyhnutné pre väčšinu fanúšikov Coldplay, ktorí sú akýmsi „udržiavateľom systému“ spoločnosti. Kým fascinácia popmusicou kedysi spočívala v oslavovaní odpadlíkov a renegátov, teraz sa snaží byť silou, ktorá zjednocuje.

Keď Coldplay rock-ujú, robia to s výraznou intenzitou, ako napríklad pri „God Put A Smile Upon Your Face“. Ich špecialitou sú však stredne tempové piesne a samozrejme emocionálne balady, ktoré hrali na troch pódiách. Vždy blízko k ľuďom. Fanúšikovia môžu vystúpiť na pódium. To, čo sa zdalo spontánne, bolo samozrejme presne naplánované. Keď Coldplay nedávno v Mníchove vzdali poctu speváčke Adele, ktorá bola zároveň v meste, vedeli aj o veľkej diere, ktorú zrušenie koncertov Taylor Swift zanechalo v srdciach mnohých Viedenčanov. Spevák Chris Martin preto vybral dvoch Swifties z publika, aby ich pri energickom coveri Swiftinej piesne „Love Story“, v duete s Maggie Rogers, nechal aspoň trocha si poplakať.

Aj pri „Everglow“ boli na pódium pozvaní nezúčastnení, aby verejne obdivovali vznik hudby. Coldplay sami sa potom nechali prekvapiť. V roztržitom zborovom speve „Human Heart“ obdivovali odolnosť ľudského srdca. A následne s piesňou „People Of The Pride“ spôsobili nebezpečne vysoký pulz.

Koncert v štyroch častiach – s každou s vrcholom

V každej sekcii koncertu, ktorý bol rozdelený na štyri časti, sa objavili hudobné vrcholy. V prvej časti to bolo optimistické „Adventures Of A Lifetime“, v druhej emotívne „Everglow“, v tretej tisícročná balada „Yellow“ a nakoniec „Fix You“. Martinovi sa dokonca odpustil jeho pokus „spievať“ v posunkovej reči pri coveri „Something Just Like This“ alebo projekcia výzvy, aby fanúšikovia prestali fajčiť v štadióne, pretože to „zlepšuje kvalitu vzduchu pre umelcov“. Na konci zostal „Good Feelings“, ktorý ešte oslavoval predposlednú pieseň, no nakoniec bol už príliš veľa.

Objavilo sa jemne nostalgické pocity. Skúsenosť, ktorú paradoxne nikdy nepochopíme. Ľudské srdce i rozum je skutočne nepochopiteľné. Neuveriteľný zážitok!

Coldplay - 2024 Tour Dates & Concert Schedule - Live Nation

rNUlife.sk / Die Presse

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.