O mesiac vstúpi do kín príbeh o láske, ktorá nepozná hranice. Pozrite si oficiálny trailer filmu Ema a smrtihlav 

Tvorcovia snímky Ema a smrtihlav s Alexandrou Borbélyovou a Milanom Ondríkom získali počas víkendu v Srbsku cenu za najlepší scenár a predstavujú oficiálny trailer filmu.

Po svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary mieri dráma režisérky Ivety Grófovej do Piešťan. Počas slávnostného otváracieho ceremoniálu otvorí v exkluzívnej premiére v utorok, 10. septembra 2024, devätnásty ročník MFF Cinematik. Novinka z producentskej dielne Zuzany Mistríkovej (PubRes) nakrútená podľa rovnomennej novely Petra Krištúfka následne vstúpi do slovenských kín 26. septembra 2024. „Príbeh krajčírky Mariky odohrávajúci sa v časoch silnejúceho nacionalizmu je skutočne výnimočný a chytá za srdce. Mal by ho vidieť každý Slovák i Maďar...“ hovorí predstaviteľka hlavnej postavy Alexandra Borbély.

Ešte pred oficiálnym domácim uvedením získali Iveta Grófová a Peter Krištúfek pre film Ema a smrtihlav prvú cenu. Ocenenie Najlepší scenár im v nedeľu večer udelila medzinárodná porota na siedmom ročníku Dunav Film Fest 2024 v Srbsku. O víťazoch rozhodovala z výberu ôsmich súťažných filmov. „Za toto ocenenie sme veľmi vďační. Je pre nás dôkazom, že téma nášho filmu – či sa dokážeme zachovať správne aj za tých najťažších okolností – je dôležitá a podstatná aj dnes. Ďakujem aj za Petra Krištúfka, ktorý nás pred pár rokmi opustil. Bol by šťastný. Ďakujeme,“ hovorí režisérka.

Dej filmu Ema a smrtihlav sa odohráva v roku 1942. Vojnový slovenský štát stavia svoju identitu na nenávisti voči menšinám – „Čech, Maďar, Žid, všetko treba biť!“. Po vyhnaní Čechov odchádzajú prvé židovské transporty. Narastajúci nacionalizmus postihne aj maďarskú vdovu Mariku, ktorá príde o prácu v arizovanom krajčírskom salóne Ester Holanovej (Táňa Pauhofová) v centre Bratislavy. Do Biskupíc pri Dunaji (dnes Podunajské Biskupice) prichádzajú gardisti s jasným poslaním: „Zasiať slovenskú krv v tomto Maďarmi obývanom kúte slovenského pohraničia!“. Marika sa snaží vzhľadom na svoj pôvod a skutočnosť, že ukrýva židovského chlapca Šimona (Nico Klimek), zostať v úzadí. Napriek tomu sa ocitne v centre pozornosti dvoch mužov. Nemeckého nacistického dôstojníka (Alexander E. Fennon) a slovenského kapitána Hlinkovej gardy Dušana (Milan Ondrík).

„Slovensko-maďarský pôvod herečky Alexandry Borbélyovej bol pre autenticitu príbehu veľmi dôležitý, rovnako ako slovenský pôvod Milana Ondríka, český Nica Klimeka i nemecký Alexandra E. Fennona,“ hovorí Iveta Grófová. „Navzájom sa ovplyvňujú a smerujú k silnej katarzii. V tomto vzťahovom trojuholníku sa mieša široká škála ľudských emócií. Strach, nenávisť, vášeň, túžba, ale i láska. A zdá sa, že práve tá má najväčšiu silu a nepozná hranice...“ dodáva oceňovaná filmová režisérka.

Film Ema a smrtihlav, ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami, uvedie do kín distribučná spoločnosť Magic Box Slovakia 26. septembra 2024.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.