Posledná šanca zažiť unikátne miesto – Festival Priestor v opustenej hale Meriny!

Kultúra na netradičnom mieste – to je trenčiansky Festival Priestor. Tentokrát prináša štýlovú rozlúčku s bývalou textilnou fabrikou Merina, z ktorej sa má stať rezidenčné centrum. Organizátori a organizátorky tak pozývajú dať 7. septembra dokonalú bodku za letom a za Merinou práve na Festivale Priestor.

Bývalý textilný závod Merina, významná priemyselná pamiatka mesta Trenčín, sa nachádza v záverečnej fáze svojej existencie v súčasnej podobe. Na mieste bývalého závodu vznikne moderný obytný komplex.Táto zmena prináša nové možnosti pre rozvoj mesta, no zároveň znamená koniec éry priemyselného dedičstva Meriny. Otvára sa tak jedinečná príležitosť rozlúčiť sa s týmto kusom histórie a zároveň ju zažiť v netradičnom prevedení, ako festivalový areál.

Veď predstavte si seba, ako tancujete pod industriálnymi stropmi bývalej textilnej fabriky v obklopení umeleckých inštalácií. Ako sa dá spraviť z prázdnej haly pulzujúce centrum hudby a umenia, ukáže Priestor už 7. septembra v Merine.

Nové aj známe mená spojí nezabudnuteľný zážitok

Festival Priestor je jedným z mála menších podujatí, ktoré prinesie na Slovensko aj kvalitné zahraničné mená. „Počas ročnej pauzy sme stihli objaviť neuveriteľne zaujímavé a fresh mená z domácej aj zahraničnej scény. Veľmi sa tešíme, že ich môžeme predstaviť návštevníkom v takomto unikátnom prostredí.” povedala Natália Kaščáková, hlavná hudobná dramaturgička.

V Merine to bude vrieť vďaka Safariovi (PL/NO), mladému a inovatívnemu umelcovi, ktorý si získal uznanie vďaka svojmu experimentálnemu pop-rapovému štýlu. Určite ide o meno, o ktorom sa bude ešte veľa rozprávať.

O perfektnú zábavu sa tiež postará už stálica domácej rapovej scény – Porsche Boy (SK). Známy je pre svoje chytľavé beaty, zapamätateľné texty a pôsobivé tanečné kreácie.

Duo KILLA SELFIE (UA) z Charkova pôsobiace v Bratislave predstaví svoju kombináciu elektroniky, trapu a experimentálneho hip-hopu s ukrajinským folklórom. Ich provokatívne texty z nich robí výraznú dvojicu na (nielen) ukrajinskej alternatívnej scéne. 

Vanessa Weisz (SK) je talentovaná speváčka známa svojím jedinečným hlasom a schopnosťou preniesť emócie do každého tónu. Jej hudobný štýl sa pohybuje medzi popom a soulom. So svojím talentom a autenticitou sa rýchlo stáva jednou z najzaujímavejších hudobných postáv na Slovensku. 

BLUE UANDI (CZ) je české popové duo oscilujúce medzi popovými piesňami, klubovou hudbou a experimentálnou elektronikou. Ich práca ponúka čerstvý pohľad na elektronickú scénu v Česku aj mimo neho.

Magickú hudobnú show predstaví duo EAST SIDE SORRY (SK), ktorých možno označiť aj  za nevídaný zjav na našej scéne. V ich hudbe cítiť vplyvy elektroniky, trapu, house, ktorý sa mieša s intímnymi polohami spevu, kedy v ďalšej pasáži poslucháča priklincuje extatický výbuch šialenstva.

Naopak, slovenský projekt Rijola (SK) zakladá svoju tvorbu na melancholických syntetizátorových melódiách, v ktorých sa vynímajú najmä chytľavé, slovensky spievané verše. WYCHITAWACS (SK) je lokálny DJ, hudobný nadšenec, vydavateľ labelu, aktivista a promotér podujatí od roku 1988 s vycibreným hudobným vkusom.

Keď sa spojí architektúra, móda a súčasní slovenskí umelci a umelkyne

Okrem hudobného programu bude mať bohaté zastúpenie aj vizuálne umenie, diskusie a workshopy vedené talentovanými kreatívcami. Sprievodný program je inšpirovaný industriálnym prostredím Meriny, preto sa Priestor tím rozhodol spojiť hneď s niekoľkými známymi menami – svoje jašterice s trefnými heslami vystaví Atychuje, ktorého diela je možné vidieť v uliciach po celom Slovensku, ale aj na Festivale Pohoda.

Zmysly návštevníkov rozhýbe hojdačka s názvom Hojda. Ide o interaktívnu inštaláciu Samuela Fajnora a Ivany Drobnej, ktorí ju vymysleli pre festival Biela noc. Hojdačka, obklopená futuristickými svetelnými štruktúrami, pozýva na nezabudnuteľnú vizuálnu odyseu – a to rovno počas koncertov. Lokálne známy Slavomír Filín predstaví interaktívnu projekciu interagujúcu s pohybom návštevníkov. Pomocou vlastného tela budú môcť ovládať vizuálne prvky tak, že sa stanú súčasťou umeleckého diela.

O skvelú výstavu sa postará fotografka a kreatívna directorka Lena Knappová, ktorá sa roky venuje dokumentovaniu módy, ľudí a hudby. Okrem toho bude viesť diskusiu o dôležitých módnych témach.

Kto príde, nebude mať FOMO

Kto nepríde, bude mať fomo, a ten, kto príde, dozvie sa o tipoch, ako fomo nemať. Diskutovať na túto tému bude Martin Takáč, psychológ z psychologickej platformy ksebe a profesionálny zvedavec Jakub Ptačin.

“Chceme, aby si ľudia odniesli domov nielen bohaté zážitky, ale aj originálne, hmatateľné spomienky, ktoré majú dušu. O to lepšie, keď sú vyrábané s ohľadom na planétu.” zdôraznila zakladateľka festivalu, Terina Slezák Barčáková. Na Priestore si návštevníci budú môcť vyrobiť vlastný zošit z plagátov či vyblázniť sa na svojom oblečení parádnymi dizajnmi vďaka kolektívu Gangsta punk, ktorý sieťotlačou dáva život starému textilu. Festival tiež prináša originálny workshop, aký na podujatiach ešte nebol – výrobu kobercov! Workshopy sú bezplatné a nie je potrebné sa na ne dopredu prihlasovať.

Skvelý program na neobyčajnom mieste môžete zažiť už 7. septembra v trenčianskej Merine. Vstupenky za zvýhodnenú cenu kúpite na webovej stránke festivalu.

Festival Priestor z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavný partner podujatia.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.