Maďari šalejú za neuveriteľnými príchuťami zmrzliny. Netradičná prevádzka je len na skok od slovenských hraníc

Cena jedného kopčeka zmrzliny je 500 forintov, teda približne 1,27 eura. Návštevnosť zmrzlinárne sa údajne zvýšila niekoľkonásobne. Netradičné príchute zmrzliny urobili z malej zmrzlinárne v Maďarsku cieľ turistov z blízka i ďaleka. Dôvodom sú netradičné zmrzliny v jej ponuke, napríklad s príchuťou segedínu, guláša, gyrosu alebo paprikáša.

„Začali sme zmrzlinami s príchuťou piva a zemiakových placiek. Niektorým ľuďom to hlava nebrala už vtedy,“ vyhlásil pre AFP 44-ročný Robert Reinhardt, ktorý je majiteľom zmrzlinárne v maďarskom meste Tatabánya (Banská Stará) na severozápade Maďarska, teda iba na 40 minút cesty od slovenského Komárna. Reinhardt začal na základe návrhov zverejnených prostredníctvom sociálnych sietí experimentovať a vytvárať nové príchute.

Zmrzliny sú vystavené v cukrárni "Roberto confectionary" v meste Tatabánya na severozápade Maďarska 14. augusta 2024. V tejto cukrárni pripravujú niekoľko druhov zmrzlín na základe jedál inšpirovaných maďarskými špecialitami, ako sú guláš, paradajková polievka alebo fermentovaná uhorka. (Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

VIDEO v maďarskom jazyku

Po tom, ako dostal žiadosti o nové príchute od ľudí na internete, začal Reinhardt experimentovať a miešať tradičné maďarské jedlá, ako sú kuracie mäso s paprikou, kapustový guláš a mäsové palacinky s rôznymi základmi zmrzlín. Neobmedzuje sa však iba na maďarskú kuchyňu, ale rozširuje svoj jedálny lístok o obľúbené klasiky ako špagety Bolognese a praženicu.

„Uvedomil som si, že z toho môžu vzniknúť naozaj dobré príchute. Toto nie je žiadny vtip,“ povedal Reinhardt, ktorý svoju zmrzlinu predáva za 500 HUF (1,27 EUR) za kopček.

Vznikli tak zmrzliny s príchuťou kuracieho paprikáša, segedínskeho guláša, špagiet Bolognese, miešaných vajec so slaninou, paradajkovej polievky, ovčieho syra s kôprom alebo vyprážaného syra.

Tržby v obchode sa odvtedy zvýšili "trikrát alebo štyrikrát," odkedy o jeho neobvyklých pochúťkach prvýkrát informovali maďarské médiá, povedala jeho manželka Ena. „Sme trochu prekvapení, pretože sme nečakali, že sa to stane takým hitom,“ povedala pre AFP. „Stále hľadáme ďalších zamestnancov.“

Doteraz boli slané zmrzliny u zákazníkov populárne, hoci niektorí priznali, že na ne treba zvyknúť.

„Myslela som si, že budú veľmi nezvyčajné, ale chutia skvele,“ povedala masérka Ildiko, ktorá nechcela uviesť svoje celé meno, po tom, čo ochutnala všetky príchute zadarmo, skôr než si vybrala.

„Najlepšie chutila paradajková polievka, ovčí syr s kôprom a vyprážaný syr,“ povedala pre AFP a dodala, že sa čoskoro vráti po ďalšie.

Zdroj_: FB

Pán Reinhardt chce záujem o svoju zmrzlinu využiť, v maďarskej metropole Budapešť preto plánuje otvoriť ďalšiu zmrzlináreň, kde zmrzliny s netradičnými príchuťami plánuje ponúkať aj počas zimných mesiacov.

Zatiaľ čo cena za kopček zmrzliny v Bratislave atakuje 2,50 eura, na východe Slovenska je cena výrazne nižšia. Dôvodom je nielen lokalita, ale aj ceny surovín.

Na Slovensku kopček zmrzliny aj za 10 eur

Na Laurinskej sídli gelateria I Nonni Cremeria. Ide o jedinú taliansku zmrzlináreň v srdci Bratislavy. Podľa slov jej majiteľa Giuseppeho používajú len čerstvé a kvalitné prísady. Recepty zdedil od svojich starých rodičov, ktorí so zmrzlinou začínali v roku 1891 v južnej Kalábrii.

Aj on potvrdzuje, že Slováci najviac obľubujú príchute ako pistácia a slaný karamel.

Za 6 rokov svojho pôsobenia v Bratislave ceny postupne zvyšovali. „Vysoké ceny tu máme pre suroviny. Nie je to preto, že sme v Starom Meste, ako si možno ľudia myslia,“ vysvetľuje. Za kopček tu zaplatíte takisto 2,50 eura. Za špeciálne, limitované a jedinečné príchute o trochu viac.

V minulosti tu mali aj príchuť 24-karátového zlata, ktorej kopček stál 10 eur. Počas našej návštevy ponúkali „super pistáciovú“ zmrzlinu zo surových pistácií s pistáciovým pestom a pistáciovým olejom. Jej cena je 4 eurá. Klientelu už majú stálu. Viac tu zavítajú domáci ako turisti. Za deň dokážu predať približne dvetisíc porcií.

Facebook

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.