Radíme: Uhorky posilňujú imunitný systém a podporujú vyprázdňovanie

Uhorky majú mnoho zdravotných benefitov. Posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri hydratácii organizmu a podporujú vyprázdňovanie. Dokážu tiež rozjasniť a zlepšiť stav pleti. Poukázali na to odborníci z bratislavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

"Uhorky obsahujú množstvo vitamínov (C, A, K, B) a minerálnych látok (draslík, horčík, mangán, kremík), ktorými pomáhajú posilňovať imunitný systém, srdcovú činnosť a prispievajú k skrášleniu pokožky, nechtov či vlasov," poznamenala Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava na sociálnej sieti.

Rovnako sa v uhorkách nachádza aj kremík, ktorý posilňuje kĺby, šľachy, chrupavky a väzivá. Obsahujú aj enzým erepsín štiepiaci bielkoviny či fisetin zlepšujúci pamäť. "Dostatočné množstvo vlákniny v uhorke zase zabezpečí správny pohyb čriev, v kombinácii s vysokým obsahom vody podporí vyprázdňovanie a zabráni zápche," doplnila Blažová.

Odborníci odporučili jesť uhorky čerstvé. "Môžeme ich pridať do smoothie drinku alebo si pripraviť osviežujúcu uhorkovú šťavu," podotkli. Poukázali na to, že výťažky z uhoriek sa vo veľkej miere používajú aj na kozmetické účely. "Dokážu zjemniť, osviežiť, upokojiť a hydratovať pokožku, zmenšiť póry a celkovo rozjasniť a zlepšiť stav pleti," dodali.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.