Inštitút pre stratégie: SR má najnižšiu nezamestnanosť za 26 rokov

Slovensko má najnižšiu nezamestnanosť za posledných 26 rokov. V júli tohto roka bola nezamestnanosť na úrovni 5,3 %, ide tak o najnižšiu hodnotu od roku 1998. V aktuálnom ekonomickom prehľade na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

"Nezamestnanosť na Slovensku má klesajúci trend od začiatku roku 2021. Miera nezamestnanosti je u nás nižšia ako priemer EÚ, teda šesť percent, ale vyššia ako v ostatných krajinách V4 a Rakúsku. Česko a Poľsko mali najnižšie hodnoty v celej EÚ," uviedol ISA.

Inštitút priblížil, že v júli 2024 dosiahol počet uchádzačov o zamestnanie približne 168.000, čo je oproti predchádzajúcemu mesiacu nárast o 1,4 %. Ten bol spôsobený najmä príchodom absolventov vysokých škôl na trh práce. Počet uchádzačov o zamestnanie podľa ISA klesá od jari 2021 a dosahuje úrovne pred pandémiou ochorenia COVID-19.

"V rámci kategórií, ktoré sleduje Štatistický úrad SR, malo najviac uchádzačov predchádzajúce zamestnanie v priemysle. Súvisí to s vysokým podielom osôb pracujúcich v priemysle na celkovej zamestnanosti. V prvom štvrťroku 2024 tvorili pracujúci v priemysle 25 % všetkých pracujúcich," uzavrel inštitút.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.