Program tohtoročného Groove Brno je kompletný. Prináša veľké mená aj špecialitu Groove Explorer pre verných fanúšikov!

Juhomoravská metropola sa už čoskoro stane centrom pulzujúcich funky rytmov a nezabudnuteľných hudobných zážitkov. Festival Groove Brno už sedemnásť rokov priťahuje veľké hviezdy svetovej groovy hudby a poskytuje priestor aj talentovaným umelcom, ktorí sú len na začiatku svojej kariéry. Groove Brno láka nielen Brňanov, ale aj návštevníkov z iných miest, ktorí si nenechajú ujsť jeho dynamický program plný premiér a zaujímavých návratov. Festival teraz zverejnil kompletný program - čo prinesie tento rok?

Vrátane jarného „predfestivalového“ koncertu rastúcej gitarovej hviezdy Giacomma Turry čaká návštevníkov trinásť večerov, z toho dvanásť v Brne a jeden špeciálny koncert v pražskom Lucerna Music Bare. Celkovo sa predstavia pätnásť kapiel, vrátane známych mien z oboch strán Atlantiku, ale aj domácich projektov s jedinečnými hudobnými fúziami.

„Počas sedemnástich rokov festivalu sme do Brna priviezli stovky kapiel. Mnohé z nich sú laureátmi prestížnych cien Grammy a majú svetové renomé. Každý rok sa snažíme priniesť české premiéry zahraničných interpretov, legendárnych umelcov, zaujímavé spolupráce a predovšetkým nezabudnuteľné zážitky. Obzvlášť ma teší, keď objavíme mladé talenty alebo neznáme mená, ktoré svojím vystúpením prekvapia a strhnú publikum. Odhodiť predsudky a objavovať nové interprety sa rozhodne vyplatí,“ hovorí riaditeľ festivalu Josef Buchta.

Medzi už ohlásené mená patria očakávané dynamické fúzie francúzskych Electro Deluxe so sekciou dychových nástrojov domáceho B-Side Bandu (23. 10. v brnianskom Sonu a 24. 10. v Prahe), energická scéna skúsených groov muzikantov Forq (11. 10., Metro Music Bar), návrat Freak Power (15. 11., Metro Music Bar), ktorí v 90. rokoch ovládali londýnske hudobné kluby, a Fun Lovin’ Criminals (10. 10., Sono Music Club). K nim sa teraz pridávajú ďalšie atraktívne projekty.

Unikátny zážitok sľubuje koncert Boban & Marko Marković Orkestar, ktorí sa 4. decembra spolu s francúzskymi Big Funk Brass predstavia v klube Fléda. Hlavní predstavitelia balkánskej dychovky, známi svojou hudbou z filmov Emira Kusturicu, prichystajú špeciálny set, ktorý odhalí ich nečakanú, funkovejšiu stránku.

Menej dynamiky, no rovnako veľa virtuozity prinesú Mezzoforte. Hoci pochádzajú z chladného Islandu, ich hudba dýcha teplou energiou a jedinečnou snovou atmosférou. Zahrajú 8. novembra v Metro Music Bare.

Finále tohtoročného festivalu Groove Brno obstará americký basgitarista MonoNeon, ktorý patrí medzi nadžánrových inovátorov basovej gitary. V žiarivo neónovom oblečení a s typickou ponožkou na hlave baskytary, MonoNeon, ktorý už spolupracoval s ikonami ako Prince, Mac Miller, Nas, Mavis Staples a George Clinton, vystúpi 7. decembra 2024 v domovskom priestore festivalu Metro Music Bar v Brne.

Mladú generáciu hudobníkov zastúpia karlovarskí Steven’s, ktorí spájajú blues s energickým funky a zaujali poroty prehliadok Blues Aperitiv a Czech Blues Challenge. Predstavia sa 27. novembra v Kabinete Múz spolu s originálnym pesničkárom Kudlom z Brna, ktorý pre festival pripravil špeciálny funkový set.

Skvelým prísľubom do budúcnosti sú aj Majkls & Friends, ktorí vystúpia s dychovou sekciou a dvojicou vokalistiek 20. novembra v Metro Music Bare. Jazzové vody s neoslabenou groovy energiou preskúma slovenský basgitarista Juraj Griglák so svojou kapelou 19. novembra v Metro Music Bare.

Diváci sa môžu tešiť aj na špeciálny Funk jam session 14. novembra v Metro Music Bare, ktorý nadviaže na koncert Four Gypsy Soul, kapely s ohnivou zmesou rómskeho funku, R'n'B a soulu. Funk jamu sa zúčastnia ďalší muzikanti a nie je vylúčené, že sa na pódiu objavia aj zaujímavé mená, ktoré budú práve v Brne… Neopakovatelný zážitok je zaručený!

Po pozitívnych skúsenostiach z predchádzajúcich ročníkov sa aj na sedemnásty Groove Brno vracia špecialita pre verných fanúšikov s názvom Groove Explorer. Návštevníci, ktorí sa zúčastnia jedného alebo dvoch hlavných koncertov, ako sú Fun Lovin’ Criminals, Electro Deluxe ft. B-Side Band v Brne alebo Boban & Marko Marković Orkestar, môžu získať bonusové vstupenky zdarma na tri až päť vybraných koncertov označených „nálepkou“ Groove Explorer. Pre účasť na koncertoch Groove Explorer je potrebná registrácia.

Všetky informácie vrátane registrácie nájdete na webovej stránke festivalu Groove Brno

Vstupenky na sedemnásty ročník festivalu Groove Brno môžete kúpiť najjednoduchšie online na GoOut.net alebo v partnerskom predpredaji v Turistickom informačnom centre na Panenskej ulici 1 v Brne.

Kompletní program 17. ročníku Groove Brno:

GoOut předprodej Groove Brno 2024: https://goout.net/cs/groove-brno-2024/szkqmtw/

facebook.com/groovebrno/events

web: groovebrno.cz

facebook: facebook.com/groovebrno

instagram: instagram.com/groove_brno

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.