Globálny trh s elektromobilmi má za sebou silný august, pomohla mu najmä Čína a jej export

Celosvetový predaj elektromobilov sa minulý mesiac zvýšil medziročne až o pätinu napriek tomu, že v Európe sa o tretinu prepadol. Situáciu však zachránil vývoj na automobilovom trhu v Číne, kde objem predaja elektromobilov vzrástol na rekordnú úroveň. Správa vyšla na základe zverejnenia výsledkov prieskumu spoločnosti na prieskum trhu Rho Motion.

V auguste sa celosvetovo predalo 1,47 milióna batériových elektrických vozidiel (BEV) a plug-in hybridov, oznámila firma Rho Motion. Oproti augustu minulého roka to znamená rast o 20 %.

K výraznému rastu predaja prispela Čína. Na tomto trhu sa objem predaja zvýšil o 42 % na rekordných viac než milión vozidiel. Vzrástol aj predaj v USA a Kanade, aj keď miernejším tempom. Objem predaja elektromobilov dosiahol 0,16 milióna, čo medziročne predstavuje rast o 8 %.

Tieto trhy tak kompenzovali nepriaznivý vývoj pre elektromobily v Európe. Tu objem predaja klesol medziročne o 33 %, čo bol najslabší predaj elektromobilov na európskom trhu od januára minulého roka.

Čínsky export v auguste vzrástol viac, než sa očakávalo

Čínsky export vzrástol v auguste výraznejšie, než sa očakávalo. V medziročnom porovnaní sa zvýšil o 8,7 % na ekvivalent 309 miliárd amerických dolárov (279,82 miliardy eur). Dovoz vzrástol oveľa miernejšie o 0,5 %, oznámila v utorok čínska colná správa.

Čínsky export rástol už piaty mesiac po sebe. Analytici očakávali, že vývoz sa zvýši o 6,6 % a dovoz o 2,5 %. Čínske spoločnosti predávajú viac tovaru do zahraničia, zároveň však musia akceptovať celkovo stále nižšie ceny. Čínsky štatistický úrad v pondelok (9. 9.) oznámil, že ceny výrobcov sa v auguste v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka opäť znížili, a to o 1,8 %, pričom nepretržite klesajú už takmer dva roky.

Zatiaľ čo v Číne rastú obavy z deflácie, jej obchodných partnerov čoraz viac znepokojuje záplava lacných vývozov z druhej najväčšej ekonomiky sveta. Napríklad Európska únia a USA v poslednom období uvalili vysoké clá na elektromobily vyrobené v Číne.

Peking sa usiluje o reštrukturalizáciu svojho hospodárstva a podporuje rozvoj špičkových technológií, ako sú obnoviteľné zdroje energie a elektromobilita. Tieto nové odvetvia však zápasia s nadmernou kapacitou a v segmente elektrických vozidiel vzniklo mnoho spoločností, ktoré teraz čelia tvrdej konkurencii na domácom trhu. Ich ziskovosť je zároveň pod dodatočným tlakom oslabeného spotrebiteľského dopytu v čase hospodárskej neistoty.

*(1 EUR = 1,1043 USD)

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.