Americký dolár oslabuje, zlato dosahuje rekord: Investori očakávajú výraznejšiu redukciu úrokových sadzieb Fedu

V piatok zaznamenal kurz amerického dolára voči japonskému jenu najnižšiu úroveň v tomto roku, zatiaľ čo cena zlata dosiahla nový rekord. Zlato prekročilo hranicu 2570 USD za troyskú uncu, čo sa pripisuje posilneniu očakávaní investorov, že americká centrálna banka plánuje výraznejšiu redukciu úrokových sadzieb, než sa pôvodne predpokladalo.

Pôvodne sa očakávalo, že Federálny rezervný systém (Fed) zníži úrokové sadzby o 25 bázických bodov. Avšak najnovšie predpoklady naznačujú, že centrálna banka by mohla pristúpiť k redukcii až o 50 bázických bodov na najbližšom zasadnutí. Pravdepodobnosť tohto scenára vzrástla na 45 %, zatiaľ čo predtým bola len 28 %.

Očakávania sa zmenili po správach z britského denníka The Financial Times a amerického Wall Street Journal, ktoré uviedli, že hlasovanie menového výboru Fedu o znížení hlavnej úrokovej sadzby bude "veľmi tesné". Navyše, bývalý prezident newyorského Fedu Bill Dudley naznačil, že existuje "dôvod na zníženie kľúčovej sadzby o 50 bázických bodov".

Kurz dolára voči japonskému jenu klesol v piatok o 0,81 % na 140,645 JPY/USD, čo je najslabší kurz dolára voči japonskej mene od 28. decembra minulého roka.

Reakciou na tieto udalosti bol aj trh so zlatom. Podľa portálu Economy Middle East dosiahla spotová cena zlata nový rekord na úrovni 2570,15 USD (2333,11 eura) za troyskú uncu. Neskôr sa cena korigovala na 2568,01 USD/unca, aj tak však predstavuje rast o 0,38 % v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou.

*(1 EUR = 1,1016 USD)

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.