Predaj nových áut v EÚ sa v auguste prepadol o 18,3 %: Čo stojí za výrazným poklesom?

Predaj nových automobilov v Európskej únii sa v auguste prepadol o 18,3 %, dosahujúc najnižšiu úroveň za posledné tri roky. Trhy sa trápia, elektrické vozidlá zažívajú prudký prepad. na 643.637 kusov a dosiahol najnižšiu úroveň za posledné tri roky, pričom na hlavných trhoch v Nemecku, Francúzsku a Taliansku zaznamenali dvojciferné straty. Tento nepriaznivý trend potvrdzujú údaje Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA), informuje agentúra Reuters.

Najviac však trpel segment elektrických vozidiel, ktorého predaj sa prepadol až o 43,9 %. Nemecko a Francúzsko, najväčší hráči na trhu s elektromobilmi, zaznamenali šokujúci pokles o 68,8 % a 33,1 %. Tento trend, ktorý pretrváva už štvrtý mesiac po sebe, vyvoláva obavy o budúcnosť tohto segmentu v rámci EÚ.

WA 23 archív Zwickau - Na archívnej snímke z 26. apríla 2022 rôzne elektrické vozidlá vychádzajú z výrobnej linky v závode nemeckej automobilky Volkswagen vo východonemeckom meste Zwickau. Nemecká automobilová skupina Volkswagen zvažuje zníženie poètu zamestnancov vo svojom závode vo východonemeckom meste Zwickau. Dôvodom je nízky dopyt po elektrických vozidlách (EV). FOTO TASR/DPA ARCHIV - 26.04.2022, Sachsen, Zwickau: Verschiedene E-Fahrzeuge laufen im Werk von Volkswagen in Zwickau übers Band. (zu dpa: «Sorge um Stellenabbau bei VW in Zwickau - Betriebsversammlung geplant») Foto: Jan Woitas/dpa +++ dpa-Bildfunk +++ *** Local Caption *** výrobná linka elektromobil

Prepad predaja je výrazný nielen v oblasti elektrických vozidiel, ale aj celkových predajov áut v EÚ, ktoré sú hlboko pod predpandemickou úrovňou. Viacerí poprední výrobcovia varujú, že sa tento negatívny trend v dohľadnej dobe nezmení.

Jedným z faktorov, ktoré ovplyvnili predaj elektrických áut, sú rozdielne národné politiky v oblasti ekologických stimulov a vysoké clá, ktoré zaviedli regulačné orgány, aby zabránili dovozu lacných elektromobilov z Číny.

Medzi výrobcami sa najväčšie straty dotkli značiek ako Volkswagen (-14,8 %), Stellantis (-29,5 %) a Renault (-13,9 %). Tesla, americký výrobca elektromobilov, zaznamenal pokles o 43,2 %, a čínsky konkurent SAIC Motor klesol o 27,5 %.

Zatiaľ čo automobilový priemysel hľadá spôsoby, ako sa vyrovnať s týmto poklesom, budúcnosť európskeho trhu s autami zostáva neistá.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.