Súd EÚ na strane nemeckých hotelov: Booking.com prehráva spor o doložky najlepšej ceny

Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) vo štvrtok rozhodol v prospech nemeckých hotelierov v spore s rezervačnou platformou Booking.com. Tento verdikt sa týka tzv. doložiek o najlepšej cene, ktoré Booking.com ukladala hotelom do roku 2016. Tieto doložky zakazovali hotelom ponúkať izby na vlastných webových stránkach lacnejšie než cez portál Booking.com.

Nemecký protimonopolný úrad tento postup zakázal už koncom roka 2015 a jeho rozhodnutie neskôr potvrdil aj Spolkový súdny dvor v Karlsruhe. Spoločnosť Booking sa však bránila a tvrdila, že doložky neporušujú pravidlá EÚ, čím iniciovala právne konanie v Holandsku. Na to reagovali nemecké hotely žalobou, v ktorej požadovali náhradu škody.

SDEÚ teraz rozhodol, že takéto doložky nie sú nevyhnutné pre ekonomickú životaschopnosť online rezervačných platforiem, čím podporil postoj nemeckých hotelierov. Konečné rozhodnutie v tomto prípade je teraz na holandskom súde, ktorý je viazaný názorom SDEÚ.

Tento verdikt môže mať významný dopad na budúce pravidlá v online hotelových rezerváciách, a to nielen v Nemecku, ale aj v rámci celej Európskej únie.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.