Ekologické poľnohospodárstvo pod lupou audítorov: Prečo podpora a koncept EÚ zlyháva?

Európsky dvor audítorov (EDA) vo svojej správe varuje, že súčasná stratégia podpory ekologického poľnohospodárstva v EÚ má závažné medzery. Napriek tomu, že Únia investuje miliardy eur do rozširovania ekologicky obhospodarovaných plôch, chýba dlhodobá vízia a konkrétne ciele pre obdobie po roku 2030. Audítori upozorňujú, že bez efektívnejšieho prístupu môže ekologické poľnohospodárstvo zostať len špecializovaným sektorom, ktorý nedosiahne potenciál, aký by mohol mať pri ochrane životného prostredia a napĺňaní klimatických cieľov.

Audítori upozornili, že hoci EÚ každoročne poskytuje miliardy eur na rozšírenie plochy ekologicky obhospodarovanej pôdy, požiadavkám a potrebám tohto odvetvia sa venuje málo pozornosti.

Milióny eur, ale slabá efektivita

V rokoch 2014-2022 získali európski farmári 12 miliárd eur na podporu prechodu na ekologické poľnohospodárstvo, pričom do roku 2027 sa očakáva ďalších 15 miliárd. Problém však spočíva v tom, že systém dotácií neodráža skutočné potreby ekologických poľnohospodárov.

Farmári môžu dostať dotácie aj bez toho, aby spĺňali štandardy, ako je rotácia plodín či zabezpečenie dobrých životných podmienok zvierat, čo je základom ekologických postupov. Taktiež sa často používajú neekologické osivá, čo podkopáva podstatu ekologického poľnohospodárstva.

Nerovnomerné rozloženie

Plochy ekologicky obhospodarovanej pôdy sa v jednotlivých členských štátoch výrazne líšia. Kým Rakúsko dosahuje viac ako 25 % ekologických plôch, krajiny ako Holandsko či Poľsko majú menej ako 5 %. Tento nesúlad ukazuje, že podpora nie je rovnomerne rozložená a ani koordinovaná v celej Únii.

Bez dlhodobej stratégie to nepôjde

EDA zdôrazňuje, že okrem rozširovania ekologickej pôdy je dôležité zamerať sa na rozvoj trhu a zvýšenie produkcie ekologických produktov. V súčasnosti ekologické potraviny tvoria len 4 % trhu v EÚ, čo naznačuje, že podpora je málo efektívna. Chýbajú merateľné ciele a jasná stratégia na ďalšie roky, čo môže viesť k stagnácii a závislosti na dotáciách.

Audítori preto vyzývajú na prehodnotenie prístupu a lepšie cielené investície, ktoré podporia nielen ekologickú produkciu, ale aj jej spotrebu a trhový rozvoj.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.