Mesiac fotografie bude tento rok o prírode a duši

November v Bratislave opäť už tradične patrí fotografii! Prichádza totiž už 34. ročník Mesiaca fotografie, ktorý tento rok upriami pozornosť na dve silné témy – prírodné dedičstvo a duševné zdravie. V sekciách "Svetové prírodné dedičstvo" a "Vojdi do prázdna" sa festival zameria na biodiverzitu a emocionálne zdravie, a to prostredníctvom silných vizuálnych príbehov.

Václav Macek, riaditeľ festivalu, vysvetľuje, že ochrana prírody a biodiverzity je nevyhnutná pre zachovanie kultúry, a preto je tohtoročným ústredným motívom práve klimatická zmena a jej dôsledky. Nie všetko však bude o apokalypse – výstavy tiež ukážu nádheru prírody a prinesú momenty, ktoré znovu prebudia náš obdiv k svetu okolo nás.

"O svetovom prírodnom dedičstve musíme hovoriť neustále, možno viac než o kultúrnom dedičstve. Bez uchovania prvého nemôže byť druhé. Preto sme za centrálnu tému 34. ročníka Mesiaca fotografie zvolili tému ochrany biodiverzity, podporu väčšej citlivosti voči dôsledkom klimatickej zmeny," hovorí riaditeľ Mesiaca fotografie Václav Macek. Dodáva, že skladbu tohto programového bloku postavili nielen na apokalyptických dôsledkoch antropocénu, ale zahrnuli aj diela autorov, ktorí prebúdzajú u diváka povedomie a schopnosť údivu nad zázrakmi prírody.

Druhá veľká téma – duševné zdravie – je stelesnená v sekcii "Vojdi do prázdna". Tento programový blok si kladie za cieľ zvyšovať povedomie o duševných problémoch a budovať spolupatričnosť s tými, ktorí nimi prechádzajú. Výrazným prvkom je aj festivalový plagát, ktorý vznikol z fotografií Alexandry Keselicovej zo série Inkurzie, skúmajúcej emocionálne stavy.

Riaditeľ festivalu komentoval aj tému duševného zdravia, ktorej je určená sekcia Vojdi do prázdna. "Reaguje na dnes čoraz citeľnejší spoločenský problém. Našou ambíciou je vyvolať pocit spolupatričnosti s tými, ktorí prechádzajú podobnými problémami ako hrdinovia autorov," objasnil Macek.

Mesiac fotografie začína 4. novembra a predstaví 28 výstav v Bratislave, spolu s výstavami slovenských umelcov vo Viedni, Budapešti či Berlíne. Okrem výstav sa návštevníci môžu tešiť aj na sprievodné podujatia – súťaže, workshopy, diskusie, premietania filmov a ďalšie. Tento festival je nielen umeleckým zážitkom, ale aj priestorom pre reflexiu o svete okolo nás a v nás.

HOME - mesiacfotografie.eu

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.