Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet: Emocionálny začiatok a inšpirujúci záver

Festival dokumentárnych filmov Jeden svet, oslavujúci svoje 25. výročie, odštartuje silnou témou a zároveň emocionálne nabitým dokumentom Nepodľahnem nenávisti 18. októbra. Príbeh palestínskeho pôrodníka, ktorý prišiel o tri dcéry počas útoku izraelskej armády, ukazuje jeho odhodlanie pokračovať v pomoci aj po takejto tragédii. Film sleduje jeho každodennú cestu z Palestíny do izraelskej nemocnice, kde s pokorou pomáha rodiť izraelské deti, šíriac posolstvo o odpustení a ľudskosti. Jeho príbeh nás učí, že aj v časoch konfliktu a bolesti, súcitiť a pomáhať druhým je cesta k uzdraveniu.

"Festival namiesto šiestich dní bude trvať až 11 dní fyzicky v kinách a potom ešte ďalší týždeň v online priestore," uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii riaditeľka Jedného sveta Eva Križková. Potvrdila, že po dvoch rokoch sa festival vracia do zrekonštruovaného Kina Lumiére, kde bude aj sprievodný program.

Festival okrem premietania filmov prinesie aj slávnostné udelenie Ceny Eleny Lackovej, venovanej projektom, ktoré v posledných rokoch prispeli k pozitívnym spoločenským zmenám na Slovensku. Tento prestížny festival, ktorý potrvá 11 dní a bude prebiehať aj online, je jedinečnou príležitosťou pre divákov nahliadnuť do tých najlepších svetových dokumentárnych diel.

 "Napriek dlhotrvajúcemu ťažkému konfliktu, ktorý pretrváva medzi Palestínou a Izraelom, každý deň chodí z Palestíny do izraelskej nemocnice, kde pomáha rodiť izraelské deti a do sveta šíri správu o tom, ako by sme napriek rôznym konfliktom mali k druhým pristupovať predovšetkým ako k ľuďom a snažiť sa im pomáhať," približuje osud viacnásobného nominanta Nobelovej ceny za mier riaditeľka Jedného sveta Eva Križková. Zároveň informovala, že na slávnostné otvorenie festivalu sa môže prísť pozrieť aj verejnosť. Historicky prvýkrát na ňom odovzdajú Cenu Eleny Lackovej. Získa ju umelecký projekt, ktorému sa za posledné dva roky podarilo spôsobiť pozitívnu spoločenskú zmenu na Slovensku.

Záver festivalu bude rovnako silný – premiéra filmu Prezidentka od Mareka Šulíka zachytí autentický a osobný portrét prezidentky Zuzany Čaputovej, sledujúc jej cestu od zvolenia až po koniec jej mandátu. Tento dokument prináša hlboký pohľad do zákulisia jej pôsobenia v úrade a predstavuje ju ako osobnosť spojenú s hodnotami humanizmu a demokracie, čím uzatvára festival s dôrazom na ľudské práva a silu ľudskosti.

"Ide o veľmi osobný portrét našej bývalej pani prezidentky, ktorá štyri roky po sebe preberala záštitu nad naším festivalom a dodnes pre nás reprezentuje ideály humanizmu a demokracie," povedala riaditeľka Jedného sveta, ktorý organizuje nezisková organizácia Človek v ohrození. Pripomenula, že film Prezidentka v svetovej premiére uvedie 28. medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava (25. 10.), slovenskú premiéru bude mať na Jednom svete (27. 10.) a následne zamieri do slovenských kín (31. 10.).

Festival Jeden svet 2024 sľubuje nielen premietanie mimoriadne silných dokumentov, ale aj diskusie a sprievodné podujatia, ktoré nám umožnia zamyslieť sa nad témami, ktoré formujú súčasnú spoločnosť.

Úvod - Jeden svet

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.