11. ročník Be2Can prinesie bohatý program: rôznorodé sprievodné podujatia, debaty s inšpiratívnymi hosťami i Coppolov životný projekt Megalopolis

11. ročník prehliadky Be2Can predstaví filmy z troch najprestížnejších festivalov v Cannes, Berlíne a Benátkach. Prehliadka sa uskutoční od 9. do 16. októbra v 39 kinách a 33 mestách po celom Slovensku. Premiérovo uvedie 11 filmov a 1 reprízu, medzi ktorými nebude chýbať ani veľkolepý opus Megalopolis, srdcový projekt vizionárskeho režiséra Francisa Forda Coppolu. Kino Film Europe v Pistoriho paláci v Bratislave sa opäť stane centrom festivalu, v ktorom sa uskutoční aj väčšina sprievodných podujatí. Prehliadku slávnostne otvorí 9. októbra 2024 v Cinema City Eurovea Bratislava čiernobiely mexický film V kuchyni od režiséra Alonsa Ruizpalaciosa.

Vo výbere nebude chýbať ani kontroverzný a ambiciózny Megalopolis od kultového režiséra Francisa Forda Coppolu, ktorý ostro kontrastuje s krehkým a poetickým otváracím filmom prehliadky Mačacia odysea, kandidujúcim na Oscara. Kino Film Europe v Pistoriho paláci v Bratislave sa opäť stane centrom festivalu, v ktorom sa uskutoční aj väčšina sprievodných podujatí. Diváci navyše získajú vďaka Be2Can 7-dňový prístup do videotéky Edisonline zadarmo.

Výber 12 filmov z festivalov v Benátkach, Berlíne a Cannes predstaví veľké mená filmárov aj začínajúce talenty, bizarné filmové experimenty i naliehavé spoločenské výpovede. Okrem samotných titulov bude súčasťou prehliadky aj pestrý sprievodný program pre dospelých a deti.

Prvým zo sprievodných podujatí, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 10. 10. o 18:00 v Cinema City Eurovea, bude Okrúhly stôl Michala Havrana a jeho hostí k filmu Megalopolis od vizionárskeho režiséra Francisa Forda Coppolu. Veľkolepý historizujúci futuristický hrdinský epos odzbrojí témami, ohromujúcim vizuálom a hviezdnym hereckým obsadením (Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Giancarlo Esposito, Dustin Hoffman, Shia LaBeouf a mnoho ďalších). O témach najambicióznejšieho projektu Coppolovej kariéry, ktorý súčasne rozdelil kritiku a pravdepodobne rozdelí i publikum, bude po projekcii diskutovať Michal Havran spolu so svojimi vzácnymi hosťami.

Bratislavské Kino Film Europe, ktoré sa nachádza v historickej budove Pistoriho paláca na Štefánikovej ulici, ponúkne až šesť sprievodných podujatí. Piatok 11. 10. o 17:00 odporúčame projekciu naliehavého filmu Semienko posvätného figovníka + Q&A s herečkou Mahsou Rostami. Režisér snímky Mohammad Rasoulof (Niet zla medzi nami, 2020) podnikol odvážny útek z Iránu, aby na festivale v Cannes predstavil túto mimoriadne odvážnu, zničujúcu alegorickú drámu, za ktorú získal Zvláštnu cenu poroty. Hlavnou témou strhujúcej snímky je kedysi pevne spojená rodina rozvrátená politickými nepokojmi. Po premietaní prebehne diskusia s herečkou Mahsou Rostami, ktorá sa pripojí online.

Sobota 12. 10. o 15:30 bude venovaná dobrodružnému animovanému filmu Mačacia odysea, ktorý je určený všetkým vekovým kategóriám. Pôvabná a z videohernej estetiky čerpajúca variácia road movie sleduje mačku plaviacu sa na lodi mystickou zaplavenou krajinou. Spolu so svojimi novými zvieracími kamarátmi je nútená čeliť výzvam a nebezpečenstvám nového sveta. Po skončení projekcie sme pre našich najmenších divákov pripravili o 17:00 kreatívny workshop „Postav si loďku“. V kaviarni Kina Film Europe čaká na deti zábavné popoludnie plné fantázie a tvorivosti. Pod vedením študentky art manažmentu Emy Machovej si budú môcť vlastnoručne vyrobiť loďku z prírodných materiálov a získať nové zručnosti. Vstupenka na film zahŕňa aj vstup na workshop, no v prípade záujmu je potrebné si rezervovať miesto najneskôr dva dni pred podujatím prostredníctvom e-mailu na: katarina.kristufkova@filmeurope.eu.

V spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy sa v nedeľu 13. 10. o 15:30 spoločne prinavrátime do obdobia starovekého Ríma. Prostredníctvom špeciálnej komentovanej prehliadky Antickej Gerulaty, zapísanej v roku 2021 na zoznam UNESCO, objavíme, čo sa nám po Rimanoch zachovalo v Rusovciach. Dozviete sa kedy vznikol, ako vyzeral a kam až siahal jeho vojenský tábor a aké typy predmetov sa podarilo nájsť vďaka dlhoročnému archeologického výskumu. Antickú atmosféru zavŕši filmové premietanie Caligula - The Ultimate Cut o cisárovi, ktorý vládol Rímu len štyri roky, no zapísal sa do histórie ako symbol korupcie, hrôzy a výstrednosti. Komentovaná prehliadka začína o 15.30 v areáli Antickej Gerulaty a film si budete môcť pozrieť o 17.00 v kine SĽUK.

V nedeľu 13. 10. o 18:00 čaká divákov Kina Film Europe napínavá projekcia čiernobieleho trileru o kvantovej mechanike Teória všetkého + exkluzívne Q&A s režisérom Timmon Krögerom, ktorý sa pripojí online. Tento mysteriózny príbeh, zasadený do alpského kongresu fyzikov v roku 1962, postupne rozkladá ľudskú racionalitu pod náporom nevysvetliteľných udalostí vrátane záhadného zmiznutia a vraždy. Film, ktorý zaujal kritikov na Hlavnej súťaži MFF v Benátkach, ponúka divákom jedinečnú možnosť zapojiť sa do diskusie a odhaliť zákulisie jeho vzniku.

V pondelok 14. 10.o 18:00 sa návštevníci Kina Film Europe môžu tešiť na výnimočný chuťový zážitok - degustáciu prestížneho francúzskeho koňaku značky Martell, ktorú sme pripravili v spolupráci s partnerom podujatia Pernod Ricard. Ochutnávka jedného z najprestížnejších koňakov na svete, s takmer 300-ročnou históriou výroby, dokonale doplní atmosféru projekcie francúzskeho titulu Vincent musí zomrieť. Tento jedinečný mix zombie žánru, hororu, apokalypsy, komédie a romantiky zároveň reflektuje temné stránky našej spoločnosti, podobne ako koňak Martell odhaľuje svoje vrstvy bohatých chutí pri každom ďalšom dúšku.

O otváracom filme prehliadky
Prehliadku 9. októbra slávnostne otvorí v Cinema City Eurovea Bratislava projekcia spomínanej snímky V kuchyni. Čiernobiely mexický film, inšpirovaný oceňovanou divadelnou hrou, sa sústreďuje na turistami vyťažovanú kuchyňu na newyorskom Times Square, ktorá v žalostných podmienkach zamestnáva imigrantov, doslova bojujúcich o prežitie v novej krajine. Jediným ostrovčekom nádeje pre prisťahovaného protagonistu je láska k americkej kolegyni v podaní herečky Rooney Mara.

Súčasťou sprievodných podujatí v Kine Film Europe bude v utorok15. 10. o 18:00 projekcia filmu Armand + diskusia so psychoterapeutkou Lenkou Pavukovou Rušarovou a novinárkou Zuzanou Šifra Matuščákovou, ktoré sú známe z podcastovej série Prítomie. V provokatívnej snímke ocenenej Zlatou kamerou na festivale v Cannes 2024 je šesťročný Armand obvinený zo sexuálne deviantného správania voči svojmu najlepšiemu kamarátovi na základnej škole. Náročná diskusia na citlivú tému filmu bude obohatená aj o skúsenosti z reálnych životných príbehov.

stredu 16. 6. o 18:00 v Kine Film Europe zavŕši sprievodné podujatia Be2Can premietanie filmu Dahomey + diskusia Andreja Bána s hosťami. Patria vzácne historicko-umelecké artefakty do múzeí krajín, ktoré kolonizovali, alebo sa majú vrátiť do krajiny pôvodu? Aký význam má repatriácia kultúrneho dedičstva pre krajinu traumatizovanú kolonializmom? O morálno-právnej dileme, ktorou sa zaoberá oceňovaný dokument, bude diskutovať reportér Andrej Bán spolu so svojimi hosťami - právnikom Rudolfom Kasincom a orientalistom Silvestrom Trnovcom.

Program Be2Can v kinách po celom Slovensku: https://be2can.sk/kina

Be2Can prinesie vďaka Edisonline divákom zážitok aj online. S kódom BE2CAN2024 budú môcť sledovať stovky festivalových a európskych filmov, vrátane všetkých Be2Can filmov za posledných 10 rokov, sedem dní zadarmo. Do 16. októbra stačí kliknúť na odkaz a aktivovať si voucher: https://edisonline.sk/voucher/BE2CAN2024.

Prehliadku Be2Can už jedenásty rok organizuje distribučná spoločnosť Film Europe.

BE2CAN | Ochutnajte atmosféru filmových festivalov

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.