Dedičstvo po Rimanoch v lokalite UNESCO pripomenie festival Rímske hry

K mestským festivalom Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) spojených s tradičnými sviatkami, oslavou leta, nového ročníka vína, pribudol ďalší, s historickým charakterom. Spolu s  partnermi oživí BKIS rímsku éru na našom území už 27. ročníkom festivalu Rímske hry. V čase nás prenesie program v areáli Antickej Gerulaty v Rusovciach a blízkom okolí, v sobotu 12. októbra 2024.

Antická Gerulata je súčasťou tzv. Hranice Rímskej ríše – Dunajského Limes-u, prvej lokality na západnom Slovensku zapísanej do Zoznamu kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Architektonické základy vojenského kastelu sú významnou pripomienkou pobytu Rimanov na Slovensku z obdobia 1.- 4. storočia. Festival Rímske hry priblíži prostredníctvom workshopov, diskusií, vojenských formácií či simulovaných bojov život vojakov rímskej armády v priestore Gerulaty, ako i dôvod a význam ich štyri storočia trvajúceho pobytu na našom území.   

„Podoby súčasnej kultúry sa tvoria v našej minulosti, tradíciách a významných historických udalostiach. Vnímame dôležitosť hovoriť o nich a hľadať spôsoby, ako ich zaujímavým a zážitkovým spôsobom pripomínať Bratislavčanom a Bratislavčankám. Festival Rímske hry je ukážkovým príkladom toho, že naše hlavné mesto je plné atraktívnych lokalít a miest aj mimo historického centra,“ hovorí Katarína Hulíková, riaditeľka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska.  

Súčasťou Rímskych hier budú aj simulované boje rímskych vojakov. Zdroj fotografie: Radek Hájek

Jednodňové podujatie sa slávnostne otvorí v sobotu 12. októbra o 10:00 pri pošte na Balkánskej ulici. Návštevníkov a návštevníčky privítajú vojaci X Légie, VIII Kohorty, ktorí ich budú sprevádzať po celej trase festivalu až do Antickej Gerulaty. Ulice od pošty po areál Gerulaty sa premenia na vojenské tábory s workshopmi, razbou mincí a výrobou šperkov. Vyskúšať si bude možné streľbu z luku, ako aj spoznať rímsku kuchyňu.  

Program sa odohrá na štyroch stanovištiach. Hasičská zbrojnica ukáže viac z mimoriadnych námorníckych zručností Rimanov. Ich technikami stavby lodí a využívaní Dunaja prevedie návštevníkov a návštevníčky Margaréta Musilová, archeologička Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave (MÚOP). Dlhodobou snahou MÚOP-u je systematické oživovanie histórie. Práve tá viedla k myšlienke zapojiť sa do projektu Living Danube Limes, v rámci ktorého bola postavená replika rímskej veslice Danuviny Alacris. K nahliadnutiu budú jej zmenšené makety a štíty členov rímskej posádky. Plne funkčná 18- metrová replika pripláva v nedeľu 13. októbra do Bratislavy pod hrad Devín. Zberatelia môžu získať príležitostnú poštovú pečiatku s motívom lode vyrobenú špeciálne pre túto príležitosť. Pozvanie prijali aj zahraniční hostia - Zsolt Visy z Pécsskej univerzity v Maďarsku a riaditeľ Archeologického ústavu Akadémie vied Českej republiky Balázs Komoróczy.

„Kultúrne dedičstvo Rimanov musíme nielen chrániť, ale aj originálne propagovať. Rímske hry sú vynikajúcou príležitosťou, aby verejnosť nazrela do sveta archeológov, ktorí hľadajú stále nové spôsoby ako oživiť históriu a predstaviť výsledky svojej práce verejnosti. Rimania už desaťročia vzbudzujú pozornosť archeológov a každý nový objav nám odkrýva viac o ich živote u nás“, dopĺňa Margaréta Musilová.

Prednášky a diskusie o Gerulate, jednom z táborov pevnostného systému Limes Romanus, o životnom cykle archeologického nálezu, ale aj o vykrádaní pamiatok a čiernom trhu s artefaktmi, odprezentujú návštevníkom a návštevníčkam odborníci a odborníčky z Múzea mesta Bratislavy priamo na pôde Antickej Gerulaty. Tu sa zachovali aj architektonické základy pôvodného kastela. Radosť z objavovania zažijú najmenší počas archeologického výskumu a vo virtuálnej 3D edukatívnej hre.  

Jedným z hlavných stanovíšť podujatia bude aj Areál Antickej Gerulaty. Zdroj fotografie: MMB/ Katarína Selecká

„Teší nás, že Rímske hry, ktoré sme v Antickej Gerulate pod hlavičkou MMB založili, 25 rokov organizovali a dramaturgicky napĺňali, sa po ročnej odmlke opäť vracajú. V rámci programu vás v troch prednáškach archeologický tím Múzea mesta Bratislavy vtiahne do tajov života Rimanov na území dnešných Rusoviec. Môžete nahliadnuť do aktívnej archeologickej sondy s pozostatkami rímskej kanalizácie. Reštaurátor vám predstaví cestu nájdených predmetov od ich objavenia na nálezisku až po umiestnenie v zbierkach múzea. Rovnako je pre nás veľmi dôležité zatraktívňovanie našich expozícií cez interakciu s publikom a osobnú skúsenosť. Príkladom je aj virtuálny 3D model Gerulaty, vďaka ktorému sa môžu návštevníci a návštevníčky poprechádzať po tábore a dozvedieť sa viac o živote jeho obyvateľstva,“  uvádza Jaroslava Schmidtová, archeologička Múzea mesta Bratislavy, ktoré Antickú Gerulatu spravuje od roku 1987.  

BKIS pripravuje podujatie po prvýkrát, realizuje ho vďaka partnerskej spolupráci. Odbornými garantmi sú Múzeum mesta Bratislavy a Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave. Partnermi sú Bratislava - hlavné mesto SR, Mestská časť Rusovce, Bratislava Tourist Board a podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.  

Kompletný program je zverejnený na stránke www.rimskehry.sk.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.