Andrej Dúbravský sa vracia s novou výstavou „Protest of a Dead Bee“ po piatich rokoch do Bratislavy

V časoch turbulentného spoločenského diania, ktoré na mnohých z nás ťaživo dopadá, si maliar kladie prirodzené otázky: Ako ďalej? Ako normálne žiť? Zameranie pozornosti na prírodu a sex v jeho prípade nie je únikom, ale oslobodením. Z neho čerpá energiu, aby mohol čeliť zložitosti a tlaku súčasnej spoločnosti. Včely a ich úloha v ekosystéme predstavujú konštantu, z pohľadu ľudského a politického diania takmer „večnú“, aj keď zraniteľnú. Včela je pre autora objektom (nielen) maliarskeho záujmu, ale zároveň symbolom aj autoportrétom.

Výnimočný mladý, talentovaný a uznávaný slovenský maliar Andrej Dúbravský sa po piatich rokoch vracia do Bratislavy s novou sólo výstavou s názvom Protest of a Dead Bee, ktorá sa uskutoční od 24. októbra do 6. decembra 2024 v súkromnej rodinnej galérii White & Weiss. Dúbravský, ktorý je známy svojou odvahou skúmať témy ako sexuálna identita, vzťah človeka k prírode a environmentálne problémy, sa tentokrát sústreďuje na symboliku včiel a ich osud v kontexte modernej spoločnosti.

Včela ako metafora súčasnej doby

Včela je pre Dúbravského nielen maliarskym objektom, ale aj symbolom zraniteľnosti a vzťahu k prírode. Tento hmyz v jeho tvorbe reprezentuje neustály zápas o prežitie v modernom svete, ktorý sa rýchlo mení.

Zdroj: FB

Podnetom pre názov výstavy sa stala mŕtva včela, ktorú našiel na verande po návrate z protestu v Bratislave. Tento obraz včely, ktorá zomrela po tom, čo sa oddelila od svojho prirodzeného prostredia, vyvoláva otázky o tom, čo je pre nás zdravé, a kde je hranica medzi útulným domovom a nebezpečnou izoláciou.

Umelcova výpoveď prostredníctvom prírody a sexuality

Dúbravského tvorba sa zameriava na prírodu a sexualitu, avšak nie ako únik od reality, ale ako prostriedok na jej pochopenie. Tieto elementy mu poskytujú únik od tlaku a zložitosti modernej spoločnosti a zároveň energiu čeliť týmto výzvam. Výstavná architektúra, na ktorej spolupracuje so scénografom Jurajom Kuchárekom, má evokovať napätie medzi pohodlím a klaustrofóbiou – presne ako osud včely, ktorá sa izolovala od svojho sveta.

Zdroj: FB

Experimenty s technikami a symbolmi

Na výstave sa predstavia Dúbravského najnovšie maliarske experimenty, ktoré obsahujú vrstvenie textúr, štruktúr a motívov z prírody. V obrazoch dominuje nielen vertikálna symbolika, evokujúca posteľnú bielizeň či pyžamo – symboly intímneho priestoru – ale aj vrstvenie pastóznych ťahov štetca na zmyselných kvetoch opeľovaných včelami. Tieto kvetinové motívy prepája s otázkami sexuality, zvieracích inštinktov a dočasnosti ľudského života.

Kurátorka a Dúbravského medzinárodná prestíž

Kurátorkou výstavy je Alexandra Tamásová, ktorá s umelcom spolupracuje dlhodobo. Andrej Dúbravský (1987, Nové Zámky) patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej umeleckej scény. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a od roku 2009 vystavuje nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Jeho diela sú súčasťou zbierok Slovenskej národnej galérie, Galérie mesta Bratislavy a mnohých súkromných zbierok. Aktívne tvorí medzi Slovenskom a New Yorkom.

Výstava "Protest of a Dead Bee" je nielen umeleckým zážitkom, ale aj výzvou zamyslieť sa nad zložitým vzťahom medzi modernou spoločnosťou a prírodou. Výstavný program galérie v roku 2024 podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Facebook Galérie

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.