Nedostatok odborníkov brzdí rozmach IT sektora na Slovensku

Slovenský sektor informačných a komunikačných technológií (IKT) patrí medzi najstabilnejšie a najrýchlejšie rastúce odvetvia národného hospodárstva, no v súčasnosti čelí vážnym výzvam. Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a stagnácia v oblasti digitalizácie verejnej správy predstavujú kľúčové problémy, ktoré by mohli ohroziť jeho ďalší rast, upozornili predstavitelia IT Asociácie Slovenska (ITAS) na nedávnom valnom zhromaždení.

„Sektor IKT má obrovský potenciál. Už dnes prispieva do hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny až 4,5 %, a to nielen prostredníctvom daní z príjmu, ale aj vďaka vysokým odvodom a pridanej hodnote,“ uviedol prezident ITAS Emil Fitoš. Aby sa tento podiel na HDP naďalej zvyšoval, je však podľa neho potrebné investovať do kvalifikovaných ľudí a zároveň získať väčšiu podporu od štátu.

Kvalifikácia a dopyt po IT odborníkoch

Sektor IT dnes čelí akútnemu nedostatku pracovnej sily, najmä v špecializovaných oblastiach, ako sú umelá inteligencia, cloudové technológie, kybernetická bezpečnosť či spracovanie dát. Mário Lelovský, prvý viceprezident ITAS, zdôrazňuje, že je dôležité zabezpečiť kvalitné vzdelávanie a rozvoj digitálnych zručností, ktoré by pomohli ľuďom lepšie sa prispôsobiť rýchlo sa meniacim podmienkam na pracovnom trhu.

Viceprezident ITAS Pavol Frič upozornil na stagnáciu v oblasti digitalizácie verejnej správy. "Počas posledných rokov sa spolupráca medzi IT firmami a štátom výrazne obmedzila, čo viedlo k nedostatočnej realizácii mnohých projektov. Napriek diskusiám o digitálnej transformácii verejnej správy sa žiadne konkrétne kroky nerealizovali. Dlhodobo nám chýba strategické smerovanie a koncepcia," skonštatoval.

Momentálne v sektore IKT pracuje približne 60 000 ľudí, čo predstavuje 3 % všetkých zamestnancov na Slovensku. Konzervatívne odhady však ukazujú, že trh práce momentálne potrebuje až 17 000 IT profesionálov, a tento dopyt bude ďalej rásť.

Digitalizácia verejnej správy stagnuje

Viceprezident ITAS Pavol Frič upozornil na dlhodobú stagnáciu v oblasti digitalizácie verejnej správy. Napriek tomu, že sa o digitálnej transformácii veľa diskutuje, konkrétne kroky sú podľa neho nedostatočné. Spolupráca medzi IT firmami a štátom v posledných rokoch ochabla, čo viedlo k zablokovaniu viacerých dôležitých projektov.

Z plánovaných 800 miliónov eur na informatizáciu sa vlani využila len polovica, čo predstavuje veľký problém pre ďalší rozvoj tejto oblasti. Projekty, ako je digitalizácia životných situácií, hoci sľubne odštartovali, aktuálne stagnujú.

Slovenské IT odvetvie má obrovský potenciál na ďalší rozvoj, no na to je potrebná lepšia podpora vzdelávania, intenzívnejšie investície a strategické plánovanie v oblasti digitalizácie verejnej správy.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.