Transakčná daň na rázcestí: Hrozí jej pozastavenie od EÚ?

Nová transakčná daň, ktorú slovenskí podnikatelia budú musieť platiť pri finančných prevodoch, sa už stáva horúcou témou na európskej scéne. Renáta Bláhová, partnerka poradenskej spoločnosti BMB Partners TAXAND, vo svojej analýze upozorňuje na potenciálne problémy, ktoré by mohli vyplynúť z európskeho práva.

Zákon, ktorý prezident SR Peter Pellegrini podpísal minulý týždeň, sa začne uplatňovať od januára budúceho roka. Podnikatelia však čelia zvýšenému zdaneniu pri cezhraničných prevodoch, najmä pri účtoch vedených v zahraničných bankách. „Slovenský zákon sa prijal bez toho, aby bol riadne schválený z pohľadu európskeho práva,“ varuje Bláhová.

Problémy pre slovenských podnikateľov

Podľa novej legislatívy budú podnikatelia musieť samostatne vypočítavať a odvádzať daň z pohybov na účtoch v zahraničí každý mesiac, čo predstavuje značnú administratívnu záťaž. Navyše, vyššie zdanenie cezhraničných transakcií v porovnaní s domácimi je podľa odborníkov priamo diskriminačné.

Bláhová uvádza príklad: ak slovenská dcérska firma nemeckého koncernu nakúpi tovar v hodnote 10 miliónov eur a prevod sa uskutoční cez slovenskú banku, daň je 40 eur. Ak však tento prevod pôjde cez Nemecko, daň sa vyšplhá na 40 000 eur!

Možný zásah zo strany EÚ

Podľa Bláhovej existuje vážne riziko, že Európska únia by mohla transakčnú daň pozastaviť, ak nepríde k zásadnej oprave zákona. "Daň je v rozpore s princípmi voľného pohybu kapitálu a môže poškodiť konkurencieschopnosť európskeho trhu," dodáva.

Ak sa nepodarí vyriešiť tieto problémy, transakčná daň by mohla mať ďalekosiahle následky nielen pre Slovensko, ale aj pre celú EÚ.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.