Vesna a Ego majú spoločnú pieseň Moravo. Skupina zároveň oznamuje termíny turné Muzika Slavica

Kapela Vesna vydáva nový videoklip Moravo, v ktorej spoločne s rapperom Egom vzdávajú hold tejto oblasti. Skladba, ktorá oslavuje moravský folklór a zároveň vtipne glosuje stereotypy o Moravákoch, prichádza po úspešnom vystúpení na Eurovízii a následnom vydaní albumu Muzika Slavica. Spolu s novým singlom oznámila Vesna aj turné, ktoré sa bude konať v roku 2025.

Refrén k piesni Moravo vznikol na songwriting kempe v roku 2023, kam sa frontmanka Vesny, Patrícia Kaňok, vydala po úspechu na Eurovízii. Jediná pieseň, ktorá kapelu oslovila natoľko, že sa rozhodla ju vydať, bola práve pieseň s týmto folklórnym motívom. Produkcie sa ujali Production Lovers, ktorí stáli aj za úspešnou eurovíznou skladbou My Sister's Crown. Na tvorbe piesne sa podieľal dánsky producent Bjarke Sørensen, ktorého práca zaznela v celosvetových reklamách aj na americkom Super Bowle.

Moravu chváli aj slovenský rapper Ego, ktorý sa rozhodol stať sa súčasťou piesne i videoklipu. „Páčilo sa mi, že zavolali mňa ako Slováka, ktorý má vzťah k Morave, a preto som cítil zodpovednosť do toho ísť. Moravské publikum milujem. Prvých desať rokov sme hrali predovšetkým v Čechách a na Morave, a naozaj radi na to spomíname,“ opisuje Ego svoje nadšenie zo spolupráce. Vesna si na Ega takpovediac brúsila zuby už od začiatku leta. „Chceli sme v pesničke niekoho, kto má v sebe slovanskú krv, rovnako ako naša muzika. Ego bol dokonalý match. Jeho hlas má charizmu a jeho rap šťavu,“ vysvetľuje Patrícia Kaňok.

Vtipný a nadhľadom naplnený videoklip

Videoklip k piesni Moravo vznikal tri dni na rôznych miestach - v Prahe, na dedinskom statku pripomínajúcom Moravu a v Bratislave. Réžie sa ujala členka kapely Bára Juránková spolu s Czech Vibes, pričom klip je plný humoru a nadhľadu. Členky kapely sa vo videu napríklad prechádzajú v krojoch s kozami po Národnej triede alebo naopak si obliekajú poslednú módu a kydajú hnoj na vidieku.

„Pri samotnom vymýšľaní som sa veľmi nasmiala. Keď sme začali ladiť vizuál a kostýmy s Terezou Šůstkovou, všetko do seba parádne zapadlo. Dali sme si záležať a zapožičali pravé kyjovské kroje, ktoré dodali autentický ráz. Jeden sa oblieka hodinu a 5 krojov sa zmestí do jedného osobného auta. Bavilo ma, že sme mali voľnú ruku a mohli sme sa s tým vyhrať bez akýchkoľvek hraníc a dejovej linky. Bolo krásne sledovať, ako sa nápad postupne rozvíja do niečoho, tak hravého, farebného a plného zveličenia,“ popisuje Bára Juránková.

Vesna pripravuje predĺžené turné

Pieseň Moravo je pre Vesnu návratom k českému jazyku a snahou osloviť nielen české, ale aj slovenské publikum. V súvislosti s tehotenstvom Patricie Kaňok plánuje Vesna do konca roka pauzu od koncertovania. V roku 2025 však vyrazí na druhú časť turné Muzika Slavica, ktoré zahrnie vystúpenie v kluboch po Českej republike, na Morave a aj na Slovensku. Kapela predstaví novú tvorbu a zaujímavých hostí na koncerte v Bratislave. Pieseň Moravo aj nadchádzajúce turné potvrdzujú, že Vesna nestráca chuť experimentovať a prinášať do českej hudby niečo jedinečné a súčasne hlboko zakorenené v tradícii.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.