Ako dopadli Slováci v prieskume o tráviacich ťažkostiach

Hnačky, kŕče a bolesti brucha, vysilenie... Trávenie už neraz potrápilo každého z nás. Ľudia berú tráviace ťažkosti mnohokrát na ľahkú váhu, aj napriek tomu, že najmä tie dlhotrvajúce môžu byť indikátorom oveľa závažnejších zdravotných ťažkostí. Pacienti navštevujú lekárov kvôli problémom s trávením veľmi striedmo. Na začiatku roka 2021 agentúra Neopublic realizovala prieskum*, vďaka ktorému si môžeme urobiť obraz o tom, ako sú na tom Slováci s tráviacimi ťažkosťami a čísla nie sú vždy priaznivé.

Z prieskumu vyplynulo hneď niekoľko zaujímavých faktov. Až 35,8 % Slovákov trpí tráviacimi problémami aspoň 1x týždenne. Pričom hnačkou (ktorá je definovaná ako vyprázdňovanie riedkej stolice viac ako trikrát do dňa) trpí aspoň 1x týždenne až 23,5 % Slovákov.

Reálny problém nastáva pri fakte, že nemusí ísť iba o akútnu a krátkodobú hnačku, keď vám nesadne nejaká strava alebo ublíži konkrétna potravina. Ľudia si väčšinou myslia, že hnačku dostali z nesprávnej stravy a po iných príčinách už ďalej nepátrajú. Akútna hnačka začína náhle a trvá krátko – obvykle pár dní. Môže mať infekčný pôvod (spôsobený baktériami, vírusmi) alebo vznikne po dietetickej chybe. Ak hnačka trvá niekoľko týždňov prechádza do chronického štádia, ktoré vyžaduje detailné lekárske vyšetrenia.

Až 67,3 % opýtaných nešlo s hnačkou k lekárovi, aj keď mali dlhodobé ťažkosti a nepomáhala im zvolená liečba. Hnačku sa snažíme najčastejšie liečiť domácou liečbou a voľno predajnými liekmi. Celých 22 % Slovákov vôbec nelieči hnačku, keď ju dostanú, aj keď sa pri nej až 84 % respondentov trápi s kŕčmi a bolesťou brucha. Lekára navštevujeme s hnačkou veľmi málo aj napriek skutočnosti, že 24 % Slovákov uvádza, že hnačka výrazne negatívne ovplyvňuje kvalitu ich života.

Pri liečbe hnačky je možné použiť lieky chrániace sliznicu tráviaceho traktu, ktoré na seba viažu vírusy, baktérie a ich toxíny (napríklad adsorbenty). Ďalej je vhodné použiť lieky a výživové doplnky, ktoré pomáhajú navrátiť rovnováhu črevnej mikroflóry. Až 53 % Slovákov si pri hnačke najčastejšie pomáha aktívnym uhlím, 43 % čajmi a 41 % probiotikami. Diosmektit (prírodný čistený íl) proti hnačke spôsobenej aj baktériami, aj vírusmi využíva 26 % opýtaných.

Na základe výsledkov prieskumu* vieme, že Slováci si pri hnačke pomáhajú najmä samoliečbou. Je však na mieste apelovať na pacientov, aby nezanedbávali liečbu svojich dlho pretrvávajúcich ťažkostí s trávením. Príčiny dlhotrvajúcich ťažkostí spojených s hnačkou môžu byť aj závažnejšieho charakteru a tento fakt nie je možné posúdiť bez vyšetrenia.

*Prieskum realizovaný prostredníctvom internetového dotazníku v období 12/2020-01/2021 na vzorke 1648 respondentov vo veku 18+ na území Slovenskej republiky. Prieskum bol realizovaný spoločnosťou Neopublic.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Problémy s trávením berte ako varovný signál a nepodceňujte ich

V našom bruchu žije asi kilogram mikroorganizmov. Bez týchto drobných baktérii rôznych druhov, tvarov a vlastností by sme si nemohli vychutnať naše obľúbené jedlá, nedokázali by sme bojovať proti vážnym ochoreniam či vyliečiť sa zo zápalov.

Už drobná bolesť brucha prináša do života aspoň toľko obáv, koľko môže mať prejavov alebo príčin. Aj keď nemusí ísť nevyhnutne o črevnú chrípku, zápal slepého čreva, cirhózu pečene alebo iné závažné ochorenie, je správne príznaky problémov v oblasti brucha nepodceňovať  a dať sa vyšetriť.

Častejšie sú poruchy funkčné, ktoré bývajú označené ako dyspepsia (horná = žalúdočná, dolná = črevná). Medzi veľmi časté problémy patrí tzv. reflux pažeráka, ktorý spôsobuje pálenie záhy. Okrem niektorých potravín ho môže spôsobiť aj nosenie tesného odevu v páse, ktorý tlačí žalúdočné kyseliny hore do pažeráka či stres. 

Najčastejšie sú však problémy týkajúce sa žalúdka, ktoré nebývajú vážne - gastritída (zápal žalúdka), žalúdočné vredy či pocity žalúdočnej nepohody. Tieto ochorenia bývajú spôsobené baktériami (najčastejšie Helicobacter pylori) alebo vírusmi, svoju úlohu však zohráva aj stres, nadmerná konzumácia alkoholu, kávy, ťažko stráviteľných pokrmov, fajčenie či užívanie niektorých liekov (najčastejšie proti bolesti). V malom percente prípadov vznikajú problémy so žalúdkom na podklade autoimunitného ochorenia, bývajú ale aj častými príznakmi iných ochorení.

Tenké črevo

Veľmi často býva postihnuté tenké črevo. Kvôli dôležitej vstrebávacej funkcii máva jeho postihnutie vážne následky. Črevné ťažkosti vznikajú najčastejšie pri nesprávnom trávení - zle rozštiepená potrava sa nedokáže vstrebať, v čreve je nedostatok prospešných baktérií a ďalšie. Postihnutie tenkého čreva sa môže prejaviť malabsorpčným syndrómom, duodenálnymi vredmi či autoimunitnými ochoreniami (Crohnova choroba, celiakia - neznášanlivosť lepku). 

Hrubé črevo

Hrubé črevo častejšie postihujú funkčné poruchy, najbežnejšie sú 

  • hnačky (vyvolané bakteriálnym, vírusovým či parazitárnym ochorením), 
  • dráždivý tračník (bolesti brucha, hnačka, nadúvanie bez poškodenia orgánov, ktoré je najčastejšie vyvolané stresom), 
  • divertikulóza (drobné výchlipky v stene čreva, ktoré môžu krvácať a spôsobovať zápaly), 
  • ulcerózna kolitída (autoimunitné chronické ochorenie sliznice hrubého čreva prejavujúce sa vredmi), 
  • hemoroidy
  • a najzávažnejší je kolorektálny karcinóm

rNUlife.sk / MIRKA SLOVÁKOVÁ, NEOPUBLIC

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.