Najznámejší výrobca tofu na Slovensku sa stal už po piatykrát partnerom festivalu Pohoda a tentokrát priniesol novinku. Vnímanie rastlinnej stravy posunul na ešte ekologickejšiu úroveň a za cieľ si dal čo najvýraznejšie znížiť uhlíkovú stopu práve vďaka fanúšikom festivalu.
Všetci hladoši, ktorí zavítali do LUNTER stanu, našli nielen chutné a zdravé jedlo, ale aj informáciu o tom, o koľko sa zníži uhlíková stopa jeho uprednostnením pred živočíšnou alternatívou. Pri každom jedle tak videli konkrétny prepočet úspory CO2 v porovnaní so živočíšnou verziou. Každý návštevník Pohody mohol vďaka jedlám z Tofu zlepšiť svet, čo súvisí s dlhoročnou misiou banskobystrickej rodinnej firmy.
LUNTER tak spoločne s festivalovými fanúšikmi znížil uhlíkovú stopu za všetkých 5 dní festivalu o 1 548 kg CO2, čo je viac, ako vyprodukuje napríklad let z Bratislavy do Brazílie. Tento príspevok k zníženiu uhlíkovej stopy značka LUNTER zdvojnásobí venovaním 862 kusov LUNTER Tofu dobročinným organizáciám.
Pri rastlinnej strave ale v pomoci ekológii na festivale nekončil - novinkou na Pohode bolo podávanie jedál na vratných zálohovaných riadoch. Samozrejmosťou tiež boli kompostovateľné obaly, ktoré návštevníci poznali z predošlých ročníkov.
Všetkým návštevníkom navyše LUNTER ponúkol možnosť vzdať sa jednorazových príborov a zameniť ich za trvácny bambusový príbor aj so slamkou. Získať ho mohli k hlavnému menu s polievkou, ale tiež samostatne za symbolickú cenu. Pri príbore mohli nájsť prehľadnú tabuľku, do ktorej mali možnosť zapísať si výpočet svojej úspory CO2 vďaka výmene živočíšnych jedál za rastlinné od značky LUNTER.
Obľúbené LUNTER jedlá na Pohode
Návštevníci trenčianskeho letiska si okrem dobrej hudby a pestrého programu vychutnali pohodové raňajky v podobe pudingov, kaše, tofu praženice či obľúbených tofu nátierok. LUNTER kuchyňa zabezpečila celodenné plnohodnotné stravovanie prostredníctvom chutných polievok či chrumkavého tofu s osviežujúcim zemiakovo-sojanézovým šalátom. Pre tých, ktorí preferujú tradičné jedlá, pripravila jaternicu či koložvársku v netradičnom vegánskom prevedení s tofu. Hitom tohtoročného festivalu sa stal LUNTER Tofu hot-dog, ktorý sa výraznej obľube tešil aj v uplynulých ročníkoch.
Už 5 rokov je LUNTER Pohodový
Svoju premiéru na najobľúbenejšom slovenskom festivale zažil LUNTER v roku 2016. Už vtedy vedel, že nechce zbytočne zaťažovať žalúdky návštevníkov Pohody ani životné prostredie. Celé LUNTER menu, zložené výlučne z rastlinných surovín, sa inovatívne podávalo na kompostovateľných tanieroch.
"Je našou tradíciou, že všetky Pohodové jedlá podávame v kompostovateľných obaloch. Novinkou tohto ročníka bol ale kvalitný bambusový príbor na opakované použitie. Každý návštevník ho dostal zadarmo k nášmu Pohodovému menu, alebo si ho zakúpil za symbolickú cenu. Využívať ho tak mohol na celom festivale bez toho, aby tvoril zbytočný odpad. V príborovom vrecúšku našiel každý návštevník Pohody tiež užitočnú tabuľku, do ktorej si mohol zapísať prehľad vychutnaných Tofu jedál spolu s ušetrenou uhlíkovou stopou a spočítať si, o koľko CO2 oslobodil planétu on sám," uvádza Lunter na svojom webe.
LUNTER stánok sa rýchlo stal vyhľadávanou oázou pokoja nielen kvôli množstvu zelene, ale tiež pre chutné a zdravé jedlo, ktoré perfektne zahnalo hlad po pretancovanej noci. Jeho návštevníci tu často ako prví na Slovensku ochutnali pripravované novinky a obľúbili si ich do takej miery, že sa postupne stali pevnou súčasťou LUNTER sortimentu.
https://www.ewg.org/meateatersguide/a-meat-eaters-guide-to-climate-change-health-what-you-eat-matters/climate-and-environmental-impacts/
rNUlife.sk / Lenka Puzlíková, 1st CLASS AGENCY